Esimest korda külastasin Pariisi 1996. aasta kevadsuvel, kui kunstiakadeemia (EKA) moe- ja arhitektuuritudengid sealsete kultuuriväärtustega tutvumas käisid. See lõputu bussisõit, aga ka vaatamisväärsused, nagu Montmartre’i linnaosa, Père Lachaise´i kalmistu ja üldine senikogematu eriline õhkkond ning kordumatu meeleolu saadavad mind tänaseni.

Uuesti avanes mul võimalus sõita Pariisi 2002. aastal seoses EKA magistriõppe ühise lõputööga, millega osalesime noorte Euroopa disainerite näitusel Louvre´is. Nii et nali naljaks, aga killuke mu loomingust on ühel hetkel olnud eksponeeritud Louvre´i seinte vahel!

Olen veetnud Pariisis ka pikema kevadise perioodi, mil läksin igal hommikul boulangerie'sse saia ostma, linna lugematutesse parkidesse raamatuid lugema ja inimesi vaatlema. See oli eriline kogemus väljaspool turistide käiguradasid koos inimesega, kelle jaoks on Pariis kodu.

Anu Lensment Palais-Royal aias

Tööga seoses olen koos Marie Claire’i Eesti meeskonnaga väljaande Pariisi peakorteris ajakirjatöö epitsentris kogemusi omandanud. Hiljem olen korduvalt võtnud Pariisis enda jaoks kvaliteetaega, et koguda inspiratsiooni, külastada koos sõprade ja kolleegidega näitusi ja ekspositsioone. Talvisel ajal on minu jaoks otsekui kohustuslik käia Les Galeries Lafayette'i jõuluaknaid inspekteerimas.

Viimane Pariisi visiit oli aga täiesti eriline: reisisin koos sõbra ja fotograafi Krõõt Tarkmeelega ning peale sünnipäeva tähistamise sisaldas reis ka tippjuuksur David Malletti salongi külastust koos kuningliku teeninduse nautimisega ning imelist Christian Diori retrospektiivi Louvre´is!

Milline on sinu kõige mõjuvam meenutus Pariisist?

Kõige mõjuvam kogemus on täiesti filmilik mälestus ühest ootamatust külaskäigust. Kujutage ette: väärikas elamu kesklinnas, vana lift, teenijanna avab ukse, meid juhatatakse õhtusöögilauda, kardin liigub kerges tõmbetuules akna eest ja hetkeks avaneb täies ilus vaade Eiffelile... Hiljem ei olegi pidanud vajalikuks seda linna turismisümbolit lähemalt vaatama minna. Ma tean, kuhu vaadata, kui vaja.

Kellele soovitad Pariisi?

Pariis sobib neile, kes oskavad hinnata võimsa kultuurikihiga metropoli, kus igal sammul võib osa saada suurepärasest kunstist, arhitektuurist, moest ja maitseelamustest. Pariisist leiab kõike ja hästi palju, kuid vaatamata globaliseeruvale virvarrile on säilinud linna eriline stiilne ning kergelt melanhoolne meeleolu.

Jaga
Kommentaarid