Nagu nimigi ütleb, peaks sinu pikaajaline säästmisplaan olema pikaajaline. Kui kogud raha näiteks kolmandasse pensionisambasse, peaksid arvestama, et see raha ei ole mõeldud ajutiste finantsraskuste leevendamiseks. Loo endale hädaolukordade tarbeks eraldi fond, kuhu igakuiselt raha kannad.

2. Rahaasjadest rääkimiseks olgu oma aeg

Kriitiline olukord rahaga võib tekitada tunde justkui võtaks see kogu elu üle. Eriti suureks probleemiks võib see osutuda paarissuhtes, kui muust omavahel enam ei räägitagi. Suhte heaolu nimel ja tarkade otsuste tarvis tasub paarilisega kokku leppida kindel aeg, mil rahamuredest räägite, neile lahendusi otsite ja uued eesmärgid paika panete.

3. Keskendu võimalustele

Kui sul on hädasti vaja lisaraha teenida, mõtle läbi, kas sul õnnestub ehk töö juures lisatööd teha ja selle eest raha saada. Võib-olla seisab sul kodus korralikke asju, mida sa enam ei vaja, kuid mille eest saaksid taskuraha? Võib-olla on just nüüd õige aeg oma äri loomiseks?

4. Mõtle läbi kõige hullem stsenaarium

See võib tunduda hirmutav, aga tegelikult on hea enda jaoks läbi mõelda kõige hullem võimalik stsenaarium ja aru saada, milliseid samme sa peaksid järgmisena astuma. Kas oled mures sellepärast, et võid kaotada oma töö? Olgu, kui nii peakski juhtuma, siis mis edasi saab? Kas peaksid vahetama ka oma elukohta? Milliseid kulutusi saaksid kiiresti vähendada ja mis võtaksid rohkem aega? Mõtle see läbi kui oma isiklik äriplaan.

5. Ole julge ja küsi targematelt

Kui sa ei ole kindel, mis oleks sinu jaoks hea lahendus, ole julge ja pöördu abi küsimiseks endast targemate poole. Võib-olla sul on mõni sõbranna või pereliige, kes oskab rahaasjadega hästi ümber käia? Võid konsultatsiooni kokku leppida ka mõne professionaaliga.

Allikas: The Everygirl