"Kõik suhted nõuavad tööd," ütleb Jon. "Probleem on selles, et sageli ei tea me, mille kallal töötada. Hea uudis on see, et on teatud harjumused, mida me kõik saame õppida ja arendada - ja kui me seda teeme, suurendama märkimisväärselt võimalust olla õnnelikus suhtes. Kõigil ebaõnnestunud suhetel, mida oleme näinud, on puudu olnud üks või mitu nendest harjumustest."

Andrea lisab, et kõik suhted peavad silmitsi seisma takistustega, mida elu meile ette veeretab. "Tihti kulmineeruvad need täitmata ootustes, puudulikus konflikti lahendamise oskuses, usalduse ja austuse probleemides ja kehvas suhtlemises."

Mõlemad rõhutavad, et oluline pole mitte nende harjumuste perfektne täitmine, vaid valmisolek areneda.

1. Ole uudishimulik, mitte kriitiline

Paari sõnul aitab justnimelt see põhimõte paremini toime tulla frustratsiooniga, kui sinu teine pool ei vasta alati su ootustele.

Kõige olulisem on aru saada, et me oleme programmeeritud erinevalt. Nii saavad kõik keskenduda oma tugevustele. Tähtis on sellel teemal arutledes säilitada oma empaatiavõime. Selles osas tuleb appi järgmine punkt.

2. Ole hoolitsev, mitte hävitav

Andrea ja Jon Taylor-Cummings usuvad, et puudulikud konflikti lahendamise oskused võivad suhte kiiresti rappa viia.

"Inimeste jaoks on hästi loomulik võtta mina-keskne võitle või põgene hoiak. See aga väljendab ainult enda huvide eest seismist, selle asemel, et kaaslasele poolele teele vastu tulla," selgitab Andrea.

Selleks, et konflikti kerkides üksteist kaitsta, mitte rünnata, tasub arendada oma automaatseid vastuseid. Andrea ja Jon on näiteks omavahel kokku leppinud tülitsemise reeglid: kodust ei või vihasena lahkuda ega lahutusega teist poolt ähvardada.

3. Küsi, ära eelda

Austuse puudumine ja usaldamatus võivad suhtesse salamisi sisse hiilida, kui partneritel on nendest sõnadest erinev ettekujutus.

Meie vaated ja arusaamad inimestena on tihti kujundatud lapsepõlves nähtud suhtemustrite poolt, seega võivad asjad, mis ühe jaoks on loomulikud, tunduda teisele imelikud. Sellest võivad omakorda tekkida konfliktid.

Joni sõnul on siin võtmesõnaks arutamine, mida vastastikune austus kummagi partneri jaoks tähendab. "Need julged vestlused ajendavad meid küsima ja arutama, selle asemel, et eeldada ja stereotüüpidesse kinni jääda."

4. Enne kontakt, siis korrigeerimine

Andrea selgitab, et selle punkti järgi peaksime eelkõige keskenduma suhte väärtusele ja üritama ennast partneri korrigeerimise ja talle konstruktiivse kriitika andmisega tagasi hoida.

Oluline on mitte võtta oma kaaslast iseenesestmõistetavana, olla oma sõnades siiras ja hoolitseda selle eest, et tunneksite mõlemad ennast väärtustatuna.

Allikas: Red Online