Neljale

1 sibul

2 küüslauguküünt

1 purk (400 g) tomatikastmes ube

100 g keedetud (või 50 g keetmata) kinoad

100 g porgandit

200 g kupatamist mittevajavaid metsaseeni

2 sl kaerahelbeid

1 tl kuivatatud tüümiani

1 tl paprikapulbrit

näpuotsaga tšillihelbeid (soovi korral)

1 sl hakitud peterselli

soola, pipart, oliiviõli

Lisaks:

1 punane sibul

2 sl punast veiniäädikat

2 avokaadot

sorts sidrunimahla

soola-pipart

4 sl BBQ-kastet

Serveerimiseks:

4 suuremat hamburgerikuklit

tomativiile

lehtsalatit

Kui kasutad keetmata kinoad, lase see 1 dl veega keema tõusta ja keeda nõrgal tulel paar minutit. Kata kaanega, keera tuli maha ning lase 10 minutit paisuda. Haki seened peeneks, riivi porgand ja kuumuta 1 sl õliga segades paari minuti jooksul. Lisa tüümian ja paprika ning kuumuta veel paar minutit. Maitsesta ja vala kaussi. Kuumuta samal pannil hakitud sibul ja küüslauk. Sega paari-kolme minuti jooksul, kuni sibul muutub klaasjaks. Vala köögikombaini koos kinoa ja nõrutatud oakonserviga. Lisa pool seene-porgandisegust, hakitud petersell, soola-pipart ja kaerahelbed ning töötle ühtlaseks massiks.

Sega hulka ülejäänud seenesegu ja vormi neli toekat kotletti. Kuumuta neid õlis mõlemalt poolt 3–4 minutit ja küpseta 200kraadises ahjus küpsetuspaberiga kaetud plaadil veel 10 minutit või pane kohe 220kraadisesse ahju ja küpseta 30 minutit. Poole aja möödudes keera kotletid ettevaatlikult ringi. Kuni kotletid küpsevad, viiluta punane sibul ja sega äädikaga, purusta kahvliga avokaado viljaliha ning maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.

Rösti burgerikuklid ahjus või pannil, kata saiapooled BBQ-kastmega, tõsta sellele avokaadosegu, millele omakorda kotlet. Lisa tomativiilud, sibularõngad, lehtsalat ja pealmine kuklipool ning paku kohe.

Neid taimseid kotlette ei pea ainult burgeri vahele pistma – need sobivad hästi ka lihtsalt salati või kas või hariliku köögiviljapüree juurde.

Kotlette võid kuni kaks kuud ka sügavkülmas hoida!