Ebamugav on hommikul vara üles tõusta, kui kell heliseb. Ebamugav on küsida võõralt inimeselt kella või teejuhendit. Ebamugav on alustada rahvahulga eest toosti või kõnet. Ebamugav on rääkida töö juures probleemist. Ebamugav võib vahel olla ka käe tõstmine loengul, et esitada küsimus. Ebamugav on võtta elukaaslasega üles teema, mis sind vaevab ja võib tekitada konflikti. Ebamugav on läheneda peol võõrale inimesele, kes sulle huvi pakub. Ebamugav on kutsuda kedagi välja deidile, kui see inimene sulle tõesti meeldib. Ebamugav on purssida võõrkeelt, mida sa alles õpid. Endiselt on pisut ebamugav võtta igal hommikul külma dušši. Aga elutervel pohhuistil on täiesti pohlad oma ebamugavustundest.

Ta teab, et esiteks on uute asjade tegemine enamjaolt ebamugav. Ta teab, et kui ta teeks ainult seda, mis on mugav, siis ta ei areneks, ei paneks end proovile. Ta snuuziks oma äratuskellakella. Ei alustaks ise juttu võõraste huvitavate inimestega. Ta oleks hädas, sest ta ei julgeks küsimusi esitada ega abi küsida. Ta hoiaks tüütuid kärbseid enda sees, kuni need kasvaks suurteks elevantideks. Ta oleks nagu nannipunn, kui tegu on inimeste ees rääkimisega ja kõnet või toosti ei peaks ta inimgrupi eest mitte kunagi.

  • Eluterve pohhuist ei snuuzi hommikuäratust. Tal on poogen, et tal pole tunnet üles tõusta. Ta loeb 5-4-3-2-1, tõuseb voodist kohe püsti ja läheb tuima näoga dušši alla.
  • Eluterve pohhuist proovib öelda korraliku vaimuka või südamliku toosti kui kuskil klaasid tõstetakse, isegi siis, kui teiste ees rääkimine tekitab pisut ebamugavust ja isegi siis, kui ta ise ei napsu ei võta.
  • Eluterve pohhuist alustab hommikut külma duššiga, isegi, kui see on ebamugav. 3 minutit ebamugavust on palju parem kui 3 tundi väsinult ringi uimerdamist.
  • Eluterve pohhuist ei karda ebamugavust! Ta teab, et ebamugavad olukorrad ja ebameeldivad tunded viivad tihtipeale just positiivsete tulemusteni.


Jõusaalis punnitades kasvavad musklid. Koolis vigu tehes ja kahtesid saades saad sa targemaks. Jalgrattaga ninali kukkudes, õpid sa lõpuks rattaga sõitma. Võttes sõna suure seltskonna ees, muutud sa enesekindlamaks. Käe tõstmine loengul võib olla ebamugav, aga sa saad vastuse sind huvitavale küsimusele!

Eluterve pohhuist ei lase ebamugavustundel ennast pidurdada. Ta teab, et kui ta teeks ainult seda, mis on igav ja turvaline, siis ei juhtuks tema elus midagi põnevat.