Tee üks "isekas" heategu

Psühholoogia loengutes arutatakse sageli teemal, kas heategu on isekas või isetu tegu. Kui teed kellelegi head ja see tekitab sinus hea tunde, on see ju justkui isekas? Olgu ta mis on, aga kui ongi isekas, haara sellest kinni, sest just praegu vajad sa ka ise seda head tunnet, mida annab kellegi aitamine. Aita sõbral kolida, käi vana naabritädi eest poes, vii töökoormuse alla mattunud sõbrale lõuna kontorisse. Imeline on teha midagi kellegi teise jaoks, sest see rikastab meidki.

Ole tänulik, et...

Halvas olukorras või lihtsalt halva tujuga võib olla raske leida asjades head, aga igas meie päevas on midagi, mille eest tänulik olla. Tee enda harjumuseks igal õhtul enne uinumist panna kirja, mille eest sa sel päeval tänulik oled. Neid asju võib olla ka mitu, kuid aja jooksul näed, kuidas see uus harjumus hakkab õige vaikselt muutma su perspektiivi positiivses suunas.
Tänu võib olla üldine ("Olen tänulik, et mul on soe ja turvaline kodu") või spetsiifilisem ("Olen tänulik, et mul on sellone sõber nagu Triin, kes mind alati ära kuulab"). Parim, kui see sisaldaks killukest konkreetsest päevast ("Olen tänulik, et mu abikaasa võttis täna õjhtusöögi enda peale, et saaksin pisut puhata"), et näeksidki: igas päevas on midagi head!

Ole nii aktiivne kui võimalik

Enne kui ohkad, et sa lihtsalt pole trenniinimene, lase endale veel korrata: füüsiline aktiivsus on väga-väga oluline, sest see aitab mitte ainult su keha, aga ka vaimu ning viimane vajab hetkel ju tõepoolest abi. Ära mõtle sellest kui kolm korda nädalas trennis käimisest, aga tee koeraga pikem ja kiirema sammuga tiir, käi lifti tellimise asemel trepist, püüa istuva töö kõrvalt võimalikult palju püsti tõusta ja ringi liikuda, veeda üks päev nädalavahetusest rabas matkates - mis iganes sulle endale kõige paremini sobib. Liikumine värskes õhus on väga tugevaks boonuseks!

Püüa oma tundeid mõista

Vahel on lihtne oma tunded "vaiba alla lükata", sest me lihtsalt ei taha või jaksa nendega tegeleda. Ajapikku võid sel probleemidest pungitaval vaibal aga koperdama hakata, nii et võta iga probleemi tõsiselt, süvene ja süübi sellesse ja lahka seda, kuni probleemist saab probleemi lahendus. Ja tea, et sul on õigus igaks tundeks, mis sinus tekivad ja need tundedki tuleb läbi tunda ja siis neist lahti lasta.

Lülita end välja

Pole saladus, et pidev ekraanide silmitsemine ja sotsiaalmeedias teiste inimeste elude ja välimuste vaatamine ei mõju meile hästi. Nüüd on rohkem kui iial varem inimesi, kes kannatavad ärevus- ja paanikahoogude käes, mitmed neist tingitud pidevast survest olla sama kõrgel tasemel kui näib meedias olevat maailm nende ümber. Pane telefon teadlikult kapi peale ja tegele oma asjadega. Sa ei pea Instagramist vaatama, mida sõi su endine koolikaaslane lõunaks või nelja uut mantlit, mida moeblogija sul kohe praegu osta soovitab. Su tuju ei saa siis rikkuda pilt eksist, kellesse oled veel kiindunud. Need asjad ei ole olulised. Oluline oled sina ja sinu aeg iseenda ja su lähedastega. Vaid see toidab su hinge ja vaimu tõeliselt.

Ümbritse end lähedastega

Ehkki üksinda olemine võib praegu näida kõige parema mõttena ja vahel ongi hea lihtsalt üksinda oma mõtetes viibida, võib hea seltskond su tuju tõsta mitme kraadi võrra. Sa ei pea sundima end nendega peole minema või üles lööma. Parimad sõbrad mõistavad su vajadusi ja kui selleks on lihtsalt koos diivanil ja dressides Gilmore Girls'i vaatamine, siis just seda koos tehkegi.

Õpi midagi uut

Elu on täis võimalusi õppida uusi asju, olgu selleks keeled, tantsud, pillimäng, joonistamine või midagi hoopis muud. Kui oled alati tahtnud itaalia keelt õppida, mida sa veel ootad? Kui oled mõelnud, et savikunst tundub nii mõnus ja lõõgastav, uuri, kus on lähim koht selle õppimiseks. Mine, tee ja arene. Õpi oma hinge heaks ja too oma ellu uusi kogemusi ja värve.

Allikas: allwomenstalk.com