Moodi ei dikteeri enam ammu disainerid, vaid inimesed, kes moe “ellu äratavad”. Inimesed, kes seda kannavad just nii, nagu neile meeldiks. Moepubliku hulgas oli naisterahvaid väga noortest preilidest väärikate daamideni – minu taga istusid kolm julgelt 80+ vanuses prouat, kes arutasid laval nähtu üle aktiivselt kaasa. Lisaks kohaliku moemaailma võtmeisikud, kuulsused, moemaanid, blogijad, ajakirjanikud. Ägedad naised ja mehed. Olen uhke, et meil on väike oma moenädal, kuhu on oodatud tõepoolest kõik moehuvilised.

2. Erilised esemed

Kui külalised poseerisid põnevate outfit’idega fotoseina ees, siis huvitavaid lugusid kannavad ka nende rõivad, kes on fotokaamera taga. Näiteks jäin juttu rääkima fotograaf Kalev Lilleoruga, kes rääkis, et ta pani spetsiaalselt moenädalal töötamiseks selga erilise särgi – Ivo Nikkolo, ostetud umbes kümme aastat tagasi Pärnust. “Meestemood on igavavõitu, särgid teevad selle põnevamaks.
See on üks mu lemmiksärke, mida kannan paraku vaid paar korda aastas...” Miks nii vähe? “Ei raatsi rohkem, äkki juhtub midagi,” ütles Kalev.

3. Jumestus ja soeng – eraldi vaatamisväärsused!

“Mari-Liis! Eest!” hüüdis fotoseina ees töötav fotograaf Erlend Štaub mulle eile ikka mitmel korral, kui üritasin oma telefoniga taas pildistamiseks üles rivistunud modellidest lähedalt pilti teha. Kaamerad käisid ja ilmselgelt astusin ma ka jälle vales kohas kaadrisse… Aga muudmoodi ei ole võimalik jäädvustada seda ilu, millega moenädala ilumeeskond igal etendusel üllatab. Millised soengud, jumestused! Väga inspireerivad tööd, mis vääriks veel ja veel imetlemist.

4. Arutelud stilistiga

Moeetendusi vaatasime kõrvuti stilist Merit Boeijkensiga. Küsin temalt, kuidas stilisti silm nähtut hindab.

Brand nr 8

“Mulle meeldisid päris mitmed asjad – näiteks beež komplekt, kus kootud kampsuni juures oli satiinläikega seelik,kontrastiks glamuurne punane huul. Väga elegantne. Meeldis, et materjali ja värviga oli peenelt mängitud. Kollektsiooni algus oli tugevam. Lõpupoole toodi lavale riided, mis rõhutasid modellide ilusaid figuure, aga tänapäevases moepildis ei ole keha kaunite vormide ülistamine enam peamine. Oleksin oodanud rohkem uuenduslikkust.”

Piret Kuresaar

“See oli pigem riiete esitlus kui moeshow. Kui näidatakse igapäevaselt kantavaid praktilisi riideid, siis moenädalal võiks stilistikaga natuke rohkem pingutada. Sisuliselt oli tegemist rõivaste demonstratsiooniga. Moenädal aga eeldab seda, et lavale jõuaks midagi inspireerivat ja uuenduslikku. Sellest ei piisa, et näidatakse ainult ilusti õmmeldud riideid. Stilistina otsin kollektsioonist midagi, mis loob terviku, on uudne ja inspireerib. Minu jaoks seal seda ei olnud. Kõik oli maitsekas ja ilus, aga TFW kontekstis, oleks oodanud lihtsalt enamat. Mida lihtsamaid ja kantavamaid asju näidatakse, seda enam peab aksessuaarid ja stilistika läbi mõtlema. Rõivad ise ei ole head ega halvad, aga peavad sobima koha ja kontekstiga. Piltlikult öeldes, ühtede riietega lähed metsa matkama, teistega lähed õhtul teatrisse.”

Mammu Couture

“Tema tugevaim külg ja mille poolest just fännid teda armastavad, on palju tülli ja nukulik siluett. Võib olla leevendab see lapsepõlve kättesaamatut unistust saada muinasjutuprinsessiks või unistust kanda valget kleti... Samas on terve ühiskond, nii ka mood, ehitatud kontrastidele. Kes armastab lihtsust ja elegantsi, kes küllust ja paduromantikat. Kõigile midagi!”

Vaata siit ka Alexanderlingi moeetenduse pilte:

5. Ivo Nikkolo sai 25

Palju õnne! Neid kodumaiseid moebrände, kes saavad sellist tähtpäeva moenädalal tähistada, on ülivähe… Ja seda enam õnnelik olin selle üle, mida nägin! Kantavad, stiilsed, aga ka mõned selgelt eristuvad šõunumbrid paitasid silma ja juhivad mind tõenäoliselt varsti Ivo Nikkolo kauplusesse.