Ehkki meie meediasse jõuavad enamasti Cambridge’i hertsoginna Catherine’i ja Sussexi hertsoginna Meghaniga seotud uudised, on väljapaistvaid printsesse teisigi. Olgu märgitud, et Euroopas on tänapäeval kokku 12 monarhiat – need on Belgia, Hispaania, Hollandi, Norra, Rootsi ning Taani kuningriik, Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa ühendkuningriik, Vatikani paavstiriik, Andorra, Liechten­steini ja Monaco vürstiriik ning Luksemburgi suurhertsogiriik. Lisaks neile on veel troonist ilma jäänud valitsejad, kellele on tiitel küll jäänud, kuid kuningriiki enam pole.

nglikeelt kõnelev Märtha Louise

Teine Norra printsess, 1971. aastal sündinud Märtha Louise, on kuningas Harald V ja kuninganna Sonja vanim laps. Printsess on Norra troonipärimisjärjekorras neljandal kohal pärast oma nooremat venda kroonprints Haakonit ja kaht vennalast. 1990. aastal muudeti küll Norra põhiseadust ja edaspidi on troonipärija kuningapere vanim laps olenemata soost, kuid nimetatud muudatus ei hakanud kehtima tagasi­ulatuvalt – seetõttu jäi Märtha Louise’i vend Haakon temast ettepoole.

Printsess on diplomeeritud füsioterapeut, ehkki pole valitud alal kunagi töötanud ning tegeleb hoopis muusika ja Norra rahvajuttudega, olles ka mitmete raamatute autor. Märtha Louise on laiemalt tuntud oma esoteerikahuvi poolest ja šokeeris üldsust avaldusega, et suudab suhelda inglite ja loomadega.

Kui muinasjuttudes elavad printsid ja printsessid õnnelikult koos, kuni surm neid lahutab, siis pärismaailma printsesside elu on sootuks maisem. Märtha Louise oli abielus kirjanik Ari Behniga, kuid 14 aastat kestnud liit lahutati 2016. aastal. Tegemist on esimese abielulahutusega Norra kuningapere ajaloos. Paaril on kolm tütart.