Kai sõnul on ta suhelnud paljude inimestega, kes ütlevad: “Jah ma tahaks midagi muuta, ma tahaks et sa oleksid minu juhendaja, aga…” Sellele järgnes vabanduste laviin, miks nad seda teha ei saa.

“Me oleme programmeeritud nii, et me kõigepealt arvame endast, kes me ei ole ja mida me ei suuda, selle asemel, et küsida, mida ma tahan?” räägib Kai.

Selle tõttu otsustas Kai luua minapildi meistriklassi, et anda edasi enda õpetusi ja kogemusi, et tõsta eneseusaldust ja eneseväärtust ja elada õnnelikumat elu.

Et muuta enda elu, tuleb alustada minapildist

Minapilt on meie alateadvuses asuv uskumus iseendast. Minapilt on see, kuidas inimene ennast ise näeb ja mida ta endast arvab. Minapilt mõjutab suhteid, karjääri, sissetulekut, produktiivsust, aja jooksul ka tervist. See mõjutab otsustusvõimet, plaanide elluviimist, teiste inimestega suhtlemist - see mõjutab kõike meie elus! Sellisena nagu inimene ennast näeb, sellise maailma ta enda ümber loob.

“Minu minapilt on täna juba oluliselt positiivsem ja elujaatavam kui poolteist aastat tagasi. Olen enesekindel, ennast väärtustav, ennast usaldav. Tean, kes ma olen, millised on minu piirid ja tean, mida ma tahan. Olen võtnud enda elu eest täieliku vastutuse,” ütleb Kai, kes on võtnud eesmärgiks õpetada ka teisi end väärtustama.

Kui inimene teab, milline on tema minapilt, siis saab ta ka aru, et kõik, mis tema elus juhtub, on sellest tingitud ehk inimene on võimeline võtma vastutuse enda elu eest. "On ütlemine, et kõik see, mis on sinu ümber, on peegeldus sellest, mis toimub sinu sees,” selgitab ta. “Nii et kui keegi ei ole rahul sellega, milline ta elu on, siis tuleb alustada minapildist.”

On palju inimesi, kellel on probleeme iseenda vastu võtmisega, ikka leitakse endas vigu, kas siis ei meeldi miski välimuses või iseloomus, tihti ka süüdistatakse ennast asjades, milles tegelikult süüdi ei olda, kuid ei tehta ka muutuseid.

“Ja see ongi üks suur takistus, miks inimene ei julge astuda järgmist sammu, kuigi on sellest ammu unistanud, võib-olla isegi planeerinud. Need takistused oleme me endale ise loonud ja ise me saame ka nendest loobuda. Seda ei saa mitte keegi teine meie eest teha,” räägib Kai.

Leia elus enda siht ning aktsepteeri ennast

Kui sa teaksid, päriselt usuksid, et oled kõikvõimas, et sinu sees on juba kõik olemas, mida sul õnnelik olemiseks vaja on, kas aktsepteeriksid ennast sellisena nagu oled? Et end aktsepteerida, tasub alustuseks lõpetada enda võrdlemine teistega, tunnustada ennast peegli ees, rääkides iseendaga valju häälega, ning olla tänulik selle eest, kes sa oled ja mida sa teha suudad.

Eesmärke tuleb seada selle järgi, mida sa tahad teha. Mitte selle järgi, mida tead, kuidas teha või arvad teadvat, kuidas teha. Eesmärk saab siis paika, kui on paigas selge siht ehk see, milleks sa siin maailmas oled. “Teiseks tuleks mõelda, et kas sul on päriselt ka ootus, et selle eesmärgi saavutad? Milleks seada eesmärk, kui sa arvad, et niikuinii seda ei saavuta?” selgitab Kai.

Eesmärk peab olema nii vägev, et see on su suurim kirg, suurim ihaldus. Ja siis tuleb mängu distsipliin: tuleb ennast distsiplineerida. Motivatsioon kaob, aga distsipliin kestab.

Mõtteid tuleb muuta teadlikult. Kõigepealt tuleb kaardistada, millised mõtted on ja siis on näha, mida sealt üldse on vaja muuta. Me ei saa muuta midagi, enne kui teame, mida on vaja muuta. Teiseks juhivad ka meie alateadvuses asuvad mõttemustrid ja uskumused meie mõtteid, nad juhivad seda, mida me üldse laseme endal mõelda. “Seega, et saada mõtete muutmises püsivat tulemust on vaja vaadata üle alateadvuses asuvad uskumused,” õpetab Kai.

Millest alustada, et elada oma unistuste elu?

Tihtipeale on vaja enda mugavustsoonist välja astumiseks, et keegi tõukaks sind tagant, motiveeriks ning aitaks sul avastada enda tõeline kirg, mida sulle päriselt teha meeldib.

Kai Oja ja Katre Kulbok korraldavad online’is töötoa, mis aitab sul leida enda viis peamist kirge ja annab juhised, kuidas elada õnnelikku ja täisväärtuslikku elu.