Just sellepärast kipuvad mehed oma tundeid peitma ja käituvad naistele arusaamatult. Reaalsuses ei saa me aga meeste "emotsionaalset ebaküpsust" pahaks panna, sest ühiskond on neid niimoodi õpetanud.

Selleks, et mehi paremini mõista, jagame sinuga reaalseid (ja mõneti üllatavaid) põhjuseid, mis selgitavad meeste väheseid emotsioone.

Nad ei mõista, mida tegelikult tunnevad

Üheks põhjuseks, miks mehed oma tundeid varjavad on see, et nad lihtsalt ei mõista, mida tunnevad. Lõppude lõpuks on armumine keeruline ja segadusttekitav emotsioon. Kui me aga midagi ei mõista, on see loomulik, et kipume seda vältima ehk antud juhul oma tundeid peitma. Ainus, mis mehi selles olukorras aidata saab, on julgustamine ja aeg, mis aitab emotsioone mõista ja lõpuks oma tõelistes tunnetes selgusele jõuda.

Tunded hirmutavad neid

Kui mees mõistab oma tundeid täielikult, kuid otsustab siis neid peita, on tõenäoliselt tegemist hirmuga oma tunnete ees. Need tunded on haaranud tema elu üle täieliku kontrolli ning ta ei oska nendega toime tulla. Selles olukorras saab tavaliselt lasta kas tunnetel enda üle valitseda või peitu pugeda. Tihti valivad mehed just teise variandi, sest tunded tekitavad hirmu. Tunnetega harjumiseks vajavad nad tavaliselt rohkem aega ja ka julgustust, et need tunded on igati positiivsed.

Mehed vajavad oma emotsioonide mõistmiseks aega

Oletame, et mees ja naine on käinud juba mitmel kohtingul ning soovivad koos rohkem aega veeta. Mida sa arvad, kumb neist on rohkem armunud? Muidugi naine – aga see pole üldse kokkusattumus. Naised ei vaja oma tõeliste tunnete mõistmiseks niivõrd palju aega, kuna neile on kogu elu tunnete näitamist sisendatud ning seetõttu pole neil ka emotsioonide mõistmisega raskusi. Uuringute kohaselt võtab meestel oma tunnetes ja emotsioonides selgusele jõudmine aega poole kauem kui naistel, mistõttu võib aga juhtuda, et naised kaotavad mehe vastust oodates ühel hetkel lihtsalt huvi.

Nad ei soovi kaotada võimu ega olla liiga haavatavad

Üheks peamiseks põhjuseks, miks me tavaliselt meestel ülevoolavaid emotsioone ei näe, on nende soov näidata end tugeva ja kartmatu võitlejana. Nad ei taha oma võimu kaotada ja näida haavatavana kellegi ees, kes neile meeldib, sest neile on õpetatud näitama vaid oma mehelikku poolt. Nimelt on mehed veendunud, et näidates naisele oma tõelisi tundeid, paistavad nad liiga tundlikena, mis (nende arvates) ei ole meeste puhul atraktiivne iseloomujoon. Kui aga mees hakkab end naisega vabalt tundma, hakkavad ka need ülimehelikud seinad tasapisi langema.

Nad kardavad tundeid näidates suhtele eelnevat "mänguilu" rikkuda

Kellele ei meeldiks kuulda, et keegi on temast väga huvitatud? Kui asi puudutab suhte algusfaase, on teada ka see, et üks osapool on tihtipeale teisest avatum. Tavaliselt kipub selleks pooleks olema naine, kuna ta suuda oma ülevoolavate emotsioonidega teisiti toime tulla. Kuna aga paljudele meestele (ja ka naistele) meeldib suhtele eelnev, justkui "tagaajamismäng", otsustavad nad teadlikult oma tundeid varjata, et see periood kauem kestaks. Kui mees aga tunneb, et naine hakkab seetõtu huvi kaotama, toimub tavaliselt kohene muutus ning mees hakkab oma tundeid näitama.

Nad kardavad, et nende tundeid kasutatakse nende vastu ära

Iga mees teab, et hetkel, mil ta naisele oma sügavatest tunnetest räägib, muutub suhe täielikult. Naisel on ühtäkki mehe üle tugevam võim ning halvimal juhul võib ta neid tundeid ka mehe vastu ära kasutada. Näiteks võib naine tema tundeid kasutada armukadeduse tekitamiseks. Ka mehed naudivad armumise tunnet, kuid tihtipeale kardavad, et nende otsus oma tundeid näidata võib hoopis karuteene tekitada. Enamasti on see seotud ebakindlusega ning minevikus toimunud valusate sündmustega, kus keegi on tema tundeid ära kasutanud. See omakorda tekitab tuleviku ees hirmu.

Aeg-ajalt ootavad nad, et naine teeks esimese sammu

Kui mees kardab, et tema tundeid kasutatakse tema vastu ära, tunneb end haavatuna või veel ei usalda naist, ootab ta, et just vastaspool esimese sammu teeks. See võib küll arglikuna kõlada, kuid just selliselt nende mõttemaailm toimib: kui vaja, ootab mees terve igaviku, et naine esimesena oma tundeid näitaks.

Mida arvata?

Vastupidiselt naistele on meestel keerulisem just mineviku tõttu (peamiselt lapsepõlve) oma tundeid väljendada, sest neile on õpetatud olema nii mehelik ja tugev kui võimalik. Seega ainus, mida naised sellises olukorras teha saavad, on säilitada kannatlikkus ja jätta meelde, et enamik meeste hirmust oma tundeid vabalt näidata tuleb ühiskonna survest. Jäta ka meelde, et piisavat tuge ja julgustust pakkudes on võimalik panna iga mees julgelt oma tundeid näitama.

Allikas: Herway.net