Kahjuks aga võib ette tulla ka olukordi, mil andestame valedele inimestele. Vahel oleme endale haiget teinud inimestega väga tugevalt seotud ja arvame, et peame neile igal juhul andestama, kui soovime edasi liikuda.

Tean isiklikust kogemusest, et andestamine on minu elu muutnud. Vabanduse vastu võtmine inimestelt, kes on mind hävitanud, andestamine ka neile, kes seda pole palunud ning kibestumisest lahti laskmine – see on mind tervendanud rohkem, kui ma oleksin kunagi arvata osanud. See pole aga lihtne ning mitte just kõik lood pole ühesugused. Inimestele andestamine on raske ja võib liigagi palju haiget teha.

Andestamine on äärmiselt võimas, kuna see aitab sul lasta lahti millestki, mis on sind kinni hoidnud. See muudab sind tugevamaks inimeseks, kui suudad neid, kes seda ei vääri, kõigele vaatamata headusega kohelda. See aitab sind, kui suudad oma südame kibestumisest ja valust vabastada.

Pea aga meeles, et andestamine ei tähenda, et annad kellelegi oma südamesse vaba pääsu ja võimaluse sulle uuesti haiget teha. See ei viita, et oled nende teod või sõnad unustanud ning need heaks kiitnud. Samuti ei pea sa neid oma ellu tagasi lubama.

Sa võid andestada inimesele, kes sind pettis, sinu südame murdis ja sinust lahti ütles, kuid see ei tähenda, et usaldad neid taas ning oled valmis nendega suhet uuesti üles ehitama. Andestamine tähendab hoopis seda, et sa aktsepteerid seda, mis sulle tehtud on, lased neist ebaõiglastest olukordadest lahti ja leiad oma südames rahu, täites selle hoopis armastuse ja kannatlikkusega.

See muudab sind õiglasemaks inimeseks, kui eemaldad end neist, kes on sulle haiget teinud. Andestamine ja sulle haiget teinud inimese minevikku jätmine on imetlusväärne. Seega võib väita, et andestamine on üks kõige võimsamaid žeste. Sellele vaatamata ei peaks seda kindlasti üleöö ja mõtlematult tegema. Seda eriti, kui sulle haiget teinud inimene seda palub. Andestamine peaks aset leidma siis, kui ka teine osapool oma tegusid mõistab ja kahetseb.

Ära tunne survet, et peaksid jääma suhtesse inimesega, kes on sulle haiget teinud. Nii leiad end ühel hetkel olukorrast, mil teed iseendale haiget. Sel hetkel pead mõistma oma väärtust. Tea, et väärid armastust, mis jääb sinuga alatiseks. Andestamine ei muuda sind nõrgaks ja lihtsalt mõjutatavaks – see annab sulle jõudu. Sul on seda jõudu vaja, et valust lahti lasta, edasi liikuda ja selle inimesega hüvasti jätta.

Allikas: Thought Catalog