Kuigi see võib tunduda ekstreemne, on Coates kõigest üks väga paljudest taimehuvilistest, kelle eesmärk on luua koju täiuslik taimekollektsioon. Toataimed ei ole aga mingisugune uudis, seega miks on sellest just nüüd saanud milleniumlaste üks trendikamaid hobisid?

Sotsiaalmeediast alguse saanud trend

Hiljuti läbiviidud uuringutest on selgunud, et ameeriklased on viimaste aastate jooksul kulutanud enim raha just aiandusele. Suurimat rolli mängib selles vanusegrupp 18-24, kelle kulutused selles kategoorias on hüppeliselt kasvanud alates 2014. aastast.

Toataimed võivad populaarsuse kasvu eest tänada visuaalset sotsiaalmeediat - just Instagram on see platvorm, kus taimefanatid oma lemmikuid näitavad.

Just nii leidsid taimed ka tee Coatesi ellu. Tema suutmatus hoida taimi elus oli juba perekonnasisene nali, kuid ühel hetkel märkas ta Instagramist silmapaistvat fotot, mille üks taimefänn oli postitanud. Üsna pea oli ta täielikult taimekultuuri sukeldunud. Hiljuti käis ta ka esimest korda taimede vahetuse üritusel. "Seal muutus kogu taimemaailm justkui reaalsemaks. Mõistsin, et need pole vaid fotod internetist, vaid reaalsed inimesed, kes moodustavad üpris suure kogukonna."

Üks neist "taimeinimestest" on 39-aastane Jake Berkowitz, keda peetakse isegi kohalikuks staar-taimekasvatajaks. Tema Lääne Hollywoodis asuvas kodus on tervelt 400 taime, millest paljud elavad just neile pühendatud päikselises toas, kus on pidevalt kontrolli all olev täpne temperatuur ja niiskustase. Tema Instagrami kontrol (@keepyourplantson_la) on tänaseks enam kui 20 000 jälgijat. Kuna ta töötab kodust, on tal võimalik iga päev mitu tundi oma kollektsiooni eest hoolitseda.

"See vaimustus tekkis mul tasapisi ja ühel hetkel toimus justkui lumepalliefekt," sõnab ta, selgitades, et seda hullustust kannavad edasi nii taimede esteetiliselt meeldiv olemus kui sotsiaalmeedia võim. "80ndatel ei olnud taimekogujatel mingisugust võimalust üksteisega ühenduses olla ja oma kollektsioone jagada, samal ajal saada asjatundjaks ning teadmisi ühendada."

Palju enamat kui lihtsalt moeröögatus

Kuigi toataimede armastus võib tunduda kui järjekordne kiiresti mööduv sotsiaalmeediatrend, on uuringutest selgunud, et aastatuhande põlvkond suudab neile omasel viisil siiski sarnaseid trende pikaajaliselt elus hoida.

Pole mingi saladus, et tänapäeval lükkavad noored suuri elulisi verstaposte üha enam edasi. Selle hulka kuulub nii kodu soetamine, abiellumine ja laste saamine. Selle peamiseks põhjuseks on majanduslik olukord. Kuna ülemaailmselt muutub kodu ostmine üha kallimaks, jääb valdav enamus milleniumlastest pikaajaliselt kodu üürima.

"Inimesed on loodud suheteks ja hoolitsuseks, kuna milleniumilapsed aga lükkavad paikseks jäämist ja laste saamist üha kaugemale edasi, pöörduvadki nad taimede poole," sõnab Lily Ewing, Seattle'i terapeut, kes on samal ajal ka ise kahekümnendates eluaastates taimefanatt.

Tema sõnul nõuavad taimed tihtipeale vähem tähelepanu kui teised elusolendid, nagu näiteks koduloomad, kuid annavad sellegipoolest võimaluse millegi eest hoolt kanda. Nii tunnevad noored, et nad on kellelegi vajalikud ning neil on eesmärk. Võrreldes kasside ja koertega, sobivad taimed ka üürikorterisse palju paremini ning neile ei pea puhkusele sõites hoidjat leidma. Rääkimata sellest, et potitaim ei suuda kodus mingisugust kahju tekitada (mõtle: näritud jalanõud ja rikutud vaibad).

Milleniumlaste taimearmastus on seotud ka populaarse heaolu liikumisega. Tuntud ka kui "heaolu põlvkond" on nad valmis tegema suuri kulutusi butiikspordiklubidele ja uhkele spordivarustusele. Seega on igati arusaadav, miks neile taimede füüsilised ja vaimsed kasutegurid niivõrd hästi sobivad.

