(kahele)
1 dl odrakruupe
5 dl vett
2 väikest või 1 keskmine küpsetatud peet (sobib ka keedetud peet)
1 sellerivars
soovi korral 1 küüslauguküüs
5 hakitud päikesekuivatatud tomatit
5 poolitatud kirsstomatit
paar peotäit rukolat
4 sl granaatõunaseemneid
hakitud peterselli
Kaste:
0,5 tl Dijoni sinepit
1 tl mett
1 tl punaveiniäädikat
4 sl külmpressitud oliiviõli
soola, pipart maitse järgi

Leota kruupe külmas vees pool tundi ja seejärel keeda u 25 minutit, kuni need on pehmed, aga siiski krõmpsuga. Kurna. Sega kokku kaste, viiluta õhukeselt seller ja haki küüslauk. Sega pool kastmest ning seller-küüslauk soojade kruupide hulka. Lase jahtuda.
Nüüd sega salati hulka rukola ja tomatid, lisa kooritud ja sektoriteks lõigatud peet, nirista peale veel pisut kastet ja puista granaatõunaseemneid ja petersellilehti.

Peetide küpsetamiseks puhasta need hoolega, kuid ära koori. Mässi fooliumisse ja lase 180kraadises ahjus 40–50 minutit küpseda. Küpsepeedid säilivad külmkapis vähemalt 5 päeva – valmista korraga rohkem ja koori vahetult enne kasutamist.

See taimne salat pakatab energiast, kuid soovi korral võid seda täiendada ka näiteks pehme kitsejuustu või pannilt läbi käinud chorizotükkidega.

Kontorisse kaasavõtmisel võid panna kruubid ja värske salatimaterjali eraldi karpidesse ja vahetult enne söömist kokku segada – siis hoiab salat paremini vormi.

Aasiapärane riisinuudlisupp kana ja köögiviljaga
(kahele)

150 g riisinuudleid
500 ml kanapuljongit
150 g kanafileed
1 suurem porgand
0,5 suvikõrvitsat
peotäis röstitud ja hakitud maapähkleid
peotäis mungoaidusid
1 paksoi või peotäis muud meelepärast kapsalist (peakapsas, lehtkapsas vms)
2 hakitud küüslauguküünt
1 sl punast Tai karripastat
3 sl Tai kalakastet
2 sl pruuni suhkrut
0,5 laimi
soovi korral hakitud punast tšillipipart
rohelist sibulat, koriandrilehti

Vala nuudlid keeva veega üle ning lase mõni minut seista. Kurna ja loputa külma veega. Tõmba köögiviljakoorijaga porgandist ja suvikõrvitsast pikad laastud ning lõika need pikkupidi peenteks ribadeks. Viiluta kanafilee. Kuumuta potis pisut õli ning lisa küüslauk ja karripasta. Sega mõne minuti jooksul, siis vala peale puljong, lisa kalakaste, pähklid ja suhkur ning sega läbi. Nüüd viska sekka kana ja köögiviljad ning lase veel kuni 5 minutit podiseda. Võta tulelt, lisa mungoaidud ja maitsesta laimimahlaga. Aseta taldrikusse nuudliports ja tõsta juurde köögiviljade ja kanaga supp. Puista peale hakitud koriandrit ja rohelist sibulat.

Riisinuudlid jäävad kõige paremad, kui need vahetult enne söömaasumist valmis leotad.
Kasuta kas omakeedetud või mahedast puljongikuubikust valmistatud puljongit. Viimase leiad ökokauplustest.

Röstitud müslibatoonid ploomide ja jõhvikatega
(8 tk)

100 g kuivatatud ploome
100 g kivideta datleid
200 g täisterakaerahelbeid
50 g kookoshelbeid
100 g kergelt hakitud mandleid
100 g kuivatatud jõhvikaid
2 sl kookosõli või palmirasva
2 sl tahkemat mett

Blenderda ploomid ja datlid kleepuvaks massiks. Kui puuviljad on kuivad, leota neid kõigepealt pool tunnikest. Kuumuta väikeses potis kookosõli ja lisa mesi. Sega paar minutit, kuni moodustub ühtlane mass. Vala kaussi kuivained ja jõhvikad, lisa ploomi-datlimass ja meesegu ning sega korralikult läbi. Pressi segu küpsetuspaberiga vooderdatud u 20 x 20 cm mõõtu vormi ja küpseta 180 kraadi juures 15–20 minutit. Lase enne lahtilõikamist korralikult jahtuda.

Ole loominguline: pane müslibatoonidesse meelepäraseid pähkleid-puuvilju ning lisa ka päevalilleseemneid vms. Rasvainena saad kasutada tavalist võid ja magusasõbrad võivad katsetada maapähklivõiga.

Müslibatoone ei ole tingimata tarvis röstida. Võid valmistada samal meetodil segu ja selle lihtsalt köögikilega katta ning külmkappi tahenema tõsta. Valmis peaks see olema paari tunniga, kuid parem, kui seisab öö läbi.

Lugu ilmus 2014. aasta oktoobrikuu Annes & Stiilis.