Appi, pärmseen! Kuidas ennast ise aidata? Millised toiduained bakterile hoogu juurde annavad ja millised seent peletavad?
Kui pärmseen sunnib ikka ja jälle naistearsti numbrit valima või ei lase nahaprobleemidel lahtuda ka pärast pikka pingutust, võib põhjus peituda hoopis toidusedelis.
Ühtmoodi hea ja halb uudis on see, et seenebakter Candida albicans, lihtsamalt kandida, on end sisse seadnud meis kõigis. Enamjaolt soolestikus tegutsev seen aitab oma eeskujulikumas versioonis kaasa seedimisele, kontrolli alt väljudes võib aga põhjustada tervisemuresid.
Pelgulinna sünnitusmaja raseduskeskuse toitumisnõustaja Külli Holsting ütleb, et enamasti suunavad arstid tema juurde pärmseenemurega naisi vanuses 15–50. “Kaebusteks on valgevoolus, sügelemine või kipitus tupes või välistes suguelundites. Peaaegu alati seostub nende sümptomitega kasvanud isu magusa, eriti küpsetiste järele, aga ka suurenenud soov tarbida alkoholi,” räägib ta. Tihti täheldatakse suuremat väsimust ja energiapuudust. Kandida üleküllusega võivad kaasas käia peavalud, ärrituvus ja keskendumishäired. Loetelu on pikemgi: ka kare ja kuiv nahk, villid sõrmede vahel või suus, lõhenenud suunurgad ning lööbed võivad olla märgid pärmseene toimetamisest, sest bakterit leidub ka meie nahal.
Märke seenbakteri elavnenud tegevusest soolestikus on kõige raskem tuvastada, sest sümptomid on liialt üldised: puhitused, kõhukinnisus ja -lahtisus, nõrgenenud immuunsus, krooniline väsimus, halb maitse suus (eriti hommikuti) ja palju muud.
Võitlus seenega ei pruugi olla kerge, aga ise saab selles osas paljugi ära teha...
Loe edasi, et teada saada:
- Millised toiduained pärmseent peletavad?
- Millised toiduained pärmseenele hoogu juurde annavad?