Aga kuidas?

Sea oma eesmärgid prioriteediks

“Iseseisvuse säilitamine tähendab, et sul on su enda isiklikud eesmärgid — ja need peaksid olema eriti mahlakad -, mille täitmisele sa täielikult pühendud,” teab Concepcion. Olgu need siis seotud iseenda arendamisega, sinu karjääri või hoopis reisihimuga, kirjuta need üles ja näe vaeva, et need ellu viia.

Hooli oma sõpradest

Concepcion rõhutab, et suhtes on oluline, et inimestel jääks alles oma lähiring ja nendega kohtutakse sageli — vähemalt kaks korda kuus. “Iseseisvus tähendab, et sul on su oma sõprad, huvid, hobid ja “elu” ning teie kaks loote sinna kõrvale ühise elu,” rõhutab ta.

Pea meeles, et sina ise oled enda jaoks kõige olulisem

Iseenda esikohale seadmine on ülioluline. “Säilita enda eest hoolitsemise rutiin, näiteks jõusaalis käimine või muul viisil trenni tegemine, lugemine, päeviku pidamine, massaažis käimine, näohoolduste nautimine ja mediteerimine,” loetleb Concepcion. “Mis iganes, mida sulle meeldib teha, et oma patareisid laadida ja enda eest hoolitseda.” Concepcioni sõnul kipuvad just inimesed, kel on enesehinnanguga probleeme, liiga palju teistele lootma ja otsima neilt armastust, selle asemel, et ise end armastama õppida. Seetõttu ongi enda eest hoolitsemine niivõrd oluline. Mida rohkem sa iseennast armastad, seda rohkem oled võimeline ka teisi tervislikul moel armastama.

Kui sa pole finantsiliselt iseseisev, näe selle saavutamise nimel vaeva

See on väga suur probleem, sest kui oled kaotanud oma finantsilise iseseisvuse, oled justkui kaotanud ka võimu oma elu üle. “Vahel kiputakse siis tolereerima ka toksilist käitumist, näiteks manipuleerimist — isegi emotsionaalset või füüsilist vägivalda -, et mitte oma elustiilist loobuda,” hoiatab suhtenõustaja. “Ilma partnerita tekib neil tunne, et nad on katki või pankrotistunud.” Kui see kõlab tuttavalt, ava endale oma isiklik pangakonto ja leia töö, mis aitab sul iga kuu väikese summa kõrvale panna. Võta samme, et ehitada endale elu, mida saad endale lubada.

Pane paika vajalikud piirid

“Kui jääd oma “ei” juurde, kaalub ka su “jah” rohkem,” teab Concepcion. Jah, kompromissid on suhtes olulised, aga sama tähtis on ka iseennast armastada ja kaitsta ning selleks ongi vaja panna paika piirid. Kui see pole sinu jaoks lihtne, soovitab Concepcion praktiseerida rohkem enda armastamist. “Enne, kui saad üldse piire paika panna, pead õppima iseennast armastama ja austama,” lisab ta. “Kui inimene armastab ja austab ennast, tulevad piirid ja standardid loomulikult. Ja siis tead ka, kuidas oma piire teisele inimesele selgitada."

Pea meeles, miks iseseisvus nii oluline on

Ideaalis peaks su partner toetama su iseseisvust, aga kui tunned, et ta kahtleb sinu eesmärkides, sõpradest, enesearmastuses või piirides, küsi talt, miks see nii on ja milline on tema silmis tervislik suhe. “Kui teie suhtealased väärtushinnangud ei ole samasugused, ole valmis otsustama, et ehk ei olegi see sinu jaoks õige suhe,” õpetab suhtenõustaja. Päeva lõpus on oluline hoolitseda kõige olulisema suhte eest — selle eest, mis sul iseendaga on.

Allikas: elite daily