Master Cleanse’i töötas välja Stanley Burroughs 1940ndatel ja õieti on tegu pigem paastu kui dieediga. Pooldajad kinnitavad, et see puhastab keha mürk­ainetest, annab energiat ja noorendab, aga teaduslikult on tõestatud ainult see, et dieet aitab lühiajaliselt kaalu alandada.

Päevas tuleb juua 6–12 klaasitäit jooki, mille koostisosadeks on kaks supi­lusikatäit värskelt pressitud sidrunimahla, kaks supilusikatäit vahtrasiirupit, 1/10 supilusikatäit Cayenne’i pipart ja 250 ml vett. Lisaks tuleks kaks korda päevas võtta kõhulahtistit (hommikul juua soolvett ja õhtul puhastavat teed). See osa on minu jaoks liiga kirglik flirt toitumishäirega, nii et ütlen lahtistitele kindlalt ei ning joon lihtsalt limonaadi. Paljud on ka nii kaalu langetanud. Peale limonaadi võib juua ainult vett, süüa ei tohi midagi. Kõlab enam kui ekstreemselt. Dieedi pikkuse kohta leidub eri versioone, alates paarist päevast ja lõpetades enam kui aastaga, kuid üldiselt peetakse üle kahe nädala pikkust limonaadidieeti tervisele ohtlikuks. Mina valin pikkuseks viis päeva.

Ettevalmistused alaku!

Ma pole elus ühtegi dieeti pidanud. Niipea kui sõna “dieet” minu teadvusesse jõudis (naisteajakirjade kaudu, khm…), tuli ka kinnitus, et dieedid ei toimi. Kaalukaotus ja tervislik eluviis on aetud absurdselt keeruliseks teemaks, kuigi tegelikult teame me kõik, mida selleks vaja on: vähem suhkrut, soola ja muud paha, rohkem köögivilju ja füüsilist tegevust. Korras. Aga kui järgmisel nädalal peab pool numbrit liiga väike kleit selga mahtuma, siis pole pikaajalistest mõistlikest lahendustest tolku. Kas kiirdieet aitab?

Ostan kotitäie sidruneid, pudeli vahtra­siirupit ja purgi Cayenne’i pipart. Järgmise viie päeva menüü ongi olemas. Mõte dieedist ajab rohkem kui natuke hirmule. Miks ma selle väljakutse vastu võtsin? Paastupidaja ma pole, isegi alkovaba kuud pole teinud. Tähendab, neid on ette tulnud, aga mitte organiseeritult. Eneseületamine pole minu teema, suudan vastu panna kõigele peale kiusatuse. Pealegi kõlab isegi viiepäevane paast päris ohtlikult. Olen üsna kindel, et lõpetan poole pealt kas 24 tunni burgeriputkas või kiirabis.

1. päev

Alustan esimest hommikut murelikult, sest olen harjunud suurt hommikusööki sööma. Lõunal-õhtul võin salatit ja puuvilju näksida, aga hommikueine peab olema toitev, muidu on kindlustatud kõhu korisemine ja vahel isegi minestuseoht. Segan joogi kokku ja maitsen pelglikult – see on hea magus, natuke nagu vürtsikas limonaad.

Jaga
Kommentaarid