2. Tee trenni. Mine näiteks 10minutilisele jalutuskäigule, mis parandab su tuju ja annab uut energiat. Veedame päevi laua taga istudes, aga on väga oluline end vahepeal tuulutada ja muresid uuest küljest vaadata...

3. Jää positiivseks. Ära keskendu negatiivsele. Proovi mõelda ainult positiivsetele asjadele ja unusta kõik halb. Kui vajad väikest tujuparandust, vaata fotosid õnnelikest hetkedest, saa sõpradega kokku ja keskendu päevas ühele positiivsele asjale. See aitab mõtteid halvast eemale hoida.

4. Ära karda läbi kukkuda. Me kõik võime vahel ebakindlad olla ja karta põrumist, aga selle asemel tuleks hoopis oma tugevustele keskenduda. Vaata tulevikku ja keskendu sellele, mida tahaksid saavutada, mitte asjadele, mis minevikus valesti läksid. Küll aga tasub olla eesmärke seades realistlik.

5. Naera selle üle. Võta aega naeratamiseks ja naermiseks. See on parim viis tuju tõstmiseks ja stressi leevendamiseks.

6. Pea stressipäevikut. Kirjuta oma tunded üles, et oskaksid märgata juba varajasi ohumärke ja stressisümptomeid. Mõnel inimesel valutab pea või ta muutub tujukaks. See aitab probleemi lahendada juba algstaadiumis.

7. Sinu lähedased aitavad. Sinu lähedased ja abivalmis kolleegid on kõige efektiivsemateks abimeesteks stressi leevendamisel. Mõtle, kellele saad alati loota nii tööl kui ka kontorist väljaspool.

8. Sea piirid. Töö ja vaba aja vahele on oluline seada kindlad piirid. Mõtle, mis aitab sul töörutiinist end välja rebida ja vaba aega nautida. Äkki on selleks mõnus jalutuskäik või hoopis telefonikõne sõbrannale? Tee seda!

9. Võta aega muretsemiseks. Spetsiaalselt mõtete ära mõtlemiseks võetud aeg võib olla kasulik. Röövi päevast 10 minutit ja muretse, kui tahad. Kui tunned, et midagi koormab sind, kirjuta see üles ja mõtle sellele siis, kui selleks õige aeg on. Enamus muresid lahenevad päeva jooksul iseenesest.

10. Tee paus. Istu maha ja hinga sügavalt sisse-välja. Hinga sügavalt nina kaudu sisse, täida kopsud õhuga ja seejärel hinga täielikult suu kaudu välja. Tee nii mitu korda. See aitab sul mõtted selgemaks saada ja rahu säilitada.

11. Mõtle, kas see tõesti on oluline. Küsi endalt, kas asi, mis sulle muret tekitab, on suures plaanis tõesti oluline. Kui sa homme sureksid, kas tahaksid, et oleksid sellele asjale väärtuslikku aega raisanud?

12. Leiab mure põhjustaja. Küsi endalt, mis sind päriselt rahutuks muudab. Kui sa ise seda välja ei suuda mõelda, pöördu hea terapeaudi poole, kes sul negatiivsest emotsioonist vabaneda aitab.

13. Väljenda ennast selgelt. Kirjuta mõtted üles või räägi need selgeks. See aitab poolest raskusest vabaneda ja asju uues valguses märgata. Tihti, kui kuuled oma probleemi, ei paistagi see nii kohutav.

14. Tee nimekiri. See võib aidata stressist täielikult vabaneda. Tee paberile kaks tulpa: üks probleemidele ja teine võimalikele lahendustele. Mõtle kõigile viisidele, mis võivad aidata sul murest vabaneda.

15. Ole tänulik. Kohe, kui märkad, mille üle tänulik oled, lülitub su peas stressile mõtlemine välja ja lõõgastud. Mõtle ühe minuti jooksul kõigile asjadele, mille üle tänulik oled ja kirjuta need kiiresti üles. Nii saad seda nimekirja alati uuesti lugeda.

16. Raputa see välja. Keha raputamine stressist vabanemiseks toimib. See vabastab halva energia, mis su kehasse tekkinud on ja tunned end koheselt paremini. Pane muusika käima ja tantsi mööda maja või raputa käsi kontori tualettruumis.

17. Leia oma eesmärk. Uuringud on leidnud, et inimestel, kel on elus kindlad sihid, stressavad vähem. Elus tuleb leida midagi, mis on sulle veel tähtsam, kui sina ise. Olgu selleks su perekond, suhe või hoopis käimasolev projekt.

18. Aita teisi. Inimesed, kes jagavad oma aega ka teistega, on õnnelikumad, tervemad ja vähem stressis. Tuleb välja, et nad ka elavad kauem, mistõttu leia miski või keegi, kes on sinu aega väärt, jaga oma ideid ja aita kaasa.

Allikas: Marie Claire