Ka kogenud iluvaldkonnas töötaja sõnab, et ilutooteid valida on raske, kuna pakkumisi on väga palju. “Mina isiklikult eelistan tooteid nende koostise järgi,” kommenteerib ta. Ta ei soovita osta pakendit ega toodet, mida meeletult reklaamitakse, pigem tasub eelistada mõõdukalt reklaamitud tooteid.

Kätlini sõnul panustavad ilutoodete brändid erinevatesse asjadesse – mõned panevad raha reklaami ja turundusse, teised pakendisse ja kolmandad koostisesse. Siinkohal tasub jälgida brändi filosoofiat.

Kindlasti tasuks ilutoodet valides lugeda pakendilt koostist ning usaldada iluinimeste nõuandeid. Samas võib julgelt vahel katsetada vähem tuntud brände – võid üllatuda.

Jumestuskreemi puhul võiks alati proovida, kuidas see jääb näo peal – näiteks küsida kaasa väike proovipakend või lasta endale väiksesse pudelisse toodet koju kaasa anda. Jumestuskreemi proovimine kaela peale ei näita, kuidas see jääb näole.

Vähem on rohkem

Tooteid ostes soovitab Kätlin silmas pidada ütlust, et vähem on rohkem. See tähendab, et tasuks osta vähem, aga kallimaid tooteid. Raske on üldistada ning oleneb naisest, kuid daami ilukotis võiks reeglina olla vähemalt üks huulepulk, matistav puuder ja lõhnaõli. Kodus võiks lisaks olla hea hooldav kreem, iluõli ja meigieemaldaja.

Mis puudutab brände, siis Kätlini sõnul tekitavad tihti teatud brändid ostjates usaldust. “Annavad kindlustunde, et toode ei saa halb olla, kui on tuntud või kallis bränd,” selgitab ta. Samas on iga brändi seas nii paremaid kui kehvemaid tooteid, seega tasub erinevate brändide seast välja otsida enda jaoks need pärlid.

“Ilutoodete puhul eelistan mina Itaalia ja Prantsusmaa brände. Neil on suur ja pikk tootmiskogemus. Samuti saame Euroopa brändide puhul olla kindlad, et ei tehta loomkatseid,” selgitab Kätlin, miks tasuks eelistada Euroopa tooteid. “Itaallased panustavad palju toodete koostistesse, kuid Prantsusmaal on suured ja vanad ilutööstuse laboratooriumid. Neil on pikk ajalooline kogemus.”

Silmas peab ta ka koostisainete päritolu. “Kreemide ja õlide puhul vaata koostist, kust pärinevad taimed, millest toode on tehtud. Vali selle päritoluga toode, kus reaalselt need taimed kasvavad,” toob ta näite, et Eesti puhul on väga head näiteks porgandile baseeruvad ilutooted.

Eestis küsitakse tihtipeale Kätlini sõnul nõu toodete valimisel kauplusest. Ka tal endal on palju kliente, kelle ilukotte ta kokku komplekteerib. “Paar klienti on isegi Lätis ja Inglismaal,” selgitab Kätlin, et kuna ta töötab oma klientidega aastaid, siis vahel nad kirjutavad talle oma soovidest ja ta paneb sobivad tooted kokku. “See on väga tore töö, sest nii saad klienti üllatada ja on väga tore saada pärast tänukirju.”

Häid tooteid leiab ka supermarketitest

Kätlini sõnul ei pea ostma tingimata väga kalleid bränditooteid, ka supermarketitest võib leida häid tooteid. “Olen leidnud mõne odavama Poola ilutoote, mis on väga hea kvaliteediga, kuid maksab suhteliselt vähe. Samas suuremates supermarketites on väga hea valik ka kallimat kosmeetikat,” kommenteerib ta.

Küll aga ei soovita naine osta ilutooteid suurtest kallitest kaubamajadest, kus leiukastis on punase etiketi ja suure allahindlusprotsendiga tooted. “Need on reeglina väga kaua seisnud, osad võivad olla üle viie aasta vanad. Ära osta kallist brändi, kui toode on ise vana. Osta odavam bränd, aga värskem toode,” soovitab ta.

Enda lemmikuteks toodeteks peab Kätlin hetkel Essential Professional make-up BB kreemi, Parisax Professional kulmupaletti, Flor de Mayo iluõli ja Essential Professional Make Up matti huulepulka. “Viimane lemmik avastus ongi matt huulepulk. See seisab terve õhtu peal ja ei jäta jälgi klaasidele. Klaasid on ilusad ja säravad nagu keegi poleks neist joonud,” räägib ta.

Ilusaks teeb sisemine rõõm

Kätlini sõnul on ilus naine endaga rahulolev, hoolitsetud ja säravate silmadega. “Sisemine rõõm ja rahulolu teevad meid ilusaks,” võtab ta ilu valemi kokku ja lisab, et kauniks teevad ka mõõdukus ja tasakaal.

Ilus naine oskab varjata oma puudusi ja tuua esile looduse poolt kingitu. “Iga naine on ilus, aga tuleb osata oma ilu välja tuua. Kui ise ei oska, siis paluda abi inimestelt, kes tegelevad iluga iga päev,” ütleb ta.

Kätlin Rohilaid