Kõik inimesed ei ole küll programmeeritud petma, aga me keegi ei ole lõppude lõpuks täiuslikud. “Me pole robotid,” kinnitab suhete ekspert, lahutusadvokaat ja raamatu “The Dang Factor” autor Michelle Afont. “Meie otsused ja teod ei avaldu robotlikus meeleseisundis. Me ei liigu elust läbi autopiloodil, tehes alati ideaalseid valikuid. Me oleme kõik inimesed ja paraku teevad inimesed vigu.”

Afonti sõnul on nüüd hoopis aeg mõelda läbi, kuidas tehtut parandada ja mitte ainult petetud inimese jaoks, vaid ka iseendale andestades. “Peale petmist endale andestada on kasvu jaoks esmatähtis, aga oluline on ka rõhutada, et lisaks iseendale andestamisele on suhte jätkamiseks vajalik, et ka su partner suudaks sulle andestada. On ülioluline, et su partner annaks sulle võimaluse tõestada, et oled talle pühendunud ja valmis usaldust taastama. Kui ta selle asemel sind maha teeb, ei võimalda see sul ka endale andestada.”

Endale andestamine algab mõistmisega, et käitusid valesti. See tähendab, et pead tunnistama endale, et petsid kedagi ja suudad sellest õppida. See tähendab, et teed teadliku otsuse seda viga enam mitte kunagi korrata. Edasi liikumiseks pead endalt küsima: mida sa sellest kogemusest õppida saad? Reaalsus on, et petmine annab sulle suurepärase võimaluse hinnata oma suhet ja otsustada, kas oled üldse valmis ühele inimesele pühenduma.

Edasi liikumine tähendab ka seda, et oled valmis oma praeguse või järgmise suhte nimel rohkem pingutama. Mõtle, miks sa üldse otsustasid petta? Kas teised inimesed on atraktiivsemad kui su praegune partner? Kas unistad seksist kellegi teisega? Kas su suhe on sinu jaoks üldse piisav? Kas petmine toob su ellu põnevust?

Nendele küsimustele vastamine võimaldab sul alustada teekonda õiges suunas ja leppida tehtuga. Üldiselt inimesed ei peta suurepärases suhtes olles. Midagi pidi olema katki või puudu, et sa olid valmis teievahelist usaldust murdma. Kuid see ei tähenda, et võiksid hakata süüdistama hoopis suhte teist poolt.

"Kasvamine tähendab ka oskust iseennast analüüsida. Väga oluline on mõista, mis oli petmise põhjus. "Ma ei tea" pole kunagi aktsepteeritav vastus, kui räägime petmise põhjustest," teab Afont. "Kui su praegune suhe ei täida su vajadusi, on oluline selle teadmiseni jõuda ja mõista, et võib-olla sa ei olegi valmis olema püsisuhtes. See on täiesti normaalne."

Lõpetuseks ütleb Afont meile seda, mida me tegelikult juba teame, aga peame ikka ja jälle üle rõhutama: petmine teeb teisele poolele väga haiget, aga tegelikult teeb see kõige rohkem haiget petjale endale. "Peale petmist iseendale andestamine on miski, mida pead kindlasti tegema. See tähendab, et mõistad, et käitusid valesti. See tähendab, et mõistad, et aega pole võimalik tagasi keerada, aga miks sa üldse peaksidki tahtma seda teha?" küsib ta. "Miski pani sind petma. Küsimus on, kas kavatsed seda uuesti teha?" Sest kui vastus on "jah", tasub mõelda, kas sa üldse peaksid püsisuhteid looma?

Allikas: Poosh