Muidugi mõistame soovi rännata eksootilistes džunglites ja puhata paradiisirandadel, aga mõnikord on ainulaadsed hetked ja paigad vaid tunnise autosõidu kaugusel. Näiteks võta Eesti juubeliaastal plaani külastada iga kuu kas või üht uut kohta. Jah, enamasti on ilm hall, aga see loodus, mida meile siin Eestis ikka küllaga antud on, mõjub maagilisena igal aastaajal. Paki sõbrad ja perekond autosse ning mine näiteks...

Noarootsi. Mõnusalt põhjamaise tunnetusega Lääne-Eesti piirkond sobib neile, kes tahavad kogeda rahu, vaikust ja puutumatut loodust. Piirkond on tipitud väikeste madalate järvedega, mida ümbritsevad liivaluited. Kuna kevadisel rännuajal saabuvad siia kümned tuhanded linnud, on see suurepärane paik  linnuvaatluseks. Seda saab teha näiteks Põõsaspea neemel, mis on Põhja-Euroopas üks paremaid veelindude rände jälgimise kohti – üle neeme kulgeb tähtis arktiliste veelindude tee.

Siinsed põnevad kakskeelsed kohanimed on aga pärand rannarootslastelt, kes enne teist maailmasõda moodustasid paiguti koguni üle poole elanikkonnast. Noarootsit külastades ööbi Dirhami külalistemajas. Kohe jalutuskäigu kaugusel sellest on ka Dirhami kalakohvik. Klaas valget veini, mõnus kalaroog ja tüüne meri selle taustaks kõlab ju ideaalselt?

Matkale, aga mitte tavalisele

Lahemaal vaikses rannakülas ootab sind privaatne Adami talu, mis on tõeliselt muinasjutuline majutuspaik. Seal peatumine on elamus omaette.  Saadaval on külalistemaja kahe eraldi apartemendiga ning suvekuudel ka väike aiamaja, kokku mahub sinna 10 inimest. Apartementides ei ole telekaid ega wifit, kuid see-eest palju raamatuid ja lauamänge. Maalilises sõnajalaorus jõe kaldal asuvat suitsusauna saab ette tellida, samuti õhtusööki, mis valmistatakse just spetsiaalselt sinu maitse järgi. Läheduses asuvad mitmed mõisad, näiteks Sagadi, ja loomulikult Lahemaa rahvuspark rohkete matkaradadega.

Kujunda matkast seiklus

Aga mitte nii, et sõidad autoga rabasse matkaraja ette, vaid ikka päriselt. Matkajuht.ee pakub kümneid huvitavaid võimalusi – näiteks tõukekelgumatk Taevaskojas “Viimse reliikvia” radadel või valgusparvematk Rummus. Rummu karjäär on ka niisama eriline, roni mäe otsa ja naudi vaadet, mis on kindlasti üks enim instagramitavaid paiku Eestis.

Narva on praegu väga trendikas sihtkoht, sest uusim kultuuriskeene asub just nimelt siin. Kui plaanid käike aegsasti ette, siis võta teadmiseks, et näiteks Tallinn Music Week korraldab Narvas 21.–23. septembrini linnafestivali, kuhu kutsutakse artiste Eestist, Venemaalt ja mujalt. Narvas tasub kindlasti jalutada ka uuel promenaadil ning vaadata 5 krooni vaadet ehk heita künkalt pilk Narva Hermanni ordulinnusele, Narva jõele ja Jaanilinna kindlusele. Novembris valmib Narvas Vaba Lava, mis rajatakse nõukaaegse Baltijetsi sõjatehase administratiivhoonesse. Muide, tööstusarhitektuuri poolest on Narva väga rikas – kindlasti peaks külastama Kreenholmi, omal ajal suurimat Euroopa tekstiilitehast. Vabalt sinna sisse ei saa, aga Narva muuseum korraldab kord nädalas ekskursioone. Sööma ja dringile tasub minna aga Art Club Ro-Rosse, mis on väike ja armas. Arhitektuurihuvilised peaksid kindlasti vaatamas käima Tartu Ülikooli Narva kolledžit.

Vanadest tööstushoonetest ei saa üle ega ümber ka pealinnas. 20. aprillil on Tallinnas Noblessneri sadamalinnakus suurejooneline sündmus – etendub kontsertlavastus “Saja lugu”, mida esitataksegi vaid üks kord. “Saja lugu” on Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks valmiv žanriülene suurteos Eesti inimestest, mis portreteerib neid fotodel ja muusikas nende endi sõnadega. Saja eestlase näod on üles võtnud fotograaf Kaupo Kikkas, kes loob fotodest koos dramaturg Laur Kaunissaarega ainulaadse fotoraamatu. Helilooja Erki Pärnoja loob juurde muusika, “Saja loo” lavastab Jaak Prints.

Saareteraapia

Kas oled unistanud seiklusest üksikul saarel? Viirelaid on päris ideaalne variant – Kuivastu sadamast nelja kilomeetri kaugusel asuv 80hektariline saar on tõeliselt idülliline. Skandinaaviapärane Viirelaiu majakavahi kompleks pakub eksklusiivse võimaluse veeta saarel mugavalt aega. Saunamajas saad nautida puuküttega sauna koos mullivanni ja eraldi kaminatoaga ning kõikides tubades on merevaade. Pakutakse eriüritusi, näiteks peakoka õhtusööke, joogalaagreid ja armsaid pakette, nagu “Isa + laps üksikul saarel” ja “Viirelaiu Vabariigis salajane peakokk”. Majutusasutuse esindaja tuleb sulle isegi sadamasse vastu!

Eestlased ja meri on teatavasti lahutamatud. Kauni merevaate ja maailma äärel olemise tunde osaliseks saad kindlasti ka Hiiumaal Kalanas. Kõpu poolsaare tipus asuv puhkeküla on viimastel aastatel olnud popkultuurieliidi meelissuvituspaik, kus korraldatakse festivaligi. Kalana sadamaresto pakub ülimõnusaid roogi ja merevaadet. Piisavalt ette broneerides saad ööbida sealsamas taevalikus külakeses, Vanaõue puhkemajas.

Hiiumaal põneva looga paikadest juba puudust ei tule. Näiteks jõudis 1857. aastal koju tagasi Hiiumaa Suursadamas ehitatud parklaev Hioma, mis oli esimene Eesti laev, mis ümber Kap Hoorni neeme purjetas. Selle ajalooliseks tunnistajaks olev väärikas tollimaja on saanud endale uue kuue kauni külalistemaja ning maitsemeeli üllatava Ungru resto näol. Seal ootavad külalisi imelised maitsed ja väga hea teenindus. Külalistemajas võib ka armsates Hiiumaa ajalooliste isikute ja laevade järgi nimetatud ruumides ööbida.

Täismahus artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2018. aasta veebruarinumbris.

Jaga
Kommentaarid