Sa hülgad oma tervise. Olgem ausad, kui sa ei hoolitse enda eest (füüsilises, vaimses ja igas muus mõttes), siis just sellepärast end halvasti tunnedki. Sa ei pea enda viimseid jõuvarusid igapäevaselt spordiklubisse jätma, igal nädalal teraapias käima ega taimetoitlaseks hakkama, kuid kui sa ei võta ette pisikesi samme selleks, et sinu keha ja vaim normaalselt toimiksid, teed endale tõelise karuteene.

Sa annad inimestele uusi võimalusi, kui nad neid tegelikult ei vääri. Kui sa tead, et keegi ei mõju sulle hästi ning ta käitub järjepidevalt samamoodi, siis tõenäoliselt pole mõtet loota, et ta muutub.

Võtad omaks soovitused, mida sa tegelikult ei vajanud. Sa ei pea uskuma kõiki, kes ütlevad: "just selleks sinu kahekümnendad eluaastad ongi". Kui see (ükskõik, mis see ka poleks) ei tundu õige, usalda alati oma kõhutunnet.

Sa ei mõista raha väärtust. Tulevikus oled endale uskumatult tänulik, kui hakkad igal kuul vähemalt 100 eurot kõrvale panema. Mõtle: juba viie aasta pärast on see 6000 eurot.

Sa ei ole järjepidevas ühenduses inimestega, keda armastad. Helista pereliikmetele. Helista sõpradele. Ütle, kui palju sa neid hindad, vajad ja armastad. Ära ole see inimene, kes ütleb, et tal on "liiga kiire" ja siis tunneb end sellepärast halvasti.

Sa ei siruta oma tiibu, isegi mitte natuke. Kui tunned, et sinu elu on justkui ummikus, siis tõenäoliselt nii see just ongi. Aga kes seda muuta saab? Just – sina ise. Ära ütle ettepanekutele ära lihtsalt seetõttu, et need pole asjad, mida sa tavaliselt teed. Haara võimalustest kinni ja ela natukenegi julgemalt. Vähim, mida saada võid, on põnevad lood, mida kunagi rääkida.

Sa elad ainult ekraani taga. Me kõik naudime sotsiaalmeediat, kuid peame sellest ka puhkama. Jäta meelde, et see ei ole päris elu ja kui kujutame ette, et see seda on, siis oleme nukrad juba seetõttu, et elu ei ole pidevalt erksates ja teravates Instagrami filtrite värvides. Ära unusta, et elus on palju enamat kui vaid jälgimised, meeldimised ja staatuste uuendused. Sinu elu tundub palju sisukam hetkest, mil seda aktsepteerid.

Sa ei mõtle, et võiksid teha ja saavutada midagi enamat. Loomulikult on eluga rahulolu suurepärane, kuid sa võlgned endale seda, et end aeg-ajalt kaugemale viid. Kui jääd alati samasse paika, ei saa sa kunagi teada, mis elul sinu jaoks veel varuks on. Kas selle avastamine ei ole mitte väikest julgustükki väärt?

Elad kogu oma elu vaid nädalavahetuse nimel. Pidutsemine on muidugi tore – mõned sinu elu eredamad mälestused võivad olla sõpradega varaste hommikutundideni pidutsemisest ja hullumeelsetest otsustest, aga sa ei saa end ka pidutsemisele kaotada. Oluline on oma mälestusi siiski mäletada ja mitte neid lihtsalt pusletükkidena telefonis leiduvatest piltidest ja käekotis olevatest tšekkidest kokku panna.

Sa ei tunnista kunagi, et käitusid valesti. Õpi vabandama. Isegi, kui see on ebameeldiv. Isegi, kui tunned, et hoopis sinu ees peaks vabandama. Kui õpid keerulistes olukordades olema tasakaalukam ja täiskasvanulikum pool, tuleb see sulle kogu eluks kasuks. Õpi, kuidas oma vead omaks võtta ja usu, et see muudab su elu lihtsamaks.

Sa keeldud muutumast. See võib sind küll šokeerida, aga on paratamatu, et inimesena muutud. Kas võtad teadlikult ette samme, mis sinu enesearengut piiravad, sest kardad, et see ei näe välja selline nagu sa soovid? Kõik, mida tegelikult teed, on enda takistamine saamaks selleks inimeseks, kes oled määratud olema.

Teed oma elus detailseid plaane ja arvad, et suudad elust kavalam olla. "Elu on see, mis juhtub siis, kui sa oled hõivatud teiste plaanide tegemisega" - klišee, aga seda põhjusega. Kui arvad, et saad oma elu täielikult paika panna, siis eksid.

Sa ei seisa enda eest. Sa tead, mida sa vajad, kuidas end tunned ja mida sa öelda tahad. Seega lihtsalt ütle seda. Ole iseenda suurim toetaja. Sa ei saa alati oodata, et keegi teine seda teeb, seega ole alati valmis seda enda jaoks ise tegema.

Sa ei anna endale ruumi ja vabadust, et lihtsalt olla. Sa võlgned seda iseendale, et aeg-ajalt lubad endal teha lihtsalt ühe pausi. Mitte keegi ei ole kunagi saavutanud absoluutselt igat asja, mida nad on planeerinud ega ehitanud oma "täiuslikku elu" (kui see olemas peaks olema) kõigest ühe päevaga. Sa väärid ka ise just seda sama kannatust, mida teistele inimestele annad. Sul on aega. Ole rahulik. Kõik läheb hästi. Isegi paremini, kui lihtsalt hästi – tõenäoliselt oled täiesti suurepärane. Pead lihtsalt lubama endale natuke aega ja kannatust, et sinnani jõuda.

Allikas: Thought Catalog