Kõige olulisem asi, millest alustada, kui tahad teada, kas inimene, kellega väljas käid, võiks olla su potentsiaalne kallim, on su enesekindel mina-pilt. Kui lood enda ümber turvalise ruumi ehk paned paika kindlad piirid, mida teine inimene ületada ei tohi, ning hoiad oma ootused mõistlikud, on sul võimalik kõige rohkem ka teise inimese kohta õppida. Kas seisad kahe jalaga maa peal, kui kohtingule lähed? Kas su ootused ja lootused on liiga kõrged ning oled seetõttu ärevil ja haavatav? Mida saad ise ära teha, et olla tugevam inimene ja saada hakkama, kui teises inimeses pettud?

2. Usalda oma sisetunnet

Kõige lihtsam on usaldada oma sisetunnet, kui soovid petjaid ära tunda. 2014. aastal avaldatud Brigham Youngi ülikooli poolt läbi viidud uuringust selgus, et enamasti, kui mõtled, et keegi on petja, siis sul võib olla õigus. Seega, mäletad neid kordi, kui sa ei usaldanud oma kõhutunnet, mis ütles sulle kord, et peaksid olema ettevaatlik ja kui kõrvetada said, mõistsid kohe, et ohumärgid olid kogu aeg olemas? Ära seda viga korda.

3. Klassikaline "petja" stereotüüp

Mõned iseloomuomadused võivad sulle nii mõnegi vihje anda. Näiteks võib ta olla sarmikas, suure egoga, uskuda kindlameelselt, et teda ootavad elus suured saavutused ja ta ei pea reegleid järgima. Ta ei tunne sageli ka mingit süüd. Ta võib olla ka keegi, kes räägib endast palju, aga samal ajal suudab ka inimesi rääkima panna. Ta võib tunduda põnev, tark, imetlusväärne ja pealtnäha siiras inimene, aga seda seetõttu, et ta on rääkinud sulle vaid seda, mida tahad kuulda. Ta võib olla imeline valetaja ja uskuda, et maailmas on olemas vaid võitjad ja kaotajad. Ka petmine on tema jaoks võimumäng.

Esimene kohting on kuulamiseks, vaatamiseks ja õppimiseks. Me tahame teisi inimesi usaldada, aga parem on suhtuda võluvatesse sõnadesse kerge kahtlusega ja pöörata rohkem tähelepanu sellele, mida su kaaslane teeb ja mis tunne sinus seetõttu tekib. Kuidas ta kohtleb teisi inimesi? Kas ta on hooliv? Kas ta jõudis õigeks ajaks kohale? Kontrollib pidevalt oma nutitelefoni ja ignoreerib seejuures sind? Kuidas ta reageerib, kui talle oma tunnetest räägid? Kas ta räägib enda tunnetest?

4. Tema ajalugu

Mõned uuringud näitavad, et kui keegi on eelmises suhtes petnud, teeb ta seda ilmselt tulevikus uuesti. Teised soovitavad vaadata aga tema perekonna ajalugu, sest ka see võib olla ohumärgiks. Kui üks või mõlemad vanemad teineteist petsid, võivad ka nende lapsed suurema tõenäosusega oma partnereid tulevikus petta. Kui su kaaslast ei kõiguta, et ta sõber kedagi pettis, on seegi ohumärk.

Muidugi, kindlaid reegleid pole olemas ja võimalik, et ta pettis kord ja ei kavatse seda enam kunagi korrata. Võimalik, et ta polnud minevikus lihtsalt suhteks valmis ja/või kahetseb tegu.

Tõde petmise kohta

Kuigi tahame uskuda klassikalist petja stereotüüpi, teavad suhtenõustajad, et petmine on sageli palju keerulisem ja paljudest erinevatest faktoritest sõltuv olukord. Paari- ja seksterapeut Esther Perel väidab, et afäärid ei keerle sageli mitte seksi, vaid iha ümber. "Tähelepanuiha, soov tunda midagi erilist, soov tunduda tähtis," loetleb ta.

Kuigi afäär tähendab kellegi petmist, võib see olla ka märk sellest, et keegi tunneb end üksikuna ja kuigi see pole mingi vabandus, võib see tähendada, et inimesel on suhtes millestki puudu.

"Meie ja nemad"

Kuigi mõtleme afääride puhul sageli petjatele ja petetutele, siis sel viisil võime kaotada väärtusliku vaatevinkli. Ole enda vastu täiesti aus: oled sa kunagi kedagi petnud või olnud kellegi armuke? Kas su sõbrad on kunagi olnud petja rollis ja kuidas sa sellesse suhtusid?

Allikas: Body and Soul