Väga populaarne on rasvaimu. Naiste „ratsapüks-reisi", mis on geneetiliselt päritud ja millest ei spordi ega toitumisega lahti ei saa, on võimalik moodsa rasvaimu-tehnoloogia abil parandada. Normaalselt kaotab patsient selle operatsiooni käigus kuni kilo rasva, kuid komplikatsioonid võivad tekkida see, kui see kogus on patsiendi soovil suurem. „Olen kuulnud juhustest, mille käigus eemaldati patsiendilt kuni kümme kilo rasva," ütleb Soome ilukirurg Asko Seljavaara.

Kõige sagedamini on oma uue välimusega rahulolematud aga rindade suurendamise läbi teinud naised. Alles peale operatsiooni selgub tõde, et implantaatide suurus ja kuju ei meeldigi neile. Lisaks ohustavad patsiente kõikvõimalikud muud hädad: hülgamisreaktsioon, implantaadi kapseldumine, mille tagajärjel võib kogu rind muutuda kõvaks ja jäigaks. Väga sage on ka rindade tundetuks muutumine.
Lõikusest jäävad alati armid, nii rindade tõstmise kui kõhulõikuse puhul. Vähem märgatavaks jäävad armid vanemate naiste puhul, kelle nahk on lõdvem ja pinge haavade sulgumisele puudub.

LEVINUMAD KOMPLIKATSIOONID

Enamik komplikatsioone ilmneb operatsioonile järgneva 24 tunni jooksul. Seepärast tuleks valida kliinik, millel on patsiendi statsionaarse jälgimise võimalus. Vaatamata verejooksu tõkestamisele võivad tekkida järelveritsused. Tromboosid võivad tekkida aga väga pika operatsiooni puhul ja juhul, kui patsient on tugevalt ülekaaluline.

Armid paranevad suitsetajatel halvemini, sest nikotiin kahjustab naha verevarustust. Seepärast soovitatakse suitsetajatel sellest vähemalt neli nädalat varem loobuda.

Tundlikkuse häired pärast operatsiooni pole mingi haruldus, sest peaaegu iga operatsiooniga lõigatakse läbi nahas olevad närvilõpmed. Just facelifting`u puhul on kõrvade ja põskede tundetuks muutumine väga sagedane. Närvijuured taastuvad reeglina poole aasta jooksul. Tõsisem, näohalvatusega lõppev komplikatsioon tekib aga siis, kui oskamatu kirurg lõikab operatsiooni käigus läbi mõne suurema näolihase närvi.

Tüüpilise näolõikuse järel tuleb 2-3 nädalat kannatada turseid ja verevalumeid, lõplik paranemine võib aega võtta kuni pool aastat.