Kui soovid ka ise saavutada endas eluterve enesekindluse, siis hülga need 13 segavat harjumust:

1. Negatiivne suhtumine endasse

Mingil elupunktil kindlasti see sisemine pisut õel teejuht motiveeris sind, aga nüüdseks hoiab ta sind tagasi ja kahandab eneseusku.

2. Hoolid liiga palju, mida teised arvavad

Kui teistelt pidevalt heakskiitu otsid, siis annad takka ideele, et vajad väljaspoolt oma mõtetele kinnitust. See aga viitab sellele, et sul on ebapiisav armastus enda vastu. Et end üles ehitada, proovi mitte tegutseda selle nimel, et teiste ootustele vastata, vaid alusta enda väärtustamisega.

3. Raiskad aega asjadele, mis ei too kasu

Netflixis sarjade passimine ei ole just iseendasse investeerimime, vaid pigem ajutiselt oma mõtete eest põgenemine. Et ehitada enesekindlust, on sul vaja arendada pisut uhkuse tunnet oma pädevusele mõeldes.

4. Näed vaid puudusi ja piiranguid

Kui keskendud vaid sellele, mis sind tagasi hoiab ja piirab, siis ei näe sa võimalust kasvamiseks. Mõtle kõik endas olevad puudused ümber kui võimalustena kasvada ning hakka siis samme tegema, et luua areng, mis ka midagi sinu elus muudab.

5. Täidad oma elu ekraanide, mitte enesevaatlusega

Lõpeta terve päeva ekraanide vahtimine ja Facebooki feed'i kerimine. Silmapaistvad ja intelligentsed inimesed loevad ja peegeldavad – aeg on ehitada üles edu jaoks vajalik alustala ja enesekindlus, seega loobu tühisest meelelahutusest.

6. Elad minevikus

Ükskõik, kui halvad ja head olid asjad minevikus, on nad juba juhtunud. Too oma tähelepanu praegusesse momenti ning hakka ehitama paremat tulevikku.

7. Elad unistades mõtetega vaid tulevikus

Ainus viis, kuidas luua tulevikku, mida ise soovid, on see, kui oled juba praegu efektiivne. Fantaasiad ilusast tulevikust ei ole abiks, kui sa ei ole nende suhtes aktiivne juba praegu.

8. Enne oma arvamuse loomist küsid seda teistelt

Ole ekspert iseenda kogemustele põhinedes. Võta oma seisukoht ja seejärel uuri alternatiivsete perspektiivide kohta, olles avatud meelega uuele informatsioonile. Ära hoia end passiivses rollis.

9. Oled fokusseeritud detailidele

Hoia meeles ka niiöelda suurt pilti. Leia tasakaalustatud perspektiiv nii, et oled seotud oma praeguse tööga ja tead, kuhu see liigub ning vaata ka, kui kaugele oled juba jõudnud.

10. Keskendud välisele

Kui soovid peita oma sisemisi haavu, võid hakata keskenduma välisele, olgu need siis inimesed või asjad. Inimesed, kellel on tasakaalustatud enesekindlus, on teadlikud oma emotsionaalsest valust ning nad tegelevad sellega aktiivselt näiteks terapeudiga kooskõlas. Sellega ei lase nad alla oma kaitsemehanisme ning lase ajutistest naudingutest end liigselt mõjutada.

11. Stressad väikeste murede pärast, mis pole nii olulised

Lõpeta probleemide loomine ja välja mõtlemine – see viib sind ebavajaliku stressini. Selline stressamine võtab sinult väärtuslikku energiat, mille oleksid võinud investeerida hoopis personaalsele või ametialasele arengule.

12. Mõtled vigadele, kahetsustele ja läbikukkumistele, selle asemel, et arendada tänulikkust

Meist enamik ei ole praegu päris need, kes nad tahaksid sisimas olla. Õnnelikud ja enesekindlad inimesed hindavad seda, kes nad on praegusel hetkel. See lubab neil edasi areneda ja ehitada omale rahuldustpakkuva elu.

13. Raiskad oma aega, võrreldes end teiste inimestega

Pane korraks Instagram kinni – ei ole mingit kasu teiste inimeste kadestamisest, kui sa võiksid seda aega kasutada hoopis selleks, et iseenda väärtust arendada. Maailmas on tohutult võimalusi – mida rohkem pingutusi sa paned sellele, et oma oskusi arendada, seda enesekindlamaks sa saad. See toob sinuni ka parema elu.

Allikas: Inc.com