Analüüsi ennast ise, et milles sa oled hea

Üks väga hea ülesanne, mida tasub aeg-ajalt kõigil teha, on võtta paber ja pliiats ja kirjutada endale üles 100 asja, milles sa oled hea. Pane sinna kõik kirja. Kui sa pole seda varem teinud, siis suudad võib-olla kirja panna ainult paarkümmend asja, aga ajapikku suudad 100 asja ilusti täis saada.

Nii hakkab sinu sisetunne automaatselt muutuma. Sa ei saa sellest aru enne, kui pole seda läbi teinud. “Kui ma olen rääkinud noorematega, siis nad on mõelnud, et mida ma sinna kirja panen, kui mulle meeldib näiteks mängida arvutimänge - palun väga, pane see kirja!” soovitab Ketlin. Inimesel tekibki nende asjade kirjapanekuga oluliselt parem emotsioon, enesetunne ja julgus.

Ümbritse end õigete inimestega

Tähtis on see, et sinu ümber oleksid õiged inimesed. “Mina olen oma elus pidanud paraku ühe oma sõprusseltskonnaga suhtluse lõpetama. Tegin seda väga viisakal moel, lihtsalt lahkusin sellest seltskonnast,” meenutab värbamisekspert. “Tegin seda seetõttu, et ma ei tundud, et saan sealt head energiat, vaid ma tundsin, et mind tehakse maha. Kui mina tahtsin midagi õppida, ennast arendada või milleski paremaks saada, siis see tehti kohe maha, sest nende sõnul tekitasin ma nendes ainult halba tunnet, et mina arenen.”

Nendel inimestel, kes su ümber on, on ääretult suur jõud. Kui tahad oma enesekindlust muuta, saada paremaks, siis ümbritse end inimestega, kes seda tõstavad.

Uuri lähedastelt oma tugevuste kohta

“Mõtle nende inimeste peale, kes on sinu ümber, las nad ütlevad sulle kolm tugevust või milles sa oled hea, usu mind, see tõstab kohe enesekindlust,” räägib Ketlin.

Arutle seda teemat kellegi enda jaoks usaldusväärse inimesega, ära jää üksi. Mitte kunagi ei tohi üksi jääda. Enesekindluse tõstmisel tuleb alati keegi appi võtta, kes sind aitab. “Ise saab väga palju teha ja tulebki teha, aga tasub ka leida keegi, kes sind selles protsessis hoida aitaks. Minu jaoks oli selleks inimeseks algusaastatel minu ema,” räägib ta.

Nipid, mis aitavad tööle kandideerides enesekindlust tõsta

1. Kirjuta üles 100 asja, milles sa oled hea. Usu - igaühel on vähemalt sada asja, milles ta on tugev, hea ja osav. Sa ei pea neid korraga oskama kirjutada, võta selleks nimekirja koostamiseks mitu päeva. Kui nimekiri koos, siis on ka su enesekindlus juba hoogu juurde saanud, sest näed, kui paljudes asjades sa osav oled!

2. Hoolitse oma välimuse eest. Töövestlusele minnes annab hea välimus sulle automaatselt enesekindlust juurde. Löö end (mõõdukalt) üles, pane selga mõni riideese, milles tunned end eriti hästi. Vahel annab lisaenesekindlust juurde ka uus riietusese või talisman.

3. Värskenda oma teadmisi ja oskusi. Loe uusi raamatuid, käi koolitustel, osale internetis toimuvatel seminaridel ja loengutel. Kui hoiad oma teadmisi värskena, siis tunned end ka enesekindlamana.

4. Ümbritse end õigete inimestega. Ütlus “sa oled see, kes on su sõbrad” peab paika ning seetõttu on eriti oluline ümbritseda end inimestega, kes toetavad su tegemisi, innustavad ja julgustavad sind. Inimestega, kes lisavad sulle enesekindlust, mitte ei võta seda vähemaks.

5. Küsi sõpradelt enda kohta tagasisidet. Palu 3-5 sõbral anda enda kohta tagasisidet - mis neile sinu puhul meeldib, mida nad imetlevad, mis on sinu tugevused. Kuuldes, kuidas teised sind näevad, tõuseb su enesekindlus kindlasti.

Enesekindlus algab enesearmastusest. Suure töö pead siinkohal ise ära tegema, aga palju abi saad ka teistelt - lähedased, sõbrad, terapeudid.

Ketlin Kasak