Prousti kirjanduslik monument on paljude selliste nimekirjade tipus. Tegemist on ühe 20. sajandi kõige austusväärsema teosega.

Gabriel Garcia Marquez “Sada aastat üksildust”

Üks kaasaegse Ladina-Ameerika kirjanduse tähtsamaid teoseid. Marquezi maagiline romaan kaardistab ühe perekonna seitsme generatsiooni ajaloo.

Vladimir Nabokov “Lolita”

Rohkem kui kuuskümmend aastat algsest ilmumisest hiljem on “Lolita” ikka veel vastuoluline, algatades ka praegu “armastusloo või pedofiilia” debati. Sellegipoolest on jõutud üksmeelele Nabokovi keelekasutuse meisterlikkuses.

F. Scott Fitzgerald “Suur Gatsby”

See toretsev kujutis 1920ndate Ameerika ühiskonna koorekihi elust on vaieldamatult üks 20. sajandi Ameerika kirjanduse pärlitest.

George Orwell “1984”

Masside järelevalve, libauudised….kas on vaja midagi rohkemat?

Lev Tolstoi “Anna Karenina”

See Vene keisririigi kriitiline romaan jutustab krahv Aleksei Kirillovitši ja Anna Karenina afäärist. Kareninast on tänu sellele saanud üks kirjanduse ajaloo kõige armastatumaid naiskangelasi.

J.D. Salinger “Kuristik rukkis”

Holden Caulfieldi kolm New Yorgis seigeldud ööd ja päeva, mõtestades lahti kaotust, lapsepõlve ja suureks kasvamise keerukust, resoneeruvad alates nooruspõlvest läbi terve elu.

Raymond Chandler “Sügav uni”

Chandleri esimene romaan on kohustuslik kirjandus kõikidele krimilugude armastajatele. Philip Marlowe on karakter, kellel baseeruvad kõik hilisemad arhetüüpsed eradetektiivid.

James Joyce “Ulysses”

Tavaline päev Leopold Bloomi ja Stephen Dedaluse elus, Dublinis, on kirjutatud Homeri “Odüsseiast” inspireerituna ning see on taganud alates 1920ndatest selle teose kriitilise ja analüütilise edu.

Herman Melville “Moby Dick”

Kogu inimhinge keerulisus, selle hirmud ja kinnisideed on peidetud siia raamatusse, mis räägib nüüd juba legendaarseks saanud vaalast.

Salman Rushdie “Kesköö lapsed”

1981. aastal Bookeri auhinna võitja. Antud romaan räägib India riigi teekonnast Briti kolooniast vabariigiks.

Harper Lee “Tappa laulurästast”

Inimlikkuse õppetund läbi noore lapse silmade Ameerikas Alabamas 1936. aastal. Lapse isa Atticus Finch on advokaat, kes kaitseb mustanahalist meest, keda süüdistatakse valge naise vägistamises.

Jack Kerouac “Teel”

Üks biitnikute põlvkonna tähtsamatest romaanidest. “Teel” peegeldab oma karakterites Allen Ginsbergist William Burroughsini 1950ndate Ameerika kontrakultuuri.

J.R.R. Tolkien “Sõrmuste isand”

Tolkieni fantaasiamaailm on vaieldamatult üks kirjanduse rikkamaid. Need, kes on triloogiaga lõpule jõudnud, peavad seda hästi kulutatud eluajaks.

Franz Kafka “Protsess”

Postuumselt avaldatud “Protsess” jutustab loo Joseph K.-st, kes peab ennast kaitsma kuritegude eest, mida tema ega lugeja ei tea. See ootamatu lugu on Kafka leivanumber.

Allikas: Vogue