Selle protsessi käigus võib aga palju asju ebaõnnestuda. Munad võivad olla kas liiga toored või kõvad, nende koorimine võib valmistada raskusi ning liigse majoneesi koguse juures võib täidis muutuda tükiliseks või venivaks.

“Ma arvan, et täidetud munade valmistamine võib osutuda raskeks, sest on vaja täiuslikult keedetud muna ning täidis peab olema õige konsistentsiga,” ütleb Claudia Sidoti, HelloFreshi peakokk. “Kuigi koostisosi on vähe, on kõige tähtsam nende õige vahekord.”

Tomas Bohmi, restorani The Pantry peakoka ja omaniku sõnul kipuvad kodukokad üle mõtlema. “See peaks olema lihtne,” ütleb Bohm, kelle restoranis pakutakse täidetud mune trühvlitega. “Ma arvan, et inimesed pingutavad üle ning tulemus ei ole sellepärast alati kõige parem.”

Me küsisime kokkadelt kuidas hoiduda viiest kõige tüüpilisemast probleemist, mis täidetud munade valmistamisega kaasas käivad:

1. Munad on ülekeedetud

Bohmi sõnul on suurim kuritegu munade liiga pikk keetmine. Sellest annab märku hallikas-rohekas rõngas, mis ümbritseb munakollast.

Kuidas siis muna kõige paremini keeta? Frank Protol, kulinaarse hariduse instituudi juhatajal on oma meetod.

Proto paneb munad potti, katab need veega ning laseb veel keema minna. Peale kahte minutit keetmist, keerab ta kuumuse maha ning laseb munadel kuumas vees 10-12 minutit haududa. Seejärel kurnab ta vee ning jahutab mune külma veega. Tema sõnu garanteerib see meetod hästi keedetud muna.

Bohmil on teistsugune lähenemine. Ta laseb veel keema minna, lisab sinna soola ning munad, keetes neid kaheksa minutit. Enne koorimist asetab ta munad jääga vette. “Sel viisil on munakollane küps, kuid ikka kreemjas,” ütleb ta.

2. Munade koor ei taha ära tulla

Kui olete kunagi mune keetnud ning avastanud, et nende koorimine on praktiliselt võimatu, sest munavalge tükid tulevad koos koortega ära, siis ei ole te ainuke. Ka professionaalsed kokad on sellega aeg-ajalt hädas.

“Ma vihkan seda,” ütleb Proto. “Kolm aastat tagasi lubasin ma ühele kogunemisele viia täidetud mune ning hoolimata sellest, et ma olen 24 aastat olnud professionaalne kokk, pidin ma ikkagi rinda pistma nelja või viie tosina munaga, millel ei tahtnud koor maha tulla.”

Värskeid mune on raskem koorida, mistõttu on mõistlik osta mune paar päeva kuni nädal aega ette.

Peale selle ei ole Proto sõnul ühtegi salajast nippi, millega seda probleemi lahendada. “Ma koorin neid vee all,” lisas ta. “Kui vesi jõuab nende membraani alla, siis tuleb koor üsna kerge vaevaga maha ning nad näevad ka head välja. See töötab umbes kaheksal korral kümnest. Lisaks on mõistlik mune koorida enne külmkappi panemist, sest peale seda kipub see palju vähem õnnestuma.

Tahumatu välimusega keedetud munade serveerimine ei ole häbiasi, kuid kui esteetiline väärtus on oluline, siis saab raskesti kooritavaid munasid kasutada näiteks muna- või kartulisalatis.

3. Täidetud munad kipuvad ümber kukkuma

Täidetud munade lõikamine on subjektiivne, aga on paar nippi, mis hoiavad neid püsti.

Sidoti ja Proto eelistavad lõigata mune pikkupidi, saades kaks võrdse suurusega poolt. “Sellele lisaks meeldib mulle nendele lõigata väike jalg” ütleb Proto. “Kui nendele lõigata mõlemale poole väike tasapind, siis nad püsivad hästi püsti. Enamus ei tule selle peale.”

Bohmile meeldib poolitada mune ristipidi. Samamoodi lõikab ka tema otsad tasapinnaliseks, et need ümber ei kukuks. “Üks pool on sügavam, sest munakollane ei ole kunagi ideaalselt keskel,” lisas ta. “Kuid vahet ei ole. Kui need on täidetud, ei saa sellest keegi aru.”

4. Täidis on maitsetu ja tükiline

Munatäidise mitte-maitsestamine on Proto sõnul veel üks tavaline eksimus.

“Munakollane ja -valge on üpris magedad,” ütleb ta. “Munatäidises peaks olema korralik hulk maitseaineid.” Majonees, sinep, sool, pipar ja võib-olla veidi sidrunimahla või äädikat on Sidoti sõnul kõik, mis vaja.

“Täidetud munad on klassikaline eelroog, aga ka hea alus maitsetega eksperimenteerimiseks,” lisas ta. “Võib proovida ka muid koostisosi nagu trühvlikoort, kevadsibulat või teisi ürte, tšillikastmeid, praetud sibulaid, peekonitükke või isegi kaaviari.”

Oluline on, et täidis oleks sile. Bohm soovitab selleks kasutada blenderit ning lisada munakollasele lisaks ka veidi munavalget, mis aitab täidisel saavutada siidise tekstuuri.

5. Täidetud munad on kuivad

Selleks, et täidetud munad tuleksid värsked ja maitserohked, tuleks nad valmistada vahetult enne serveerimist.

Täidist saab hoiustada kilekotis ning munavalgeid kandiku peal külmkapis, niikaua, kuni on aeg nende täitmiseks.

Täidisekoti otsa äralõikamisel saab seda kasutada ka täitmiseks, kuid seda saab ka lusikaga teha.

“Mina kannataksin viimase hetkeni,” ütleb Bohm. “Mida kauem täidetud munad seisavad, seda maitsetumaks ja kuivemaks nad muutuvad.”

Proto sõnul võib munadele liigse seismise korral peale tekkida ka nahk, mis ei ole kõige meeldivam. Seepärast tuleb need täita vahetult enne serveerimist.

Allikas: HuffPost