Tiina Talumehe kleiti kannab tänavusel vastuvõtul TV3 „Seitsmeste uudiste” reporter Kadri Pikhof, kes on ülinaiselik. „Tal on ka julgust veidikene katsetada ja seega otsustasime kleidi efekti ehitada üles värvile. Kadri naha ja blondide juustega oli fuksiaroosa lausa ainuõige valik.”

Moemaja soovib esile tuua Kadri Pikhofi kaunist figuuri, sellepärast otsustati šifoonkleidi vööjoone esile toomiseks siduda kleidile peale vöö. „Klassikalist elementi lisab kleidile ajatult voogav plissee ja nooruslikkust rõhutab eriline lõikelahendus. Kadri kleiti valmistades teadsime, et see peab klappima kokku tema ema kleidiga, sest nad saabuvad vastuvõtule koos ja on fotodel kõrvuti.”

Tiina Talumehe kollektsioon Vabariigi Naine

„Iga spetsiaalselt kellelegi valmistatud kleidi lugu algab ikka kandjast. Tähtsaks pidupäevaks valmistudes tuleb alati arvestada väga paljude asjadega: kandja soovid, proportsioonid, etikett, kanga omadused, kaaslase outfit ja palju muud,” selgitab moelooja.

Kangast valides tuleb Talumehe sõnutsi alati silmas pidada, et sellega peab saama istuda, see ei tohi kortsuda, kaamerate ja prožektorite valvsa pilgu all läbi paista ega olla liiga väikese mustriga, mis võib kaadris virvendama hakata.

Tiina Talumehe loodud fuksiaroosat kleiti kannab tänavusel vastuvõtul telereporter Kadri Pikhof.

Oksana Tandit

„Kui ETV+ peatoimetaja Ekaterina Taklaja mu juurde tuli, oli tema soov, et kleit oleks stiilne, praktiline, mugav, kantav ja ühtlasi pidulik. Pakkusin talle meie 2017. aasta sügistalvise kollektsiooni mudelit,” ütleb Tandit. Valituks sai hall villane kleit. „Kleit on puhta ja geomeetrilise siluetiga, kõige stiilsem ja praktiline.” Moelooja lisab, et see on tema lemmik hall toon. „Täiendasin seda kahe värvilise, sametist ja siidist laia vööga ning tulemuseks sain kohe piduliku ja värskendava lahenduse.”

Oksana Tandit

„Kliendiga koostööd tehes on minu jaoks kõige tähtsam, et kleit või kostüüm, mille ta tellib, oleks maksimaalselt tema nägu,” ütleb Tandit. Tema arvates peaks riietus olema kooskõlas kandja isiksuse, elustiili, karakteriga ning tooma esile figuuri plussid ja silmade sära.

Väga oluliseks peab Tandit aidata kliendil kleidi juurde õiged aksessuaarid valida. „Soovitavalt Eesti disaineritelt.” Taklaja kleidi juurde valis moelooja Birgit Skolimowski kõrvarõngad ja Piret Loogi sinise nahast käekoti.

Oksana Tanditi halli kleidi kavand

Marimo moemaja

Moelooja Mariliis Pikkari käe all valmis koralltoonis vastuvõtukleit. „Kandja sooviks oli kleit, mis paistab silma ja kaunistab teda. Tema jaoks oli oluline, et kleit ühendaks endas konservatiivsust, mida see pidu endas peaks kätkema, kuid selle juures oleksid omanäolised ja maitsekad detailid.”

Pikkari jaoks on alati kõige olulisem, et kleit, kandja ja üritus omavahel harmoneeruksid. „Kuna kandja soovis midagi silmapaistvat, aga üritus on pigem range ja väljapeetud, siis nendest märksõnadest ma kleiti luues lähtusingi. Kleidi esmamulje eestvaates on väga minimalistlik ja puhas, aga ohhoo-efekt peitub kleidi tagaosas,” selgitab disainer. Kleiti kaunistab avatud selg, plisseeritud detailid ja Swarovski kividest vöödetail. Moelooja jaoks on oluline ka pikk perspektiiv. Sellepärast on kleidi disain ajatu, et seda oleks võimalik kanda ka aastate pärast.

Poliitik Arto Aasa abikaasa Katre Aas kannab Marimo moemaja kleiti, mis on eest tagasihoidlik, kuid köidab paljastava seljaosaga.

Kleidi värv peab sobima kandja nahatooniga. „Selle, et kangas saab olema korallitoonis, panime paika juba esimesel kohtumisel – soov oli, et toon peab silma jääma ja teistest eristuma.”

Tellimustööna valmistatava kleidi puhul on moeloojale alati väga oluline, et klient oleks lõpptulemusega rahul. „Minu visioon peab ühtima kliendi omaga. Kavand, mille olen paberile pannud, peab jõudma kliendi kujutlusse samasugusena, nagu mina seda näen,” selgitab Pikkar.

Marimo moemaja looja ja disainer Mariliis Pikkar näitab, kuhu kinnitatakse Swarovski detailidega täiendus.


Kristina Viirpalu

„Kleidi tellija tuli algul tagasihoidliku musta kleidi ideega, kuid kõigiga koostöös jõudsime smaragdrohelise käsitsitikandiga kleidini,” ütleb Viirpalu. Töö kujunes nii mahukaks, et kleiti õmmeldi kolm nädalat. Selle juurde tegi Birgit Skolimowski minimalistlikud kullatud kõrvarõngad.

