Siin on märgid, mis vihjavad, et sinus on töömärtri potentsiaali:

1. "Ma tunnen ennast erilisena, et probleemidega just minu poole pöördutakse."

Psühholoog Lisa Orbe-Austini sõul võib paljudel töömärtritel esineda petisesündroom, mis tähendab, et sul on raske oma saavutusi enda omadeks pidada. "Idee olla kellegi jaoks probleemide lahendaja tekitab erilise enesetunde. Sellise tunnustuse otsimine võib olla ka märk, et sa ei oska oma saavutusi, oskusi ja väärtust õigesti hinnata."

Oluline on meeles pidada, et sul ei jagu aega iseenda eest hoolitsemiseks, kui sa oled pidevalt kõigi teiste jaoks olemas.

2. "Mitte keegi peale minu ei saa sellega hakkama."

Töömärtrid näevad kõiki palveid mitte valikute vaid kindlate nõudmistena. Nad arvavad, et kõik, mis nende taldrikule tuleb, on kahtlemata vaja ära teha. See tähendab, et nad ei oska kontrolli loovutada.

Kui oled ülemus ja su alluv ei teinud talle usaldatud ülesannet korralikult ära, siis selle asemel, et seda ise teha, anna järgmine kord paremad juhised või paku protsessi käigus abi.

Märtri roll ei tee kahju ainult sulle endale vaid ka su kolleegidele, sest võtad neilt ära võimaluse õppida ja paremaks saada. Kolleegid võivad muutuda abituks, sest on harjunud, et sina lahendad alati olukorrad.

3. "Ma pean olema hommikul kontoris esimene ja õhtul viimane."

Paljude töömärtrite jaoks näitab töötundide arv, kui head nad oma positsioonil on. "Nende jaoks on eneseväärtus võrdelises seoses sellega, kui palju nad teha suudavad ja kui produktiivsed olla," selgitab Wilding.

Füüsilised märgid, et oled liiga palju tööl võivad esineda näiteks unetuse, migreeni ja läbipõlemisena. "Võib juhtuda, et sa ei saa öösel magada, sest su mõtted on pidevalt töökohustustega hõivatud. Su suhted võivad kannatada, sest töö on su elus esikohal," paneb psühholoog südamele.

4. "Kui ma olen tagasihoidlik ja töötan kõvasti, tunnustatakse mind."

Psühholoogi sõnul võidakse tublisid töötajaid küll kiita, aga see ei ole tingimata tee eduni. "Kui sa oled töömärter, võid sattuda segadusse ja arvata, et võimalus tubli töötaja olla tähendabki suurt töö rügamist."

Oluline on hoida pea püsti ja pidada meeles, et suur kogus tööd ei tähenda tingimata kvaliteetset tööd. "Kuna töömärtrid oskavad end väärtustada läbi suure töötegemise ja teiste jaoks olemas olemise, võib nende tööaeg olla sisustatud paljude väikeste ülesannetega, mis pole suures plaanis nii olulised," selgitab Orbe-Austin.

5. "Ma ei saa puhkust võtta."

2017. aastal läbi viidud uuringust tuli välja, et töömärtritele oli omane suhtumine "ma ei saa puhkust võtta, sest keegi teine ei suuda mu tööd teha". See tähendab, et hirm ei lase puhkust võtta.

Tegelikult ei tohiks unustada, et just puhkamine on see, mis tagab meie edukuse tööl. "Sellega investeerid iseendasse ja oma energiasse. Sa vajad seda aega, et oma patareisid laadida," tuletab psühholoog meelde.

Allikas: HuffPost

Jaga
Kommentaarid