Sinine, täpsemalt mereväetoonis sinine on juba ammu tuntud kui parim värv, mida kanda tööintervjuul. Uuringus, kus osales 2099 uute töötajate värbamisega tegelevat inimest, sõnasid osalejad, et sinine võrdub nende jaoks oskusega olla tugev meeskonnamängija. Sinine sümboliseerib rahulolu, lojaalsust, enesekindlust ja kontrolli.

Punane on justkui teekond romantikani

Aastatepikkuste teadustööde tulemused tõestavad, et punaseid toone ei peaks hoidma vaid valentinipäevaks. Ühes uuringus osalenud meestele näidati pilte naistest, kes kandsid erinevaid värvitoone. Neil paluti fotode põhjal öelda, kui palju raha oleksid nad valmis kohtingul nende naiste peale kulutama. Selgus, et mehed olid valmis enim poputama naisi, kes kandsid punast.

Hall aitab teiste hulka sulanduda

Soovid kolleegide või uute potentsiaalsete sõpradega lähedasemaks saada? Kanna halli. Ekspertide sõnul on see niivõrd õrn värv, et ei mõju liiga konservatiivsena, kuid on samal ajal elegantne ja siiski soe. See tähendab, et sobid kontorikeskkonda ideaalselt, kuid pole liiga konkreetne (nagu siis, kui kannaksid näiteks musta).

Lilla mõjub külma ja kaugena

Kuna lillad toonid esinevad looduses harva, võivad need tunduda kunstliku ja kaugena. Ajalooliselt on lilla sümboliseerinud kuninglikkust ja mõjuvõimu. Selle eliitstaatus pärineb ajast, mil lilla värvi tootmine rõivatööstuses veel väga kallis oli. Lilla võib esile kutsuda ka ebamugavustunnet. Hoia sellest värvist kauge kaarega eemale, kui sinu eesmärk on kellegagi samale arusaamisele jõuda, näiteks kohtingul või tööintervjuul. Lilladest toonidest kõige leebemalt mõjub ploomikarva värv.

Must on autoriteetne

Kui kannad pealaest jalatallani musta, annad edasi signaale mõjuvõimust ja autoriteetsusest. Must on samal ajal nii visuaalselt salendav kui mitmekülgne. Kui kannad seda kohtingul, oled elegantne ja šikk. Kui oled koosolekul mustas, paned paika, kes on boss. Lisaks seostatakse musta loomulikult ka leina ja kurbusega. Mõnel juhul võib must isegi agressiivselt mõjuda. Näiteks jäähokimeeskondade seas läbiviidud uuringust selgus, et tiimid, kes kandsid musta, said võistlustel kõige rohkem karistusi. Pole kindel, kas põhjus peitub selles, et musta kandvad mängijad on agressiivsemad või teevad kohtunikud alateadlikult otsuse olla musta tooni vastu.

Rohelisest õhkab loomingulisust

Roheline tekitab meis tunde, et oleme turvalises ja kindlas keskkonnas. Looduslikud rohelised toonid mõjuvad rahustavalt. Ühe teadusuuringu tulemused ütlevad isegi, et roheline ergutab inimestes innovaatilisust. Selles osalejatele anti aega kaks minutit, et nad leiaksid konservikarbile nii palju kasutusvõimalusi, kui nad suudavad. Enne alustamist näidati pooltele katsealustele valget ristkülikut ja ülejäänutele rohelist. Viimaste hulka kuuluvad inimesed tulid välja tunduvalt huvitavamate ja loomingulisemate vastustega. Seega järgmisel korral, kui otsid viise oma kolleegide ergutamiseks, kanna rohelist.

Valge näitab organiseeritust

Selleks, et hoida valge riietus puhta ja laitmatuna, peab selle kandja olema end ümbritsevast väga teadlik. Kui tunned, et võiksid selline inimene olla, kanna valget oma järgmisel tööintervjuul või õhtusöögil vanematega. Pole parimat viisi tõestamaks, et sul on kõik kontrolli all (olgugi, et antud juhul võib see olla vaid su rõivavalik).

Allikas: RD