Tampoonid on mugavad, kuid...

Dr Seidelbergi sõnul on meie naiste hulgas endiselt kõige populaarsemad ühekordsed sidemed ja tampoonid. “Küsitledes naisi, on jäänud mulje, et väga sageli kasu­tatakse mugavuse pärast just tampoone,” ütleb ta.

Tampooni vahetada on lihtne ja enamasti ei tekita see kasutamise ajal ebamugavusi, selle olemasolu ei pruugi tundagi. Paraku on asjal ka teine külg. “Naistel, kellel kipub korduma tupeseen või bakteriaalne vaginoos, soovitan tampoonidest loobuda. Tampoon imab endasse nii menstruaalvere kui ka tupe loomuliku niiskuse. Tampooni eemaldamise järel jääb tupp kuivaks, normaalne keskkond ei taastu ja see soodustabki põletikulise vooluse teket,” kirjeldab dr Seidelberg.

Peale selle on ilmselt kõik naised lugenud tampoonipakilt hoiatust TŠSi ehk toksilise šoki sündroomi kohta. Mis see täpse­malt on ja kas oht on tõepoolest reaalne?

Menstruaalanum – geniaalne leiutis või kummaline topsik?

Viimastel aastatel on hakatud rohkem kasutama ka spet­siaalset silikoonist menstruaal­anumat (cup). Tegemist on väikese karikakujulise sili­koonist anumaga, mis tuppe asetatuna kogub menstruaal­vere endasse. Cup on korduv­kasutatav – pesed selle vahe­peal puhtaks ja asetad taas paika. Nii mitu korda, kui menstruatsiooni ajal tarvis on.

Dr Seidelberg suhtub cup’idesse igati positiivselt. “Menstruaalanum on tõe­poolest hakanud üha rohkem populaarsust võitma. Väga paljud, kes on olnud hädas korduvate tupepõletikega, on pärast menstruaalanuma kasutuselevõtmist probleemist lahti saanud,” kirjeldab arst. Menstruaalanuma kasu­tamine pole tema sõnul keeruline...

Jaga
Kommentaarid