Festivali peakorraldaja Helen Sildna rääkis avakõnes, mida uut ja erilist on juba kümnendat korda toimuva festivali selle aasta programmis. Silmade särades kõneles ta, et sel aastal on konverentsil kõnelejatest üle poolte naised. Sellist naiskõnelejate arvu pole varem ühelgi konverentsil kohatud ning kui eelmisel aastal otsiti teadlikult naispaneliste, siis sel korral tuli sugupoolte tasakaal pingutamata ja juhuslikult.

Festivali südameasjaks on ka keskkond. 14. märtsil veebilehel hoolin.ee käivitunud TMW videokonkurss tutvustab viise, kuidas nutikalt tegutsedes vähem keskkonda saastada, loodusressursse jätkusuutlikult kasutada, teadlikult tarbida ning kõikidele ühiskonnaliikmetele võrdseid võimalusi tagada. Üheks näiteks on festivali kotid, mis on valmistatud 100% taaskasutatud materjalist ja pestud mahakandmisele läinud pesupulbriga, mis ei jõudnud poelettidele, kuna polnud piisavalt kaubandusliku välimusega. Kotid on vamistatud hoole ja armastusega Viljandis erivajadusega inimeste poolt.

Ka lastele on mõeldud, nende kaasamiseks loodi videomäng. TMW lasteprogrammi juhatab sisse laupäeva hommikul toimuv Kahvliahvi kokakool, kus saab ise ägeda hommikupudru disainida. Pühapäeval, 8. aprillil kell 12.00–15.00 toimuvad Eesti Lastekirjanduse Keskuses 7–16aastastele kooliõpilastele suunatud loovad töötoad, kus õpitakse räppima ja plaate mängima, tutvutakse ennenägematute fantaasiapillidega ning õpitakse lihtsate võtete abil looma poplugusid ja elektroonilisi muusikapalu ning heliinstallatsioone. Lisaks leiab TMW tänavusest lasteprogrammist loovkirjutamise ja plaadiümbriste kujundamise töötoad. Kõigis TMW lasteprogrammi töötubades osalemine on tasuta!

2. –8. aprillil 2018 toimuva TMW juubelikava keskmes on rahvusvaheline uue muusika festival ning loovuse mõjule keskenduv konverents. TMW linnafestivali osa sisaldab tasuta linnalava kontserte, vestlusi TMW Jutud, valikut linna söögikohtadest alaprogrammis TMW Maitsed, Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse kureeritud kunstiprogrammi, laste- ja noorteprogrammi, disainiturgu ning mitmesuguseid ettevõtmisi avalikus linnaruumis.

Festivali muusikaprogramm saab alguse neljapäeval, 5. aprillil Vene Kultuurikeskuses Eesti 100. aastapäevale ja TMW kümnendale väljalaskele pühendatud kontserdiprogrammiga Absolute Club. Ajastu- ja žanripiire ületav eriprojekt Absolute Club ühendab dirigent Kristjan Järvi New Yorgi muusikamaailma tähtedest koosneva kollektiivi Absolute Ensemble’i eesotsas helilooja ja kitarristi Gene Pritskeriga. Lisaks Luksemburgist pärit nüüdismuusika kõlakunstnikule Francesco Tristanole liituvad absoluudiklubiga ka tuntud Eesti muusikud: produtsent ja helilooja Sander Mölder, džässitalent Kadri Voorand, astraalse laenguga laulja-laulukirjutaja Mick Pedaja ja akordionist Tuulikki Bartosiki juhtimisel tegutsev Estonian Folk Orchestra. Kontserdi kontseptsiooni autor ja produtsent on Kristjan Järvi Sunbeam Productions. Kokku astub laupäevani kestvas muusikaprogrammis üles 262 artisti 30 riigist.

Jaga
Kommentaarid