Mitterasestumise taga ei pruugi alati olla füsioloogilised probleemid. Hoopis lihtsam põhjus võib olla vale ajastus. Iga kuu valmistub keha ette rasestumiseks, vabastades munaraku. Menstruaaltsükli alguses küpseb munasarjas olevas folliikulis munarakk. Kui munarakk on küps – umbes 14 päeva enne uut menstruatsiooni –, lõhkeb folliikul ja munarakk pääseb munasarjast välja, liikudes munajuhasse ja sealt edasi emakasse. Lõhkenud folliikulist areneb kollakeha, mis hakkab tootma naissuguhormooni progesteroon, mille toimel valmistatakse naise organism ette raseduseks. Kollakeha töötab umbes 12 päeva, ent kui naine sellel ajal ei rasestu, lõpetab kollakeha toimimise ja taandareneb. Kui spermatosoid ei viljasta munarakku, väljub see kehast menstruatsiooni ajal.

Naiste menstruaaltsüklid on pisut erineva pikkusega ja paljudel varieerub tsükli pikkus kuust kuusse. On tõestatud, et hariliku mungapipra (Vitex agnus-castus) viljade ekstraktil on tsükli korrastamisele positiivne toime. Lisaks tõestatud toimele premenstruaalse sündroomi (PMS) leevendamisel reguleerib mungapipra viljade ekstrakt hormoonide tootmist ja menstruaaltsüklit.

„Šveitsis Berni ülikooli haigla günekoloogiaosakonnas läbi viidud kliinilised uuringud näitasid, et mungapipra viljade ekstrakt aitab märgatavalt menstruaaltsüklit reguleerida ning soosib seetõttu ka raseduse planeerimist,” märgib prof dr Petra Stute Berni ülikoolist. „Regulaarne tsükkel aitab arvutada ovulatsiooni päeva ja siis on teada ka soodsad päevad viljastumiseks, mis annab võimaluse rasedust planeerida ning parema pinnase positiivseteks uudisteks. Regulaarsel tsüklil on tugev positiivne mõju keha võimalikuks viljastumiseks ettevalmistamisele, mis puudutab hormoone, emaka limaskesta ning muid kehalisi muutusi.”

Seega muudab mungapipara viljade ekstrakt tsükli korrapärasemaks ja see soodustab suuresti viljastumist, sest kehas toimuvad korrapärase tsükliga vajalikud muutused ja ettevalmistused.


Prof dr Petra Stute. Foto: Sirowa Tallinna AS

Jaga
Kommentaarid