Legendaarse moekunstniku Vilve Undi kollektsiooni „Looduse mustrid” värvikireva kleidi kandja on justkui metshaldjas, andes pisut edasi ka talutüdruku meeleolu.

Aga see pole ainus võimalus - kodumaised disainerid loovad palju eesti traditsioonidest inspireeritud rõivaid, mis sobivad mitmele pidulikule sündmusele ja väliüritusele. Tikandid, linased kangad, traditsioonilised lõiked ja valmistamisviisid on laulu- ja tantsupeoks justkui loodud.

Kristina Libe ja Monika Hint on TÜ Viljandi kultuuriakadeemia õpilased, kes on oma kollektsiooni „Valge vorm” rõivastelt eemaldanud rahvusliku ornamentika, kaotamata seejuures eestlaslikkust.

Mehedki võiksid teksapüksid riiulisse puhkama jätta ning panna selga mõnusad linased rõivad ja viisakad jakid, mis kannavad edasi pidulikkust ja vabaduse hõngu.

Kaubamärgi Etnowerk nime all külluslikke sooje kudumeid disainiva Annika Vaalma eesmärk on anda Eesti rahvariietele moodne ilme.
Kuna Eesti ilm on heitlik, aga vihmavarju peole kaasa võtta ei tohi, siis on kaval varustada end pisikeseks pakitava kauni vihmamantliga. Õnneks soosib mood läbipaistvaid materjale, mille alt riietus läbi kumab – nii võib ka vihmamantlis äge välja näha.