Me vajame sisseelamiseks aega. Seksuaalne "põlemine" ei saa õiget hoogu enne 40-50 minutit. Kahjuks ei oska paljud orgasmi tippu pikalt hoida, vaid "kukuvad" kohe rahuldusse, mis lõpetab ka naudingu. Tantra õpetab jääma tugevasse erutusseisundisse, orgasmi lähedusse, enne orgasmi. Üks võimalus meestele, kui esimesel korral saabub orgasm liiga kiiresti, on järgmisel korral orgasmi edasi lükata.

  • - Kui erutus kasvab liiga suureks, tõmba kõhulihased selgroo suunas nii sügavale kui suudad ja püüa samal ajal lõdvestuda.
  • - Inimesel, kes ei suuda oma erutusseisundit valitseda, võib ka emotsionaalse tasakaaluga probleeme olla. Väga head füüsilist ja psüühilist tasakaalu arendavad harjutused on trossil või köiel kõnd, kinnisilmi ühel jalal olek või pallil seismine.
  • - Täpselt sama efekti annab sügav, rahulik ja aeglane hingamine. Nii psüühika kui ka keha jahutamiseks sobivad kaks hingamisviisi: läbi torru keeratud keele ja läbi kokkusurutud hammaste. Seda võib teha küllaltki märkamatult.
  • - Väga heaks erutusseisundi stabiliseerijaks on ka mõtete viimine erootiliselt lainelt millelegi väga külmale, kas füüsilises või emotsionaalses kontekstis.
  • - Erutusseisundit on võimalik "seisma jätta", kui partnerit näiteks deemonina kujutada. Samas on võimalik (vastupidi erutuse suurendamiseks) kujutada partnerit oma unistuste printsessina.
  • - Osa inimeste puhul aitab enda kujutamine partneri kehasse - see tähendab, et mees tunneb naispartneri olemust. Ehk lihtsamalt, mees tunneb tupe ja rindade tunnet enda sees ja naine tajub endas midagi sirget ja kõva. Sellised tehnikad töötavad hästi nende puhul, kes meditatsiooni ja enesesisendust tunnevad või kes on tõsiselt armunud.
  • - Kui mees püüab ennast üksi arendada, võiks eneserahuldamisega proovida sellist võtet: viia ennast orgasmiseisundi lähedusse, viimase piirini, siis veidi tagasi tõmbuda ja korrata kõike uuesti ja uuesti. Teha seda seni, kuni on vajadust ja tekib küllastumise tunne.
  • - Lahkliha kokkutõmbed (tekib tunne, nagu see kerkiks nõksuga üles), anaalseid ja uretraalseid (pärasoole ja kusiti) lihaseid liigutamata. Umbes lahkliha keskel on kõõlus- tsentrum, kus puutuvad kokku kaks tahtele allumatut närvisüsteemi: üks, mis erutab ja teine, mis rahustab. Seda tehnikat (mula bandha) arendatakse aastaid - kuni oled suuteline erutust/lõõgastust mõttega juhtima. Enamik õpetajaid ja raamatuid käsitleb seda tehnikat ainult pinnapealselt (nn ebapuhas piirkond). Samas on see olulisemaid seksuaaltehnikaid.
  • - Analoogilisi psühhotehnikaid seksi ajal on kasutanud nii hiina taoistid kui ka india tantrikud, kuid nende suhtumises on väike erinevus. Hiinlased on praktilise meelelaadiga ja tahavad oma elu mugavalt elada. Seal on välja kujunenud traditsioon spermat hoida (annab eelduse pikale elueale ja tervisele). Osa India müstikute (kes austasid seksuaalset ühinemist kui maailma olemuse väljendust) jaoks polnud sperma (ja seega elujõu) kaotus probleemiks. Naise ekstaasist ja seksuaalsetest nõredest saadi oma jõud tagasi.
  • - Naiste puhul on vajaduste erinevused veelgi suuremad kui meestel. On naisi, kes vajavad ühe vahekorra ajal mitukümmend orgasmi, teistele seevastu piisab korrast kuus.


Seksuaalselt kõige andekamad on need, kellele meeldib end rahuldada. Nii õpitakse tundma oma seksuaalset olemust. Orgasmi laines hõljumise tunnet (kui see on kestnud juba üle 40 minuti) võib võrrelda söömisega: sa sööd midagi väga head ja sul ei teki küllastumistunnet. Mida rohkem sööd, seda rohkem seda tahtma hakkad. Naine võib lubada endale palju orgasme, jõudu kaotamata, seevastu mees harilikult kaotab oma laengu pärast orgasmi. (Vahel suudab mees mitu korda järjest orgasmi minna, erutuse vähenemata.)

Kui seksi järel tekib alakehasse survetunne, on vaja see orgasmi abil vabastada. See sõltub täiesti mehest. Kel on vähe sisepingeid, võib orgasmita olla igasuguse hilisema pingeta. Kuid alati tekib igaühel aeg, mil ta võiks orgasmi laskuda. Ennast tasub siiski tasapisi treenida. Tajudes seda, kui naine jõuab orgasmi, pole alati vajagi ise lõpuni minna, vaid püüda hõljuda naise naudingus. Selline orgasmi tagasihoidmine ei ole esimestel aastatel rasestumisvastase vahendina kuigi kindel (eriti kui on jõutud orgasmi äärele), sest kuigi orgasm ei toimunud, võib eralduda siiski piisk seemnevedelikku. Hiljem, kui mees on pikendatud seksuaalvahekorda harjutanud aastaid, sobib selline meetod edukalt ka rasestumisvastase vahendina.