Saunas käimine ei ole meile, põhjamaalastele, võõras tegevus, kuid soomlastele meeldib lisada tule hulka ka veidi jääd. Talisuplemine on seal nimelt ülimalt populaarne tegevus, mida pakuvad isegi spaad, kus on selle jaoks spetsiaalsed valgustatud basseinid, et vähendada hirmutunnet. Samas on palju soomlasi, kes naudivad vahetult peale ärkamist jäätunud järve hüppamist. Mõte suplemisest jääkülmas ja pimedas vees, enne kui päike on jõudnud tõusta kõlab nagu...maitse asi. Samas vannuvad soomlased, et nad kogevad tohutut positiivsuse tulva, kohe kui nad on tagasi kuival maal ning vereringe hakkab uuesti käima. Kui keha ennast soojendab, käib sellega käsikäes serotoniini ja dopamiini tootmine, mis tekitavad head tuju.

Kõige kergem viis, kuidas seda protseduuri kodus järele teha, on käia igal hommikul paar minutit jääkülma duši all. Selle kogemine põhjustab kehas samu protsesse nagu talisuplemine. Samas võib ka veetemperatuuridega mängida, muutes seda külmast kuumaks ja vastupidi, et luua saunaefekt ja saada veri ringlema.

2. Lugeda, lugeda, lugeda

Soomlastele on raamatud väga südamelähedased. ÜRO nimetas aastal 2016 just nimelt soomlased maailma kõige suuremateks lugemise armastajateks ning nad on jätkuvalt ka avalike raamatukogude aktiivsed kasutajad (Soomes elab 5,5 mln inimest, kuid iga aasta laenutatakse 68 mln raamatut). Üks Soome populaarsemaid kirjandustegelasi on kindlasti Muumide perekond, Tove Janssoni 1940ndatel loodud valged, jõehobu sarnased tegelased. Sellest ajast on Muumid muutunud suureks osaks Soome rahvuslikust identiteedist, isegi Finnair on neid kasutanud oma teenuste reklaamides.

Muumide raamatuid võib leida igast Soome raamatukogust ja -poest ning neid saab ka internetist tellida. Siiski on võimalik leida oma kirjanduslik õnn selle seeria väliselt (kuigi on raske leida teisi nii armsaid tegelasi). Heasse raamatusse süvenemine on selle pandeemia ajal üks kõige mõnusamaid tegevusi.

3. Külasta metsa oma diivanil istudes

Puude keskel aja veetmine on üks kõige paremaid asju, mida endale kinkida. Ning kuigi “metsavanni” termin - see viitab metsas olles aeglasele ja ümbritsevat mõtestades liikumisele - sai alguse Jaapanist, on soomlased sellega juba ajalooliselt väga sina peal. Uuringud näitavad, et metsas olemine vähendab stressihormooni, vererõhku ja pulssi ning isegi, kui metsas käimine pole võimalik, saab seda kogemust kodus taasluua.

Visit Finland on kogunud Lapimaa metsade helisid albumile nimega “Scapes”, mida on võimalik Spotify’st leida. Iga “lugu” on 7-8 minutit pikk ning seal on kuulda linnulaulu, põhjapõtrade jooksmist ning õdusat lõkke praksumist. Peale tööpäeva lõppu viska ennast diivanile pikali, sule silmad (eriti hea on kasutada unemaski) ning tee üks kujutletav reis arktilisse loodusesse.

4. Küpseta kaneelirulle

Veel üks armastatud traditsioon Soomes on kohvipaus, mis on palju mõnusam kui ennelõunane kohvikioskisse tormamine, millega me harjunud oleme. Soomlased varuvad aega, et nautida kanget kohvi koos maguse ampsuga, tavaliselt korvapuusti’ga, mis on kardemoniga küpsetatud ja pärlsuhkruga kaetud kaneelirull. Peaaegu iga Helsingi kohvik küpsetab hommikuti kaneelirulle ning nende ise tegemine on täpselt sama rahuldustpakkuv. Selliste maiustuste juures pole imestada, et Soome maailma kõige õnnelikum riik on.

5. Külasta virtuaalset muusemi

Soomes on vohav kaasaegse kunsti skeene, milles võib leida nii eksperimentaalseid installatsioone, kui ka harjumuspärasemaid galeriisid ja muuseume. Soome suurimate linnade peale on kokku 55 kunstimuusemi, mis on muljetavaldav arv, võttes arvesse riigi hõredat asustust. Nende kunsti ainestik on mitmekesine, kuid suur osa sellest kõneleb soomlaste looduse armastusest. Samamoodi nagu talisuplused või metsavannid, on ka kunst üks viis, kuidas linnainimesed meelt rahustavad ning stressi vähendavad.

Me soovitame kindlasti külastada paari kõige lahedamat kunstimuuseumi ükskord ka päriselt, kuid seni on võimalik nautida mõnda neist virtuaalse tuuri abil.

Amos Rex (Haaravad installatsioonid ja silmapaistev arhitektuur)

Rovaniemi Art Museum (Lahedad skulptuurid ja Lapimaa loodus)

Ateneum Art Museum (Klassikaline kunst)

Allikas: Conde Nast Traveler