RETSEPT | UUS ROOG ÜLEJÄÄKIDEST: kanasupp ahjukanast
Toiduülejääkidest ei pääse keegi. Tihti võib aga ühe eine jääk või kappi seisma jäänud toiduaine imehästi uue roa algmaterjaliks sobida. Sellised nutikad toidud rõõmustavad nii sööjaid kui ka rahakotti ning värskendavad menüüd.
Ahjukanapuljong
- 1–2 ahju- või grillkanast järele jäänud “karkassi”
- kotitäis köögiviljajääke
- soola, pipart
Kogu säilituskotti kokkamisest üle jäänud köögiviljajupid ja kasuta neid puljongi keetmiseks. Ingverijupp, sellerisaba, isegi puhta ja kena välimusega porgandikoor – kõik sobivad. Köögiviljakotti võid hoida külmkapis nädala jagu, kui köögis rohkem toimetad, või sügavkülmas, kui harvem pliidi ette satud.
Pane kana(d) potti ja vala peale nii palju vett, et kana oleks kaetud. Lase vesi keema ja vala sekka köögiviljad. Keera tuli nõrgaks ning lase potitäiel tunnike podiseda. Maitsesta soola-pipraga ja meelepäraste ürtidega. Lase veel 10 minutit kaane all maitsestuda ja seejärel kurna läbi peene sõela, millele on asetatud marlitükk. Kasuta supis, hautises vm. Ülejäägi saad ka portsjonikarpides sügavkülmutada.
Kana-nuudlisupp
(neljale)
- 1 l ahjukanapuljongit
- u 2 dl järele jäänud ahjukana tükeldatuna
- 1 sl hakitud ingverit
- 2 hakitud küüslauguküünt
- 6–8 pruuni šampinjoni
- 1 dl külmutatud herneid
- 100 g nuudleid
- 2 sl sojakastet
- 1 tl seesamiõli
- soola, musta pipart
- hakitud rohelist sibulat
Tükelda kanaliha. Keeda või leota nuudlid vastavalt pakendi juhistele, kurna. Lase puljong keema, lisa ingver ja küüslauk ning keeda keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Haki seened ja lisa puljongisse koos kana, sojakastme ja seesamiõliga. Lase paar minutit keeda, seejärel lisa herned ja nuudlid, lase veel kord keema tõusta ning võta pott tulelt. Maitsesta supp pipra ja vajadusel soolaga, lisa hakitud roheline sibul ja serveeri.
Retsept ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2017. aasta mainumbris.