Nii on aju seisukohast oluline ka õige toitumine. Toitumispsühholoog Uma Naidoo sõnul on kolm toidukategooriat, mida me kõik peaksime rohkem tarbima, et vähendada stressi ja ärevust.

1. Prebiootikumid ja probiootikumid

Prebiootikumid on organismis mitteseeduvad süsivesikud, mis jõuavad soolestikku tervena ja soodustavad heade kõhubakterite kasvu. Probiootikumid on nii öelda head kõhubakterid, kes hoiavad seedesüteemi hea tervise juures.

"Pre- ja probiootikumide rohked toidud teevad pai sinu kõhule ja mõjuvad hästi ka vaimsele tervisele," sõnab Naidoo.

Head probiootikumide allikad on hapendatud piimatooted ja fermenteeritud toidud, näiteks miso, kimchi, kombucha, hapukapsas ja ka mõned juustud, näiteks cheddar, mozzarella ja Gouda juust. Prebiootikumide rohked on näiteks oad, kaerahelbed, küüslauk, sibulad, marjad ja banaanid.

2. Puuviljad ja köögiviljad

Puu- ja köögiviljades on väärtuslikud prebiootikumid, vitamiinid, mineraalid ja antioksüdandid. Näiteks avokaadod, pähklid ja lõhe sisaldavad rohkesti magneesiumit. Brokolis, apelsinides ja lehtkapsas on palju C-vitamiini, mis aitab ärevust leevendada.

Puu- ja köögiviljades leidub ka rohkesti kiudaineid, mis samuti soodustavad ärevuse leevendamist. "Nad mõjuvad su kõhubakteritele tõeliselt hästi. Kui kõhubakteritel on hea olla, on ka sinul parem tuju ja enesetunne ning tõenäosus põletikuks on madalam," sõnab Naidoo.

3. Vürtsid

Vürtsid on kalorivabad ja maitserikkad ning tihti alahinnatakse nende mõju meie ajule ja kõhu tervisele. Naidoo sõnul on üks parimaid vürtsikombosid kurkum koos näputäie musta pipraga. Must pipar aktiveerib kurkumis sisalduva kurkumiini, mis on antioksüdant ja aitab ennetada põletikke.

"Pane kurkumit näiteks smuutisse või supi sisse. Sul on vaja kõigest veerand teelusikatäit kurkumit koos näputäie musta pipraga ja see mõjub hästi nii ärevusele kui depressioonile," soovitab Naidoo.

Antioksüdantide rohked on ka kuivatatud oregano, karripulber, tšillipulber ja köömned.

Allikas: HuffPost