"Kui sa oled jumestuskunstnik, kes töötab samaaegselt paljude noorte modellidega, siis õpid märkama erinevusi nende vahel, kes toituvad tervislikult ja nende vahel, kes ei hooli toidust just eriti palju," ütleb maailmakuulus jumestuskunstnik Bobbi Brown. Selleks, et näha välja pikaajaliselt kaunis, pead pühenduma tervislikule eluviisile.

2. Stress on näost näha

"Ma usun, et stress on inimese näost näha. Ükskõik, kas tegemist on hea või halva stressiga," sõnab Brown. "Kusjuures, kui sul on võimalik praktiseerida joogat või leida aega mediteerimiseks ja tunnetada kohaloleku jõudu, on ka see sinu näost näha. Sa näed parem välja ja tunned end paremini, kui ei tunne ärevust."

3. Vesi on kõige olulisem iluallikas

"Paljud inimesed ei mõista, kui suurt rolli kaheksa kuni kümme klaasi vett päevas tegelikult mängivad. Sinu nahk näeb parem välja, su kehas on piisavalt vedelikku, sul on rohkem energiat ja sinu pea tundub selgem," toonitab Brown. "Tihti kiputakse pärastlõunal haarama ebatervisliku snäki ja kohvi järele, kuid palju mõistlikum oleks juua hoopis klaas vett. Kui aga kaheksa kuni kümme klaasi päevas sinu jaoks liiga palju tundub, on olemas ka palju toite, millel on kõrge veesisaldus. Näiteks arbuus ja kurk. Seega võiks sinu igapäevane menüü ka selliseid snäkke sisaldada. Mina lisan puuvilju ka otse vee sisse," tunnistab Brown. Sa üllatud nähes, kui palju sinu keha tänu piisavale vee kogusele muutub.

4. Ära hinda ilutooteid hinna järgi

"Sinu ilu seisukohast pole midagi paremat korralikust nahapuhastusest. Enese eest hoolitsemine annab pikaajalisi tulemusi, kuid kindlasti ei tule need vaid tänu spetsiaalsetele salongihooldustele," ütleb Brown. "Saad efektiivse näokoorija teha ka oma köögis leiduvast, näiteks chia seemnetest, linaseemnetest, näputäiesti suhkrust või soolast, mille segad näiteks kookosõliga."

5. Rohkem meiki ei tähenda kaunimat tulemust

"Vaatad mõnikord peeglisse ja mõtled, et vajad kiiremas korras rohkem meiki? Garanteerin, et üheksal korral kümnest vajab sinu nahk lihtsalt paremat niisutust," tõdeb Brown. "Kui sa oled väsinud ja keha on vedelikupuuduses, siis mine kööki ja söö midagi vedelikurohket. Määri nahale maskina kookosõli ja sa näed hetkega elavam välja."

6. Positiivne muutus ei nõua palju

"Mul on üks 50ndates meessoost sõber. Nägin teda ühel päeval ja küsisin, et mida ta küll teeb, et nii hea välja näeb? Ta vastas, et on oma elustiilis vaid üht asja muutnud – ta joob igal hommikul värsket rohelist mahla. Lisaks energilisemale olekule nägi ta ka palju parem välja. Väikesed muudatused mängivad tõepoolest suurt rolli. Ma tean ka inimesi, kes on 60ndates suitsetamise maha jätnud ja see on nende nahaga imesid teinud. Oma elu muutmiseks ei ole mitte kunagi liiga hilja," sõnab Brown.

7. Kreemitrikk

"On üks saladus, mida paljud inimesed ei tea. Niisutavat kreemi võib kanda ka jumestuse peale," paljastab Brown. "Enamik naisi kannab tooteid nahale “traditsioonilises” järjekorras, siis vaatavad peeglisse ja tunnevad, et isegi kui nad tulemusega rahul pole, ei saa seda enam muuta. Saab küll! Katseta ja kanna niisutavat kreemi jumestuse peale, keskendudes just kuivadele ja näiliselt elututele piirkondadele. Ma teen seda väga tihti. See silub jumestust ja laseb nahal tõeliselt loomulik näida."

