Vürtsikas Vietnam
Marineeritud köögiviljad
Umbes 1 liiter
150 g porgandeid
150 g valget redist
150 g kurki või suvikõrvitsat
peotäis mungoaidusid või oavõrseid
4 dl vett
1,5 dl riisiäädikat
0,75 dl suhkrut
2 sl soola
Koori redis ja porgandid ning lõika pikemateks tikkudeks või kasuta julienne’i lõikurit. Toimi samuti kurgi või suvikõrvitsaga, kuid ära eemalda koort ega pehmet seemnesisu. Tõsta köögiviljad liitrisesse purki või klaasnõusse ja pane juurde idud. Kuumuta vesi, lisa sool-suhkur ning sega, kuni need on lahustunud. Lisa äädikas ja vala marinaad köögiviljadele. Sule purk, lase jahtuda ja tõsta külmkappi maitsestuma.
Köögiviljad on söömiseks valmis kohe, kui marinaad on jahtunud, aga maitsevad kõige paremini paari päeva pärast. Köögiviljad säilivad külmikus kuni kaks nädalat.
Ampsa niisama, kasuta võileival või riisipannkookide täidises. Eriti hästi maitsevad sellised köögiviljad vietnamipärase bánh mi võileiva vahel või aasiapärase iseloomuga hamburgeri sees.
Riisipannkook rohelise sibula, kana ja krevettidega (bánh xèo)
Kahele kuni neljale
Pannkoogid:
100 g riisijahu
1 tl kurkumit
2 dl kookospiima
2 dl gaseeritud vett
1 tl riisiäädikat
soola
näpuotsaga rafineerimata roosuhkrut
2 hakitud rohelist sibulavart
1 sl õli praadimiseks
Täidis:
200 g kana kintsuliha või sea sisefileed
200 g tiigerkrevette
2 rohelise sibula alumine valge osa
soovi korral marineeritud köögivilju (vt kõrvalolevat retsepti)
1 sl õli
soola, pipart
Kaste:
1 punane tšilli (või väike Tai birdseye-tšilli)
1 küüslauguküüs
1 laimi riivitud koor ja mahl
3 sl rafineerimata roosuhkrut
5 sl kalakastet
2 dl vett
1 rohelise sibula pealsed
väike peotäis koriandrilehti