Tuhat raamatut aastas

Ühel ilusal jaanuaripäeval, kui Instagrami ja Facebooki uudisvoog on tihedalt pikitud reklaamidega, mis tutvustavad iseenda kasuka läikima lakkumise rakendusi (ikkagi uusaasta­lubaduste mäletamise periood veel), otsustan, et minulgi on aeg hakata täiuslikuks inimeseks. Kust alustada?

“Keskmine firmajuht loeb aastas 60 raamatut, meie äpi kasutaja aga kolm raamatut päevas, proovi sina ka!” lubab Blinkist. Kõlab utoopiliselt. Esitasin endale aastal 2017 väljakutse ja lugesin läbi 60 raamatut. Igasuguse muu elu kõrvalt see nii libedalt ei läinud, kui algul tundus. Lugemisaega pikkisin kõikide võimalike ja võimatute tegevuste vahele, nii et isegi mu sel ajal viieaastane õetütar küsis lõpuks, kas lugemine on minu töö, et ma seda kogu aeg teen. Võib-olla oleks pidanud lihtsamad teosed valima, aga no selleks, et jõuda kiiruseni kolm päevas, peaks tarbima mudilaskirjandust.

Lähivaatlusel selgub, et päriselt on tegemist ikkagi äpiga, mis pakub teostest lihtsalt kokkuvõtteid. Ühe “raamatu” lugemiseks kulub 15 minutit. Hakkan juba ohkima ja silmi pööritama, kui näen seal tervet virtuaalriiulit teemal “kuidas olla produk­tiivne”. Tõmban endale Blinkisti tasuta katseajaga.

Ebaproduktiivsed produktiivsus­õpikud

Blinkist osutub kasulikuks. Kõik moes olevad raamatud on neil olemas ja kui ma tagasi mõtlen, siis ega ma 2017. aastal loetud poppidest äri-, populaarteadus- või psühholoogiateostest suurt rohkem mäletagi, kui nende kokkuvõtetes kirjas. Ühesõnaga infot täiesti piisavalt, et Blinkisti kasutaja kuskil õhtusöögil vesteldes raamatukoidest maha ei jääks või mõnede lollimatega einestades end lausa paljulugenud intelligendina esitleda saaks.