Jah, tõenäoliselt juba tead seda. "Meie ühiskond vaevleb suures osas unepuuduse käes," märgib Toronto unekliiniku ekspert Dr Brian Murray. "Enamik inimesi vajab igal ööl seitse kuni üheksa tundi und, kuid reaalsuses magavad tunduvalt vähem."

Sa ei tee piisavalt trenni ega toitu tervislikult

Ka see on üks iseenesest mõistetav selgitus, mida ehk juba ootasid ja nüüd kuuled ka teaduse käest. Uuringud on juba ammu näidanud, et järk-järgult füüsilise aktiivsuse suurendamine tõstab ka sügava une kvaliteeti. Lisaks on uuringud välja selgitanud, et kui toitumiskavasse kuuluvad puu- ja juurviljad, madala rasvasisaldusega valgutooted ja piimatooted, on tulemuseks parem uni. Ka vahetult enne magamaminekut söömine võib und häirida.

Ravimid

Unisus on levinud kõrvalmõju paljude ravimite puhul, muuhulgas nii tritsükliliste antidepressantide, vererõhu- kui ka allergiaravimite.

Käes on öö või pärastlõuna

Uuringud on näidanud, et enamikel inimestel alaneb energiatase öösel kella kahe ja nelja vahel ning pärastlõunal kella kahe paiku. Murray soovitab nendeks kellaaegadeks mitte planeerida tegevusi, mis nõuavad ülimat tähelepanelikkust.

Kuigi öösel asetleidvast energialangusest ei pruugi paljudel inimestel aimugi olla, siis pärastlõunase unisuse taga arvatakse tavaliselt olevat lõunasööki, mis alles paar tundi eelnevalt söödud sai. "Asi pole aga ainult toidus, vaid loomulikus keha toimimise protsessis. Igal keharakul on justkui väike kell, mis töötab kindla rütmi alusel ja ühel hetkel lihtsalt toimubki energiataseme langus," märgib ekspert.

Unehäired

Põhjuseks, miks sa ei suuda end öösiti korralikult välja puhata, võib olla ka konkreetne häire nagu uneapnoe. Kui väsimus jõuab faasini, mil sa hakkad ebasobivatel aegadel ootamatult magama jääma – koosolekul, vestluse ajal, autoroolis – võib sul esineda narkolepsiat. Kui oled kogu päeva vältel aga väsinud, kuna sa ei saanud öösel piisavalt magada, võib sul olla unetus. Kõikide nende puhul on tegemist unehäirega, mida peaks arutama arstiga.

Terviseprobleemid

Ära guugelda sümptomeid stiilis "kas ülim väsimus on vähisümptom", sest on vähetõenäoline, et unisust saab koheselt vähiga seostada. Samas võib see olla märk mõnest teisest terviseseisundist nagu depressioon või probleemid kilpnäärmega.

Kuna neurodegeneratiivsed seisundid võivad teatud ajupiirkondi tugevalt mõjutada, võibki muudatus uinumist ja ärkvelolekut kontrollivas piirkonnas unisust põhjustada. See kehtib näiteks Parkinsoni tõve puhul.

Mis juhtub kui sa ei maga piisavalt?

Sa tõenäoliselt juba tead seda, aga unepuudus mõjutab negatiivselt nii sinu keha kui ka meelt.

Halb tuju

Just nagu väikesed lapsed, muutuvad ka täiskasvanud unepuuduse korral ärrituvaks, tujukaks ja õnnetuks.

Keskendumisraskused

Kas sinu mõtted on vahel koosoleku ajal uitama läinud, kuna oled lihtsalt liiga väsinud? Sul võib olla raskusi kindlatele ülesannetele keskendumisega, kui pole piisavalt maganud. See võib olla äärmiselt ohtlik ning seda eriti autoroolis.

Suurenenud risk haigestuda

Murray sõnab, et unepuuduse käes kannatavatel inimestel esineb tavaliselt ka suurem kehakaal ning neil on kõrgem diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste risk. "Mulle tundub, et inimesed alahindavad seda, kui suurt mõju avaldab unepuudus meie üldisele tervisele," lisab ta. "Veedame kolmandiku oma elust magades, seega on kehal seda tõepoolest vaja."

Kuidas väsimus seljatada?

Loo endale mugav magamispaik

Ideaalne paik uinumiseks on jahe, vaikne, pime ja mugav. Ideaalis võiks selles olla minimaalselt elektroonikaseadmeid. Mitmed uuringud on näidanud, et just telefonid, sülearvutid ja muud vidinad takistavad keha melatoniini ehk unehormooni tootmast.

Tee trenni

See on üks parimaid asju, mida oma kehale ja meelele pakkuda saad.

Toitu tervislikult ja tasakaalukalt

Täpselt sama kirjeldus nagu eelmise punkti juures.

Vaata koos arstiga üle oma ravimid

Kui võtad regulaarselt ravimeid, mis muudavad sind uniseks, konsulteeri arstiga, kes võib sulle pakkuda alternatiive.

Joo kohvi

See tuleb kasuks teatud piirini. "Paar tassi kohvi võib anda sulle ajutiselt rohkem energiat ja muuta sind energilisemaks, kuid seda vaid väga mõõdukas koguses. Kohv ei ole vedeliku vormis uni ja kohe kindlasti ei asenda korralikku ööund," toonitab Murray.

Seisa rohkem püsti

Tuleb välja, et püsti seistes töötamisel on oma kasutegurid. "Seismine on üks parimaid viise, kuidas muuta sind erksamaks," ütleb Murray. "Hea kehahoiak on vägagi võimas."

Allikas: Huff Post