Restoranide asustuse poolest on Tallinna vanalinn kahtlemata Eesti kõige tihedam. Põikasime toimetuse liikmetega hiliseks lõunaks sisse Viru tänaval asuvasse restorani Cru, mille peakokk Dmitri Haljukov on saanud prestiižselt kokandusvõistluselt Bocuse d’Or, rahvasuus tuntud ka kokkade olümpiana, 2015. aastal 14. koha. See on kõrgeim koht, mis eestlased sellel võistlusel kunagi saanud on. Kas tipp­tasemel teadmised kokandusest kajastuvad ka restorani Cru maitsetes?

Õdus miljöö

Restorani sisekujunduse dikteerib selgelt 15. sajandist pärit hoone, mis siiski raskelt ei mõju. Crul on kaks saali, mille laudade asetus lubab piisavalt privaatsust – meie kuuese seltskonna tarbeks on broneeritud kohad akna all. Soojal ajal on avatud ka terrassid Viru tänaval ja vaikses kõrvalhoovis. Restoranis ringi uidates jõuab alumise korruse veinisaaliruumidesse, mida on võimalik rentida eriüritusteks.

Põnev menüü

Lauda istunud, tervitab meid peakokk isiklikult! Dmitri Haljukov ütleb menüüd tutvustades, et tegemist on sümbioosiga talvistest ja kevadistest maitsetest – maitseelamusi jätkub nii viimasel hetkel rannahooajaks valmistujaile kui ka neile, kes hindavad rammusamaid suutäisi. “Meie keha vajadused on suuresti ilmast tingitud ja praegune menüü on koostatud väga erinevaid maitseid silmas pidades.” Eri roogasid tutvustades rõhutab ta ikka ja jälle kodumaise tooraine olulisust. Eelroogadest toob peakokk välja näiteks Waldorfi vegani­salati, mis sobib nii kergeks lõunaks kui ka suurepäraseks starteriks õhtusöögile. Veel on valikus näiteks hanemaks, herefordi- ja forellitartar ning tiiger­krevetid.

Kõikidele Instagrami sõpradele lisab peakokk muiates, et toidud on äärmiselt fotogeenilised. Hiljem, kui road lauda jõuavad, nõustume selle väitega üksmeelselt.

Pearoogadest äratab meie tähele­panu avokaadosteik – veel üks vegeroog! Avokaado on grillitud nagu liha, maitseid lisavad austerservikud. Tellime ka kitse­roa – Kalamatsi talust pärit ülegrillitud liha pudeneb kondi küljest lahti ja maitseb oivaliselt, imehea toit koos roheliste lisanditega! Meie lauast tuleb ka steigi­tellimusi – peakoka sõnul on see tavapäraselt küll meeste lemmik, aga meie seltskonnas kiidavad seda valikut küll kõik naised. Kes armastab mereande, saab valida nii ahvena kui ka kaheksa­jala vahel.

Lisaks pälvib meie kiituse res­torani asjatundlik teenindus – igale roale soovitatakse juurde sobivaid jooke ega piirduta vaid veiniga. Ka alkoholivabade jookide, sealhulgas kohvi kohta käivad soovitused on kõik koos­kõlas toitude maitsega.

Palun magustoitu!

Meie pilku haarab Pavlova, mis maitsmisel osutub põnevaks sümbioosiks üleküpsetatud Pavlova koogist ja makroonist. Pavlova on täidetud metsmaasikakreemiga. Isikupärane interpretatsioon teada-tuntud klassikust!

Menüüs on ka šokolaadikook, mis koosneb viiest eri šokolaadist ja kuumast kastmest. Jah, see on tõeline magustoitude koore­kiht. Kergemate magus­toitude austajatele sobib Eesti marmelaad – gluteeni- ja laktoosivaba magus amps.

“Hoolimata vanalinna restoranile omasest klassikalisest sisustusest ja atmosfäärist oli menüü üllatavalt värske, särtsakas ja nüansirikas. Väga raske oli valida igast käigust vaid üht rooga.” – Toimetaja Kelly Kipper

“Kaheksajalg oli tõepoolest mõnus ja pehme ning forellitartari loominguline välimus oli kooskõlas maitsva suvehõngulise sisuga (olen murulaugu fänn)! Lõppakordiks olnud šokolaadikook oli loominguliselt lahendatud roog. Hoolimata tummistest ja täidlastest maitsetest oli dessert kõhule meeldivalt kerge, täiustades sellele eelnenud merelist menüüd.” – Toimetaja Kelly Kipper

“Ma pole vist kunagi näinud menüüd, millest tahaks kõike tellida! Iga valik sai tehtud raske südamega. Kõik oli maitsev ja meeldiv, veinid suurepäraselt juurde kombineeritud.” – Tegevtoimetaja Eia Uus

“Gluteeni mitte taluva inimesena on mul alati hea meel, kui restoranid võtavad vaevaks menüüs ära märkida potentsiaalsed allergeenid. Samuti oli mul rõõm tõdeda, et valik sisaldab ka lihavabasid roogasid, sest mu tutvuskonnas on suur hulk taimetoitlasi.” – Fotograaf Krõõt Tarkmeel

“Kaheksajalg oli ideaalse tekstuuriga. Visuaalselt loominguline roog, mis oli meeldejäävalt üles ehitatud.” – Fotograaf Krõõt Tarkmeel

“Sõin kerget ja krõmpsu Waldorfi salatit, hõrku kitse, krõbedat Pavlovat. Plaanin seda varsti korrata!” – Peatoimetaja Mari-Liis Helvik

“Artikli huvides peaks välja tooma ka miinuseid? Ma tõesti ei leidnud Crust ühtegi.” – Peatoimetaja Mari-Liis Helvik

“Akna all istudes on hea möödujaid vahtida ja olla ise kui vaateaknal, kuid restoranis tundus leiduvat ka piisavalt privaatseid nurgakesi.” – Toimetaja Tiiu Suvi

“Veiseliha oli imepehme, kartuliputru ja tummist kastet elavdasid piklikud redised. Šokolaadikoogile valati peale veel vedelat šokolaadi – tõesti, küll küllale liiga ei tee. “Kaane alt” sulas välja sinna peidetud vaarikasüda...” – Toimetaja Tiiu Suvi

“Mulle meeldis ohtra rohelisega kaunistatud roosa rabarberilimonaad, mida serveeriti vesipiibutaolises klaaskannukeses.” –Toimetaja Tiiu Suvi

Jaga
Kommentaarid