Jäta suitsetamine maha

Kui oled 20ndates või varemgi suitsetama hakanud, jäta see koheselt maha. Kuigi kahju, mis aastatepikkuse suitsetamisega kehale juba teinud oled, ei ole võimalik tühistada, siis on uuringud näidanud, et neil, kes suitsetamise enne 40ndat eluaastat maha jätavad, on tervelt 90 % madalam suremusrisk võrreldes nendega, kes ka hilisemas eas suitsetavad.

Mine magama ja ärka üles iga päev samadel kellaaegadel

Kuigi võib tunduda ahvatlev olla nädala lõpupoole kauem üleval ja siis sisse magada, on siiski soovitatav igal nädalapäeval umbes samal ajal magama minna ja üles ärgata. Kui magad ka mõnel üksikul päeval kauem, siis väidavad eksperdid, et sul on risk oma keharütm hoopis uude tsüklisse lülitada. Selle tagajärjeks on olukord, mil sa ei tunne end õhtuti enam õigel ajal väsinuna ja püsidki liiga kaua üleval. Väldi hilisemas eas tekkivaid uneprobleeme ja loo endale võimalikult täpne unerütm.

Tee regulaarselt trenni

Püüa end nii palju liigutada kui vähegi võimalik. Ei loe, kas sinu liikumisviisiks on kõndimine, jalgrattaga sõitmine, jooksmine, jõutreening, matkamine, ujumine – loeb see, et sa liiguksid.

Hilistes 30ndates hakkab kehast lihasmass vähenema. Seega on eriti oluline, et sel ajal korralikult trenni teeksid. Vali aga selline füüsiline aktiivsus, mis sulle tõeliselt meeldib, sest mida vähem sa valitud treeningviisi naudid, seda väiksema tõenäosusega jätkad.

Hakka päevikut pidama

Päeviku pidamine aitab tulevikus nii sinu meelt lahutada kui ka mineviku seiklusi värvikalt meeles hoida. Isegi, kui hoiad päevikut privaatsena ega lase seda kellelgi teisel lugeda, aitab päeviku pidamine ka probleeme lahti mõtestada ning stressirohkete olukordadega toime tulla.

Hakka raha säästma

Kui hakkad juba varem end raha säästma harjutama, suudad seda ka pikaajalisemalt hoida. Muidugi on tunne, et pensioniiga on pikkade aastate kaugusel, aga just seetõttu saad just nüüd raha säästma hakates lõpuks suurema summa kokku koguda.

Võta ette samme oma eluunistuse täideviimiseks

Ära lükka oma elu eesmärkide saavutamist edasi. Soovid osta maja? Saada lapsi? Kirjutada raamat? Vali üks oma suurtest eesmärkidest ja hakka pihta. Mõtle, mida saad ära teha tänase ja aasta viimase päeva vahel, et see ellu viia?

Õpi olema õnnelik selle üle, mis sul on

Kui sa oled rahul sellega, mis sul olemas on, elad õnnelikumat elu. Asja võti peitub tänulikkuses: Uuringud on näidanud, et olemasoleva hindamine võib suurendada sinu õnnetunnet ja vähendada negatiivseid emotsioone. Võib-olla just seepärast pidas Oprah Winfrey aastaid tänulikkuse päevikut?

Lõpeta mõtlemine, et sa pead kõigile meele järele olema

Mida vanemaks sa saad, seda hoolikamalt hakkad oma sõpru ja kontakte valima. Pea meeles, et sa ei pea olema sõbralik inimestega, kes sinuga halvasti käituvad. Ükskõik, kas otsustad Facebooki kontaktide hulgas tühjenduse teha või lihtsalt valida aja veetmise vaid nende inimestega, kes sind tõeliselt õnnelikuks teevad – oluline on oma aega ja energiat hoolikalt investeerida.

Ära võrdle end teistega

Kui sa ei suuda lõpetada mõnede eluaspektide võrdlemist oma sugulaste ja sõpradega, siis saavuta endaga rahu ega ole enda vastu enam nii karm. Psühhoterapeudid on selgitanud, et pidev jälgimine, mida teised teevad, ei aita sul oma eesmärke saavutada. Kasutad oma aega tunduvalt väärtuslikumalt, kui oma soovidele ja nende saavutamisele keskendud.

Anna endale oma vead andeks

Ära piina end minevikus tehtud vigadega – õpi neist, lase neist lahti ja liigu edasi. Üks sotsiaalpsühholoog on öelnud, et kaastunne iseenda vastu (võime iseendale andestada ja oma vigadest õppida) on üks peamisi edu võtmeid. Seda tõenäoliselt seetõttu, et inimesed, kes iseenda vastu lahked on, näevad oma vigu kui võimalusi muutumiseks ning nad väldivad samade vigade kordamist tulevikus.

Allikas: Independent.co.uk