Ümbrikusüsteemi üheks tuntuimaks pooldajaks on finantsekspert Dave Ramsey. Selle meetodi eesmärgik on hoida sinu kulutused kontrolli all – jah, mitte lihtsalt üleüldine eelarve – selle alla kuuluvad ka need hetked, mil sa võid ootamatult oma lõunasöögiks planeeritud raha hoopis uue näokreemi peale kulutada.

Idee peitub selles, et määrad endale eelarve ning sul on ümbrikud, mille täidad igaks eesmärgiks mõeldud rahaga. Need eesmärkide kategooriad võivad olla nii üldised või spetsiifilised nagu sa soovid. Näiteks võib sul olla üks üldine heaolu ümbrik, kuid samal ajal võid luua ka eraldi kategooriad treeningutele, teraapiale ja iluhoolitsustele. Mõlemad lähenemised on igati teretulnud.

Peamine on lihtsalt see, et sul oleks eraldi ümbrik iga eelarve kategooria jaoks ning sa paned nendesse igal kuul kindla rahasumma. Ümbrikusüsteemi mõte ongi see, et sa kulutad ainult raha, mis on ümbrikes ning igas ümbrikus olevat rahasummat vaid selleks mõeldud eesmärgiks. Sel viisil näed sa visuaalselt raha vähenemist ja kui see on otsas, ongi see kuni järgmise kuuni läinud.

Ainus probleem on selles, et sularaha võib olla tüütu kasutada ja kaasas kanda. Lisaks võid sa ilma jääda hüvedest nagu krediitkaardi boonuspunktid, mis tulevad eriti suureks kasuks, kui püüad oma unistuste reisi jaoks raha kõrvale panna (sa saad sinna ühel päeval, usu meid).

Missugused on alternatiivid?

Kui soovid seda meetodit proovida, aga ei ole valmis pangakaardist loobuma, on olemas mõned head variandid.

Digitaalsed märkmete tegemise rakendused

Kõige lihtsam valik on kasutada märkmete tegemise rakendust, mis enamikes nutitelefonides juba eelnevalt alla laaditud on või leia eraldi märkmete tegemise rakendus. Nüüd pane sellesse kirja iga eelarve kategooria ning lisa juurde, kui palju sa selles iga asja peale raha kulutad. Kui jõuad mõnes eelarve kategoorias kulutuste limiidini, siis kas tõmba see maha või lisa selle juurde linnuke, märkides, et käesolevas kuus oled antud kategooria kulutused ära teinud. See on üks kõige lihtsamaid viise, kuidas kulutustel silma peal hoida. Parim on aga see, et hoiad aktiivselt oma kulutustel silma peal ning tead täpselt, kui suured on sinu igakuised väljaminekud igas kategoorias.

Arvutustabel

See variant viib nutitelefoni märkmete tegemise uuele tasemele. Kui sa pole arvutustabelitega juba tuttav, võib selle loomine veidi keeruline olla, kuid enamikes süsteemides (näiteks Google Drive) on olemas niiöelda mustandversioonid, mis aitavad algust teha ning mõnedel on olemas lisaks ka telefonirakendus. Protsess näeb välja sarnane nagu telefonis märkmete tegemine, kuid selle asemel, et kasutada ümardatud summasid, saad arvutustabelis luua kindlad valemid, mis kõik eelarves olevad kulutused sendi täpsusega sinu eest ära arvutavad. Seega kui oled arvutustabeli ja selles olevad valemid paika saanud, teeb see kogu töö sinu eest ära. Kõik, mida tegema pead, on sellesse lihtsalt kulutused märkima.

Eelarve rakendused

Rääkides konkreetsetest eelarve pidamise mobiilirakendustest, on ka nende valik lai. Üheks valikuks on näiteks Goodbudget, mis on loodudki just ümbrikusüsteemi põhjal. Iga selleks mõeldud rakendus aitab sul oma kulutustel silma peal hoida. Populaarne on ka rakendus nimega Mint, millel on nii veebileht kui äpp. Tegemist on suurepärase valikuga, kui soovid nii põhjalikku ülevaadet oma tuludest ja kulutustest, aga ka siis, kui soovid sel igal ajahetkel kiirelt silma peal hoida. Sarnaselt ümbrikusüsteemile, saad ka Minti abiga luua eelarve kategooriad just nii detailselt kui soovid. Mint aitab sind sellega, et organiseerib kulutused pärast nende toimumist just õigesse kategooriasse.

Üks eelarve rakenduse kasutamise boonuseid on ka see, et see aitab hoida silma peal sinu elustiiliga kaasnevatel kulutuste trendidel, mis peaksid ehk eraldi kategooria moodustama. Kui oled näiteks harjunud igal hommikul kohvi ostma, võib Mint anda märku, et sinu harjumus nõuab ehk kindlat kategooriat. Selles ei ole aga mitte midagi halba, vaid see aitab sul veelgi täpsemini oma kulutustel silma peal hoida.

Allikas: The Every Girl