Kes seda käsitsi valmistatud kunstiteost kannab? „Tegemist on noore ja väga kauni naisega, kelle figuur ja olemus võimaldas luua efektse teose. Kleit pidi olema mugav, vähe kortsuv ja ka hiljem kantav,” lisab moelooja.

Kristina Viirpalu sõnul kulus selle kleidi õmblemiseks kolm nädalat. 24. veebrur õhtul näeb seda noore ja väga kauni naise seljas, ütleb moekunstnik.

Ehtekunstnik Birgit Skolimowski roll on anda välimusele viimane lihv ja panna i-le täpp peale. „Roheline kleit ja tikandid on juba ise väga ilus ja väljapeetud kooslus, seega ma ei näinud ehete puhul vajadust millegi romantilise järele,” ütleb ehtekunstnik, kes on Viirpaluga sageli koostööd teinud. Ehted valiti kuldse tooniga, sest roheline värv ei sobi eriti hõbedaga. „Nägin, et kõrvas peaks olema lihtsa joonega, naiselik ja elegantne ehe. Mitte liiga suur ega ka mitte romantiline.” Ta lisab, et kõrvarõnga joon on läbi põimunud Kristina logost: „Hea silm näeb selle ära.”

Birgit Skolimowski ehted, mis on valmistatud Viirpalu loodud kleidi juurde.


Karolin Kuusik

Režissöör Anna Stepanova soovis esialgu lihtsat, naiselikku ja ilusat kleiti. „Kuna Anna töötab ise samuti loomingulisel alal, siis rõhutas ta kavandit valides, et sooviks midagi minuliku kiiksuga,” ütleb Kuusik.

Algsest kleidimõttest said lõpuks hoopis seelik ja pluus. „Meid hakkas kummitama üks põnev kangas – üleni valge siidorganza, mida kaunistasid justkui käsitsi akvarellvärvidega maalitud metsastseenid. Kleidina ei tundunud see Anna jaoks päris õige, midagi oleks justkui jäänud puudu või hoopis üle.” Niisiis jõuti mõttele kasutada metsakangast vaid ülaosas ja metsloomadega stseene üksnes hiiglaslikel varrukatel. „Ülaosa nunnundusele vastukaaluks valmis keha kallistav kõrge taljega must litterseelik.”

Karolin Kuusik nipinurk

Suur pluss on see, et komplekt leiab ka tulevikus rohkesti kandmist. „Pluus on disainitud nii, et seda saab hiljem ka teksade peal kanda, sest seeliku all on peidus paelad, millega talje kokku tõmmata. Pluusi alumine osa elab seal seeliku all peidus täitsa oma elu,” muigab Kuusik. „Must pikk litterseelik tuleb edaspidi alati appi, kui on vaja peole minna, kuid tundub, et midagi pole selga panna,” nimetab moelooja hea nipi.

Poliitik ja diskor Heidy Purga on kleiti, mille valmistas talle 2016. aasta vastuvõtuks Karolin Kuusik, juba korduvalt uuesti kasutanud, kandes seda ka piduliku mantlina ja koos teksadega.

Kuidas sündis värvivalik? „Kuna Anna on tavapärasest eestlasest tumedam ja jumeka nahaga, siis kujutlesin temal igasuguseid värvipalette, mida põhjamaise välimusega klientidele pakkuda ei saa. Lõpuks otsustas värvivaliku hoopis eriline kangas ise.”

Anna Stepanova pluusi varruka lähivaade

Suurimaks väljakutseks peab Kuusik seda, et kostüüm valmis väga lühikese ajaga ja teha tuli ka suure vormiga varrukad. „Eesmärk oli see, et need mõjuksid kõrgmoelikult ja julgelt, kuid „ei neelaks inimest alla”. Ja muidugi, et valmiks midagi Anna ilu väärilist.” Kavandi ja kanga valimine võttis kaks nädalat ja kostüüm ise valmis poolteise nädalaga.

Suurimaks väljakutseks peab Kuusik seda, et kostüüm valmis väga lühikese ajaga ja teha tuli ka suure vormiga varrukad. Moelooja jätab saladuseks, kes kannab presidendi vastuvõtul tema loodud kleiti, sest kleidi disainimine on väga isiklik ja salapärane protsess. „Tihti tulevad minu juurde naised, kes teavad, milline on minu käekiri. Nad saavad aru, mis stiilis ma töötan ja mida on meie moemajast oodata.” Kavandil kujutatud kleit valmis nelja nädalaga ja Safonovit inspireeris meid ümbritsev loodus. „Värvitoonid nagu merel ja männiroheline.”

Kirill Safonov

Moelooja jätab saladuseks, kes kannab presidendi vastvõtul tema loodud kleiti, sest kleidi disainiine on väga isiklik ja salajane protsess. "Tihti tulevad minu juurde naised, kes teavad, mis stiilis ma töötan ja mida on meie moemajast oodata." Kavandil kujutatud kleit valmis nelja nädalaga ja Safonovit inspireeris meid ümbritsev loodus. "Värvitoonid nagu merel ja männiroheline."

24. veebruaril kannab üks ballikülaline just selle kavandi järgi loodud kleiti.