Me kõik armastame oma heasüdamlikke, tüsedaid ja veidi töntsi sammuga vanaemasid, kes küpsetavad maailma parimaid pannkooke. Kuna vanaemad on juba kõrges eas, peame üsna loomulikuks, et nad kurdavad alatasa seedeprobleemide, väsimuse, kehva mälu ja külmade jalgade üle. Kuulame nad ära ja naeratame viisakalt, ilma midagi ette võtmata.

Tegelikult võivad niisugused sümptomid viidata hoopis ainevahetust, närvisüsteemi ja soojustasakaalu reguleeriva hormooni türoksiini vähesusele inimese organismis. Selle asemel, et memmekesele igal sünnipäeval “Head tervist!” soovida, võiksime talle tutvustada hoopis keha puhastavaid rutiine, et hormoonitasakaalu häirivad kahjulikud mürgid organismist kiiremini välja saada.

Kanada eneseabi- ja tervisesaidi drbenkim.com toimetaja, kiropraktik Ben Kimi sõnul soodustavad soolestiku, maksa ja neerude tegevust vee ja kiudainete tarbimine, värske õhk ning keha ja vaimu virgutamine. Nii et järgmisel tähtpäeval vii vanaema teleri eest ära joogaklassi!

2. JÄNESED JA ADRENALIIN

Kuigi jäneste elus tuleb pingelisi olukordi ette iga päev, pole ma kunagi kuulnud ühestki stressavast või kõrge vererõhuga haavikuemandast. Kui hunt jänest nähes pahaendeliselt keelt limpsab, valmistab pikk-kõrva kiskja eest pagemiseks ette adrenaliin ehk hädaohuhormoon. See stimuleerib ohusituatsioonis südametegevust ning suurendab jõu- ja energiavarusid. Jänes vabaneb tekkinud adrenaliinist röövlooma eest põgenedes ning seetõttu ei tekita liigne adrenaliin temas stressiseisundit.