Kootud ja kaunikesed

Soojus on meie praeguse aastaaja põhi­vajadus. Ja ma olen nii uhke, et Eestis on mitmeid brände, mis toodavad imelisi kootud asju. Minu viimane leid on Mekoome, mille disainer Larissa Kondina on hariduselt arhitekt. Just see­pärast on kollektsiooni kašmiirist ja meriinovillast kudumid kaetud linna­­planeerimise elementidega. Väga lahe!

Mari-Liis Helvik, peatoimetaja

Värve ja vürtse!

Teen iga aasta alguses soovinimekirja, kuhu tahaksin järgmise 12 kuu jooksul reisida. Praegusel jahedal-kõledal-pimedal ajal tõmbab mind vürtside, värvide ja kaugemate kultuuride poole, seega saab üheks minu 2020. aasta reisisihtkohaks just midagi sellist... Näiteks Maroko!

Nõnda palju vaadata, tunda ja pildistada...

Britt Paju, köögitoimetaja

Tänavatoidukultuur

Netflixi uus dokumentaalfilmisari “Street Food” viib pooletunniste sutsakatega ringreisile maailma eri paigus asuvatele tõeliselt hea toiduga tänavatele. Väga põnev vaade Tai, Jaapani, Indoneesia, Lõuna-Korea ja Vietnami toidukultuuri ning tänavakokkade igapäevaellu. Doki tegijad on tippkokki tutvustava kuulsa sarja “Chef’s Table” loojad. NB! Tühja kõhuga ei soovita vaadata!

Tühja kõhuga seda sarja vaadata ei tasu.

Tiiu Suvi, toimetaja

Astu avokatuuri

Avokaado. Täiuslik hommikueine, eriti kui ärkad kohas, kus pastelsele viljalihale pole lisada paari keerdu pipartki. Ainus “teema” on avokaado loomupärane piredus ja sinu tarkus, kuidas avada ta just parajas küpsusastmes. See nali, tema päevi kesta võiv sisekõne: “Mitte veel. Mitte veel. Mitte veel. NÜÜÜÜD!... Hilja juba.” Olgu roheline ja sile või krobeline ja must, avokaado on mõnus kätte võtta. Harjuta. Varsti saad tunnetuslikult aru, millal on õige aeg.

Gerda Miller, ilutoimetaja

Unikaalsed näoehted

Ehtekunstnik Claudia Lepik on võtnud oma Seto kultuurist inspireeritud unikaalsed ehted ning seadnud end sisse raamatupoodi Puänt. Hüpikpoe raames saab imetleda ja soetada nii kunstniku pisemaid kui ka suuremaid ehteid. Pop-up-pood on avatud detsembrikuu lõpuni, kuid püsivalt leiab Claudia ehteid Fotografiska muuseumist.

Krõõt Tarkmeel, fotograaf

Ajaloolised kunstileiud

Telliskivi loomelinnakus Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses on väljas Peterburi fotograafi ja luuletaja Maša Ivašintsova (1942–2000) fotonäitus “Chiaroscuro”, kus esitletakse esmakordselt autori suuremahulist retrospektiivi ja luulet, mille on eesti keelde tõlkinud Doris Kareva.

Maša lugu levis üle maailma, kui tema tütar leidis 2017. aastal pööningult ligi 30 000 fotot ja negatiivi. Tunnustatud kunstiportaal Artnet nimetas selle üheks 2018. aasta tähtsaimaks kunstileiuks, kuna vähesed fotograafid on olnud suutelised meieni tooma sellise armastust, kurbust, jaburust, konflikte ja naeru täis sissevaate elule Nõukogude Liidus. Rohkem infot dokfoto.ee.

Poseerida on osatud igal ajal.

Elis Svistunova, kujundaja

Tahan vähem, sest vähem on rohkem

Mind küll köidab minimalistlik eluviis, kuid libastun tihti ja nõnda koguneb elamisse ikkagi palju asju, mida ma tegelikult ei vaja. Aasta lõpus tegin ära eriti suurejoonelise kraameldamise, vabanedes kümnest suurest kotist maisest varast. Oluline oli seejuures asjade sorteerimine – sõpradele pakkumine ja kogumispunkti viimine, mitte kergekäeline äraviskamine. Kohti, kuhu korralikku kraami toimetada, on ju palju, näiteks uuskasutuskeskused, riidekonteinerid, kohalikud omavalitsused, varjupaigad ja kriisikodud. Nii hea on uuel aastal alustada – ja ka jätkata – veelgi minimalistlikuma eluga.

Taha vähem, sest vähem on rohkem!

Liisbet Saue, Anne & Stiili veebijuht

Tuba õitsegu!

Kuna minust on tasapisi kujunemas crazy plant lady, siis olen üha teravama pilguga hakanud piiluma taimedest kõnelevate raamatute poole, et saada näpunäiteid, kuidas oma roheliste sõprade eest paremini hoolitseda. “Taimedega kodus” on mu viimane lemmikleid, sest peale kasuliku info on raamatus ka tõeliselt inspireerivad taimedega kujundatud interjööripildid.

Kelly Kipper, vanemtoimetaja

Sisekujundus­kalender

Olen juba aastaid Liisi Elkeni disain­kalendri “Märgi ära” fänn. Kalendri­ruudukestes on piisavalt märkmikuruumi, kuhu kritseldada tähtsad kohtumised ja meelespead. Boonusena näeb kalender väga šikk välja. Muide, sel aastal on lisandunud klassikalisele – Liisi loodud lõbusate illustratsioonidega variandile – ka mustvalge kalendrike, mis sobib eriti hõrgult nii tuba kaunistama kui ka kõike olulist talletama. Vaata liisielken.ee.

Nii hea, kui kõik oluline on silme ees.

Ilu­lemmikud 2019 on valitud!

Anne & Stiil kuulutab 30. jaanuaril toimuval pidulikul galal välja 2019. aasta parimad ilutooted. Peale ilulemmikute premeerimise on kavas Embassy of Fashioni suurejooneline moe-show ning maagilise Anna Kaneelina ja Erki Pärnoja muusikalised etteasted. Järelpeole annab hoo sisse Púr Múdd. Õhtut juhib moeajakirjanik Urmas Väljaots.

Esmakordselt läheb avalikku müüki ka 100 galapiletit! Lisa leiad annestiil.ee/ilulemmikud.

Kas oled iseenda boss?

Kui veel mitte, siis 2020. aastal võiksid selleks saada! Ilmunud on inspiratsiooni­märkmik “Olen iseenda boss”, mis kinnistab mõtteviisi, et ainult inimene ISE saab oma elu kõige paremini juhtida. Kalendermärkmik on mõeldud ettevõtlikele ja uudishimulikele, kes on jõudnud tõdemuseni, et väikeste eesmärkide süsteemne saavutamine viib lähemale suurtele sihtidele. Vaata brandmoon.ee/oleniseendaboss.

California ülikooli psühholoogiaprofessorid viisid läbi uuringu, kus selgus, et need, kes kirjutavad eesmärgid üles, saavutavad oma sihid 42% suurema tõenäosusega!