Neljale

4 väiksemat keedupeeti

1 apelsin

1 punane greip

30 g segusalatit

1–2 avokaadot

2 sl kõrvitsaseemneid

Tsitrusevinegrett:

2 sl punase veini äädikat

1 sl hakitud punast sibulat

1 sl apelsinimahla + 0,5 tl riivitud apelsinikoort

1 sl greibimahla

1,5 dl külmpressoliiviõli

0,5 tl Dijoni sinepit

0,5 tl vedelat mett

1 tl värskeid tüümianilehti

soola

Valmista kõigepealt kaste. Selleks vala äädikas võimalikult peeneks hakitud sibulale ja lase 10 minutit seista – see muudab sibula mahedamaks ja pehmemaks. Samal ajal riivi valmis apelsinikoor ning lõika apelsinilt ots koos koore ja säsiga maha, nii et viljaliha paistma jääks. Seejärel pigista välja 1 sl mahla. Toimi samamoodi greibiga. Lisa tsitrusemahl ja apelsinikoor sibula-äädikasegule. Lisa ka oliiviõli, sinep, mesi ja kergelt muljutud või hakitud tüümianilehed ning maitsesta segu soolaga. Loksuta kaanega purgis korralikult läbi, kuni kaste on kreemjas ja ühtlane. Ära muretse, kui seisma jäädes kihid eralduma kipuvad – loksuta enne kasutamist kaste lihtsalt uuesti läbi.

Salati valmistamiseks lõika peedid kaheksaks sektoriks ning sega läbi 2–3 sl kastmega. Jäta maitsestuma, kuni ülejäänud salatit valmistad. Lõika apelsinil maha ka teine ots ja ülejäänud koor koos säsiga ning viiluta. Tee sama greibiga, aga lõika viilud veel omakorda neljaks sektoriks või veel väiksemateks tükkideks. Tõsta suuremale vaagnale enamik salatisegust, lao peale tsitrusetükid ja peedisektorid (jäta marineerimisvedelik alles) ning kooritud ja pikkupidi lühemateks viiludeks lõigatud või lihtsalt tükeldatud avokaado. Lisa veel salatilehti ning nirista salatile 4–5 sl vinegretti ja paar sl vedelikku, mis peetide marineerimisest järele jäi. Soovi korral võid lisada ka rohkem kastet. Puista peale kõrvitsaseemneid, kui tarvis, siis pisut soola-pipart ja mõned tüümianilehed, ning serveeri.