8. Näe välja parem (mitte noorem)

"Minu arvates ei peaks tähtsaim eesmärk olema võimalikult noor välimus. Küll aga võiks alati veidi parem välja näha," ütleb Brown. "See tähendab puhanud ja värsket olekut, nahatooni ühtlustamist, niisutamist ja sära andmist. Mida vanemaks saan, seda enam jumaldan just lisaniisutusega tooteid. Näiteks vaheta puuder-põsepuna kreemversiooni vastu."

9. Meigi abil parimaks iseenda versiooniks

Brown selgitab, et talle meeldib jumestus just seetõttu, et see aitab täiustada loomulikku ilu, mitte seda totaalselt muuta. "Ma pole modelleerimistehnika fänn ega usu nahatooni muutmisesse. Sa ei peaks kandma ka põsepuna, mis pole tegelikult sinu põskedega sarnast tooni. Sa ei vaja oma loomuliku ilu katmist ebaloomulike toonidega," usub ta. Selle asemel soovitab Brown keskenduda heale nahahooldusele, peitekreemile ja väga naturaalsele jumestuskreemile, mis aitab lihtsalt näiteks punetust ja vistrikke peita.

10. Tõeline enesekindlus tuleb heast enesetundest

"Ma soovitan enda jaoks lahti mõtestada, mida enesekindlus tähendab. Sa ei saa olla enesekindel ilma, et tunneksid end nii seesmiselt kui välimiselt hästi. Oluline on sisemise heaoluga alustada. Kui sa elad ebatervislikult ja tunned end halvasti, siis sa ei saagi end enesekindlalt tunda, ükskõik, kui hea sa ka välja ei näeks," ütleb Brown.

11. Käi iga päev jalgsi

"Ära mõtle, et trenni tegemise ainus eesmärk on kaalu kaotada. Mõtle trennist kui võimalusest saada inspiratsiooni ja tunda end hetkega paremini," soovitab Brown. "Ma usun tõepoolest, et just kõndimine on pikaajalise heaolu võti. Iga kord, kui tunnen, et pean aja maha võtma, lähen kodust välja. Vahet pole, kas on suvi või talv. Panen lihtsalt kõrvaklapid pähe ja kõnnin. Selle asemel aga, et endasse tõmbuda, helistan sõpradele, tädile, emale või oma pojale. Tuppa naastes olen täis head energiat ja tunnen end palju paremini. Kui sa pole seda kunagi proovinud, siis kõnni kasvõi kaubanduskeskusesse või aias ringi – see toimib."

12. Loo jumestustoodetega tervislik suhe

Just nagu hea sõber, peaksid ka jumestustooted sinu jaoks olemas olema. Kuid sa ei tohiks neist nii palju sõltuda, et kannad meiki iga päeva igal sekundil. "Jumestusel on loomulikult oma võlud – see lisab ilmele värvi, kui oled väsinud ja tunned peeglisse vaadates kergendust, et sa ei näe välja nii väsinud kui end tunned," sõnab Brown. "Ma jumaldan väikeseid samme nagu kerge lauvärvi hajutamine silmalaugudele või must ripsmetušš, mis avab hetkega pilgu. See on võimas. Samal ajal naudin ka regulaarseid meigivabu päevi, kus jätan selle kõik kõrvale ega vaata isegi peeglisse."

13. Teeni patustamised välja

"Ma usun tasakaalu ja mõõdukusse ning et oma “patud” peab välja teenima. See tähendab, et kui lähed õhtul uhkesse pitsarestorani, siis toitu päeva jooksul kergelt. Söö värsket ja valgurikast toitu ning säästa end selleks naudinguks. Kuid ära poputa end pitsaga igal õhtul."

14. Ära võrdle end teistega

"Ma pole end alati enesekindlalt tundnud. Kui olin noorem ja käisin uhketel pidudel ning moeüritustel, olin vägagi ebakindel," tunnistab Brown. "Ma ei teadnud, mida kanda. Seega kandsin tavaliselt midagi, milles ma end mugavalt ei tundnud. Ühel hetkel aga tundsin, et nüüd aitab. Leia riietus, milles sa end ka tegelikult hästi tunned ja lihtsalt lõbutse. Ära muretse selle pärast, et sa ei näe välja sama peen kui teised inimesed. Päeva lõpuks loeb see, kui hästi sa end tunned."

Allikas: RD

Lugu ilmus esmakordselt 2017. aasta augustis.