Enamik kooselusid ei saa toimida ainult sünnipäeva-seksi peal. Kuigi enamik paare ei omista seksile väga suurt tähtsust, on see sellegipoolest paljudele üks rahuldava suhte alustaladest. “Kui seks unustatakse ära, siis on “ma tunnen nagu me oleksime toakaaslased” tüli kerge tulema,” ütleb Sari Cooper, terapeut ning “Sex Esteemi” veebisõu saatejuht New Yorgist.

“Osapool, kes kurdab, annab märku, et erootiline pool suhtest on kadunud ning seksuaalse kontakti puudumine ei ole nende jaoks vastuvõetav,” ütleb ta. “Kui osapooled ei ole nõus tegema koostööd, et seksuaalelu uuesti lõkkele puhuda, võib suhe lahkumineku suunas liikuda.”

2. “Me ei oleks pidanud selle suhtega alustamagi” tüli

Tervislikes suhetes paarid meenutavad tavaliselt oma esimesi koosveedetud päevi heldelt. Kui aga esimesena kipuvad meenuma negatiivsed kogemused, ei ole tulevikuväljavaated head, ütleb Kari Carroll, pere- ja abielunõustaja Portlandist.

“Kui positiivsed mälestused hakkavad hajuma, on see märk sellest, et üksteisest toimub emotsionaalne kaugenemine,” ütleb ta. “Inimesed vaatavad tagasi negatiivsusega ning veenavad ennast, et see suhe oli juba algusest peale hukule määratud.”

Selleks, et suhe päästa, soovitab Carroll paaridel meenutada häid aegu, isegi siis, kui see tähendab vanade Facebooki fotoalbumite sirvimist. Tema sõnul aitab see suunata negatiivse mõtteraja optimistlikumale teele.

3. “Kahju, et sa nii tunned” tüli

“Selleks, et vabandus midagi tähendaks, peab see olema siiras. Kui sa ütled oma partnerile “kahju, et sa nii tunned” peale tüli, siis sa vaatad tema tunnetest mööda ning tegelikult ei vabanda,” ütleb Danielle Kepler, terapeut Chicagost.

“Selle asemel, et pingeid leevendada, tundub selline võlts vabandus üleolev ja põlgav,” ütleb ta. “Oma partneri tunnete eest vabandamine ei näita, et sa neid mõistad. Selle ebaõnnestunud parandamise katsed on veel üks märk võimalikust halvast tulevikust."

4. “Sa teed seda alati” või “sa ei tee seda kunagi” tüli

Ürita hoiduda üldistavatest väidetest, kui partneriga lahkarvamus tekib - “sa ei kutsu mind kunagi kaasa, kui sõpradega välja lähed,” või “sa jätad alati nõud hunnikusse ja mulle pesemiseks.”

“Ükskõik, mis põhjusel te vaidlete, sellised süüdistused ja sõnad nagu “alati” ja “mitte kunagi” kipuvad viima kibestumiseni ning suurte ülepaisutatud tülideni,” ütleb Marni Feuerman, pere- ja abielunõustaja Boca Ratonist.

“Mõnikord inimesed mõistavad seda ning lõpetavad nende kasutamise,” ütleb ta. “Mõnikord hakkavadki nad neid üldistusi uskuma - ta on tõesti alati minu asemel oma ema poolel.” See viib suhte koost lagunemiseni.

5. “Miks sa alati ära lähed, kui me tülitseme?” tüli

“See lause viitab, et vähemalt üks partneritest on endasse sulgunud, mis ei ole suhtele kunagi hea,” ütleb Feuerman. “See juhtub, kui üks osapool on nii pahane, et nad otsustavad vaidlemisest lihtsalt loobuda.”

“Kui partner ei soovi konflikti üle arutada ning seda lahendada, võib see probleeme juurde tekitada,” ütleb ta. “Mõnikord, kui inimene hetkeks lahkub, võib ta lihtsalt vajada mõttepausi ja maha rahunemist, aga mõistlik oleks ikkagi tagasi tulla ning vestlus lõpuni pidada.”

Kui üks partneritest kipub endasse sulguma ning konflikte vältima, võib see paarile saatuslikuks saada.

6. “Mina teen enamuse asjadest” tüli

Pidevalt nõude valamusse jätmine võib suhtele rohkem liiga teha kui tundub. 2015. aastal läbi viidud Alberta ülikooli uuring näitas, et inimesed, kes on võrdsemates suhetes, on rohkem rahul ning nad ka seksivad rohkem kui paarid, kes kohustusi võrdselt ära ei jaga.

Abielunõustajana on Carroll eestkätt näinud, kuidas selline stsenaarium välja näeb.

“Paaridega, kellega ma koostööd olen teinud, on konfliktid majapidamise üle kerged jätkuma sinnamaani, kuni on lahendatud sügavamad probleemid, mis on tavaliselt seotud ebavõrdsusega suhtes,” ütleb ta. “Inimesed, kes on enda meelest võrdsetes ja õiglastes suhetes ei pane pahaks aeg-ajalt kodutööde tegemist.”

“See on sellepärast, et kõigi romantiliste suhete tuumaks on soov tunda end väärtustatuna sügaval emotsionaalsel tasandil,” selgitab ta. “Töödega aitamine näitab, et sa väärtustad ja hoolid oma partnerist.”

7. “Ma ei jõua enam tülitseda” tüli

“Nii paradoksaalselt, kui see ka ei kõlaks, siis kui tülitsemine lõppeb, annab see tavaliselt eesootavast lahutusest märku,” ütleb Amy Begel, abielu- ja perenõustaja New Yorgist.

“See on nagu sümboolne emotsionaalne lahkuminek: sa oled emotsionaalselt liiga eemaldunud, et hoolida,” ütleb ta. “Tavaliselt, kui üks partner ütleb, et ta ei taha enam tülitseda, tähendab see, et tema arvates ei võtaks partner seda niikuinii kuulda. Kui aga probleemidest ei räägita, hakkavad need inimese sisse kuhjuma ning siis otsustavadki paljud lahkumineku kasuks.”

Allikas: HuffPost