"Üks peamine põhjus, miks ma taimi jumaldan, on see, et need innustavad mind aega maha võtma," ütleb Coates. Varasemalt algasid tema hommikud alati esimese asjana telefoni haaramisega ja e-kirjade lugemisega ning seda veel enne voodist püsti tõusmist. "Nüüd teen ma aga midagi hoopis terapeutilisemat, mis ei nõua ekraani vaatamist, vaid paneb mind märkama detaile ning õpetab olema rahulikum," ütleb ta. "Taimekasvatajate kogukonnas on levinud nali, et see on odavam teraapiavorm."

Ewing nõustub: "Taimed nii tööl kui kodus aitavad loodust lähemale tuua ajal, mil võib olla keeruline kiire igapäevarutiini tõttu värskesse õhku põgeneda."

Üksmeelne kogukond

Üks suurimaid taimede kogumise kasutegureid on ehk äärmiselt aktiivne ja toetav kogukond, kes kaadrite taga üksteist ergutavad.

Naomi Painter on 37-aastane Portlandi vaimse tervise nõustaja, kes hakkas toataimi koguma 2017. aasta alguses, mil töö kaotas. "Ühtäkki ei vajanud mind enam keegi. See oli kohutav." Ühel päeval läks ta kohalikku lillepoodi, et endale lohutuseks lilli osta, kui ta märkas teatud tüüpi sukulenti, mis meenutab justkui kive. Ta otsustas selle leiu koju viia.

Kui Painter oli soetanud juba märkimisväärse taimede koguse, leidis ta tee Instagrami, et teiste endasugustega suhelda ning potitaimede eest hoolitsemise kohta rohkem infot koguda. Ühel hetkel oli tema personaalne sotsiaalmeedia konto vaid taimede fotodega täidetud.

Lõpuks otsustas ta oma hobile eraldi Instagrami konto luua (@NaomiPlanter), kus ta jagab infot kõikide oma taimede kohta. Pärast seda kui ta oli kogu aasta igapäevaselt kauneid ja harivate pealkirjadega postitusi teinud, kogus ta enam kui 30 000 jälgijat.

"Ma ei arvanudki, et mul oleks sellesse kogukonda midagi juurde anda," märgib ta. "Ma pole kindlasti asjatundja, vaid lihtsalt tavaline inimene, kellel on kodus mõned taimed." Ta ütleb, et saab igapäevaselt umbes 30-50 kommentaari ja sõnumit ning vastab neile kõigile.

Lisaks sotsiaalmeediast alguse saanud tutvustele pakub taimede kogukonnaga liitumine ka lõputuid teineteisega reaalselt kohtumise võimalusi. Lisaks taimede vahetuse üritustele organiseerivad aktiivsemad taimefännid ka messe, millest üks populaarsemaid on Miamis toimuv International Aroid Society Show and Sale. See on kogukonnas tuntud ka kui "taimede Coachella."

Oluline on aga märkida, et ka sellel populaarsel hobil on oma tumedam pool. Mõned taimede kogujad pühendavad kogu oma aja, otsides kõige haruldasemaid liike, lisavad oma kollektsiooni ebareaalselt palju taimi ning kulutavad üle oma võimete. "Alati on see üks taim, mida absoluutselt kõik tahavad," ütleb Berkowitz, märkides, et hetkel on selleks näiteks teatud tüüpi monstera taim, mille lehed on justkui marmorjad. "Viimase kuue kuu jooksul olen näinud neid müügis nii paarisaja dollari eest kui ka mitme tuhandeni."

Painter märgib, et iga asja kogumine võib ühel hetkel muutuda kinnisideeks, kui sa ei ole hoolikas. Võttes arvesse sotsiaalmeedia visuaalset omadust, on liigagi lihtne hakata end teistega võrdlema. Oluline on aga meeles pidada, et sa ei tea kunagi, missugune on nende elu väljaspool kaamerasilma.

"Arvesta oma elustiili ja keskkonnaga, kui taimi soetama hakkad," soovitab ta. "Kui näed midagi, mis sulle väga meeldib, aga mis on sinu eelarvest väljas, võid seda vabalt ka pildi näol nautida."

Lõppkokkuvõttes on milleniumlaste toataimede vaimustus siiski tervislik ning see edendab kannatlikkust, arvestamist ja heaolu. Lisaks loob see kogukonnatunde maailmas, mis on kasvavalt üksildane.

"Isegi kui müüksin homme kõik oma taimed maha, on mul nüüd palju väga lahedaid sõpru, kellega ma poleks mitte mingil muul moel kohtunud," ütleb Painter. "Iga päev üllatun, kui toetavad kõik on. Usun, et olen leidnud ühe kõige positiivsema Instagrami nurga."

Allikas: Huff Post