Stressihormoonid adrenaliin ja kortisool aitavad lihastel ja ajul energia vastu võtta ning see efektiivselt kasutusse lasta. Adrenaliin äratab meeled. Pupillid laienevad, et rohkem valgust sisse pääseks, ning kuulmine teravneb. Uit­mõtted kaovad ja tähelepanu paraneb. Tänu ajus vabanevate virgatsainete kompotile tunneme end enesekindlamate ja võimsatena.

Kui olukord ei ole eluliselt ohtlik, lülitub ajus ja kehas tööle väljakutsereaktsioon, mille korral keha varustatakse vajaliku energiaga, mis omakorda hõlbustab pinge all tegutsemist, kuid hirmu asemel tunned end keskendunult.

Peamiselt spordis, kuid ka artistide, kirurgide, mängurite seas levinud vookogemus (flow state) – äärmiselt meeldiv seisund, kus inimene on täielikult hõivatud konkreetse tegevusega – on näide väljakutse­reaktsioonist. Uuringud näitavad, et seda kogevad inimesed ei ole soorituse ajal “füsioloogiliselt” rahulikud, vaid neil esineb just seda tüüpi stressireaktsioon, tänu millele suureneb ligipääs vaimsetele ja füüsilistele res­surssidele ning kasvab enesekindlus, paraneb tähelepanuvõime ja sooritus.

Seega, kui tahad midagi vältida, sest see on nii stressirohke, siis tee vastupidist ja pane kogemus enda kasuks tööle! Suhtu sellesse kui väljakutsesse ning võimalusse end proovile panna.